Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sjednoceni za Kamalou Harris proti Trumpovi. Bylo odstoupení Bidena plánované?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Instagram Kamala Harris

Joe Biden odstoupil z prezidentského klání. Takový krok by měl Demokraticou stranu šokovat a rozdělit. Ale zdá se, že se demokraté rychle sjednotili za viceprezidentkou K. Harris. Stojí za tím krátký termín do voleb nebo se jednalo o naplánovaný tah?

Článek

Volby amerického prezidenta jsou jednou z největších volebních události světa. Jejich konání je letos v listopadu, tedy zhruba za 3 měsíce. To je velmi krátká doba na rozjíždění kampaně, hledání financování, a ještě kratší je tato doba, když nemáte jasného nominanta. Biden svým krokem, který mnozí čeští politici brali pozitivně, velmi narušil ne až tak klidné vody letošních voleb. Na druhou stranu by od takového kroku člověk očekával větší paniku na straně demokratů. Nedá se sice říct, že by byl úplný klid, nicméně se nedá říct ani to, že by u demokratů zuřila bouře. Skoro to vypadá, jako by tento krok byl delší dobu plánovaný a Kamala Harris se na to připravovala.

Tomu, že to bylo plánováno nasvědčuje několik skutečností. Například to, jak rychle došlo ke sjednocení velké části strany za touto osobou, která jinak není nijak extrémně populární. Další skutečností je fakt, že Harris se delší dobu objevovala v průzkumech v duelu s Trumpem. Harris se také své kandidátské role zhostila velmi rychle, jako by se na to připravovala. Na druhou stranu spekulace nad zdravotním stavem prezidenta Bidena tady byly dlouhou dobu a je možné, že se na jeho odstoupení připravovalo dlouhodobě mnoho lidí, ale nikdo to neplánoval nikde z pozadí. Odstoupení Bidena navíc přišlo v pro demokraty velmi dobré době, a to těsně po atentátu na Trumpa. Demokraté tak dokázali tento atentát zastínit, a i podle průzkumů se zdá, že na volební výsledky atentát nebude mít velký vliv. Kamala Harris si v průzkumech zatím vede skoro stejně jako Biden, ale její kampaň ještě pořádně nezačala. Zatím je ale jasným favoritem Donald Trump.

Co si o těchto událostech myslíte vy? Bylo to připravené stranou? Má Kamala Harris šanci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz