Hlavní obsah
Názory a úvahy

Putin v Mongolsku je velký políček Západu i mezinárodnímu uspořádání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toxický pisálek

Tak nám Putin odletěl do Úlánbátaru. A Západ s tím nic nezmůže.

Článek

Na tom by asi nebylo nic divného, většina z nás o Mongolsku mnoho neví a není moc důvodů, proč bychom si měli myslet, že je to jiné, než když Putin odcestuje do severní Koreji nebo Ázerbajdžánu. Opak je však pravdou, mnohé čtenáře možná překvapí, že Mongolsko je veskrze „normální“ země demokratického střihu ve které existují zákony, reálné volby, politická soutěž, média atd. Dlouhodobě je Mongolsko uznáváno a někdy i obdivováno za to, že to v takové zemi, která leží mezi dvěma impérii Čínou a Ruskem, dokázalo setrvat demokratickým právním státem. O to horší je, že nyní Mongolsko přijalo ruského diktátora.

Mongolsko, které je členem Mezinárodního soudního dvora (ICC) mělo podle práva okamžitě po přistání ruského diktátora a masového vraha Putina zatknout. To se však nestalo. Je to samozřejmě pochopitelné, Mongolsko si samozřejmě nemůže dovolit zatknout diktátora Ruska. Odvetné akce by tuto nelidnatou zemičku zničily (ano, zemi se 3 miliony obyvatel by i ruská armáda dokázala porazit). Co je však méně pochopitelné je to, proč v této zemi masový vrah vůbec přistál.

Proč je ruský diktátor v Mongolsku?

Důvodem je, jak už to u Ruska bývá, plyn. Jde o výstavbu plynovodu Síla Sibiře 2, který má vést z Ruska skrze Mongolsko do Číny. Mongolsko je tak zásadní v ruském plánu přesměrovat toky plynu z Evropy do Asie a oslabit možnosti západu bránit mu v jeho imperiálních ambicích. Podle Putina plánování výstavby probíhá v pořádku, tak jak bylo naplánováno. Ovšem je zde řada zádrhelů, které mohou nastat. Ty největší se jmenují Mongolsko a Čína. Putin má oficiálně vyjednávat s Mongolským prezidentem o tomto plynovodu. Důvod proč jej Mongolsko přijalo bude pravděpodobně ten, že očekává hodně štědrou nabídku, která by této malé ekonomice mohla hodně pomoci. Čína, která se vůči Rusku nyní cítí na koni, však po Rusku požaduje obrovské slevy na plyn a také to, aby celý projekt zaplatilo Rusko. To může být mnohem větší a horší zádrhel pro Rusko než neochota Mongolska nechat téct ruský krvavý plyn skrze svou zemi. Pro Rusko je větší obchod s Čínou jednou z posledních možností, jak se vyhnout sankcím, avšak protože Čína není hloupá nejspíše to pro Rusko moc výhodné nebude.

Přesto všechno je Putinova návštěva Mongolska vítězstvím Ruska. Bohužel, mezinárodní řád tím utrpěl. Západ nemá páky, jak donutit Mongolsko tohoto válečného zločince zatknout. A ruský diktátor je na území státu, který se dá považovat za spřátelený se Západem, ale nemusí se ničeho bát. Ať už jednání dopadnou jakkoliv, pro Rusko je to dobré PR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz