Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Hrdina Biden“ křičí čeští politici. Ve skutečnosti je to jinak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toxický pisálek

Určitě jste zaznamenali obdivnou vřavu velké skupiny českých politiků, například Petra Fialy, jak je odchod prezidenta Bidena z volebního klání hrozně zodpovědný, jak to svědčí o jeho vlastenectví a dobrých úmyslech a bla bla bla…

Článek

Pojďme se na to tedy podívat. To, že Biden dost možná trpí demencí víme už dost dlouho, náznaky existovaly už několik let. Biden zkrátka nemládne, dosáhl požehnaného věku. Nevíme ani, jestli ho u funkce držela arogance, ambice, stařecká ješitnost nebo jeho okolí. Co ale víme jednoznačně je to, že minimálně od začátku kampaně zas a znovu Biden dokazoval, že na to nemá. Kdyby mohl být až do voleb ve sklepě, možná by Trumpa dokázal porazit, ale úřadujíc prezident se holt musí hodně ukazovat, musí dělat spoustu věcí, chodit do schodů, létat letadlem, promlouvat k lidem, vést schůzky, a bohužel pro Bidena, občas si musí taky zapamatovat jména lidí se kterými mluví.

Proč teda Biden odstoupil?

Ještě před nedávnem se zdálo, že Biden je odhodlán kandidovat i kdyby měl k volbám přijet v rakvi. Ještě pár hodin před oznámením odstoupení bylo na jeho Twitteru (X tomu říkat nikdy nebudu, pane Musku) vyjádření o tom, že ve volbách porazí Donalda Trumpa, do posledního dne na jeho kampaň navíc přicházeli peníze od dárců. Rozhodnutí tak působí opravdu náhle. Bidena k němu nedohnal pocit vlastenectví, ani touha udělat dobrý skutek. Dohnala jej k tomu jeho strana. Demokratická strana věděla, že Biden už je politicky vyřízen, že nemá mnoho šancí, jak Trumpa porazit a že s přibývajícím časem se to horší. A tak politici, významné osobnosti i straně přátelský tisk začali vyzývat k jeho odstoupení. Pro Bidena by bylo mnohem potupnější, kdyby strana zvolila za svého kandidáta někoho jiného, než když sám odstupuje. Takto si „zachoval tvář“ a může se tvářit pomalu jako hrdina.

To, co o něm dnes někteří píší je snůška nesmyslů. Kdyby Biden odstoupil na začátku roku dalo by se to považovat za to, že zvážil své schopnosti a zcela správně si vyhodnotil, že na to nemá. Když odstupuje z volebního klání nyní je to jen fraška, která má zachránit volební výsledek Demokratické strany. Klauniáda českých politiků vyjadřujících se k americkým volbám a kladně hodnotící odstoupení Bidena je k smíchu. Není to nic víc než prázdné kecy, které sepsali jejich brigádníci, aby měli nějaký obsah. Ale na to jste si už u politických představitelů naší vlády (bohužel i opozice) doufám zvykli.

Prezidentu Bidenovi přeju klidný důchod, pokud možno ve zdraví. Kdyby odešel před rokem, mohlo to být mnohem důstojnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz