Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinský útok na Kursk ukazuje slabost Putinova Ruska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oficiální fotografie ruského prezidenta http://en.kremlin.ru/press/photo

Ukrajina dokázala nemyslitelné, zabrala území Ruska. Ano, toho Ruska, které má „nejsilnější armádu“, toho Ruska, které je „neporazitelné“, toho Ruska, které je jadernou velmocí. Co na to Rusko a Západ?

Článek

A tentokrát nešlo jen o pár jedinců, kteří někde přeběhli hranici a vyfotili se, ani nešlo o pár desítek až stovek vojáků, kteří by rychle vpadli a pak zase vypadli. Ne, tentokrát se jedná o skutečné posunutí fronty. A co to znamená pro Rusko a Putina? Jednoduše „velké špatné“.

Boje v kurské oblasti nejsou nijak rozsáhlé, i tak ale dokázaly odhalit obrovskou slabinu Putinova režimu: přeceňuje se a podléhá vlastní propagandě. Bleskový výpad Ukrajinců do Ruska jasně ukazuje, že Rusko uvěřilo ve svou neporazitelnost a v to, že si na něj nikdo netroufne. Ukazuje se tak, že těm nesmyslům o neporazitelné velmoci, které čteme od ruských trollů a českých trotlů, věří nejenom oni, ale také Rusko. Jak jinak si vysvětlit, že si Putinův režim nepohlídal vlastní hranice se zemí, se kterou válčí už přes 900 dnů? Zvláště když víme, že nějaké drobné výpady na ruské území se děly již v minulosti ze strany „Legie svoboda Ruska“ a podobných uskupení.

Další věc, která mě v souvislosti napadá je ruský postup na Donbasu. Není třeba si nic nalhávat, Rusko postupuje a byť nejde o závratný postup, stále jde o postup. Co když jde ale o poslední vzepětí režimu? Poslední all in bluff? Poslední kopnutí umírajícího býka? Co když Rusko není schopno bránit své hranice proto, že všechno vsadilo na tuhle poslední kartu? Dle mého názoru je to možné, Rusko má v Potěmkinových vesnicích velkou tradici, možná se snaží uhrát Potěmkinovo vítězství.

V tomto kontextu pak ukrajinské poukázání na slabost Ruska bylo to nejdůležitější, co letos dokázali. Západ měl díky tomu šanci nahlédnout na zranitelné body Ruska a vidět, že zdaleka není tak při síle, jak se tváří. Jestli Západ dokáže i díky tomu udělat správná rozhodnutí nevíme. Přál bych si, aby ano, ale už mnohokrát nám Západ (včetně nás) dokázal, že není ochotný přispět dost, aby Ukrajina začala vítězit. Místo toho neustále udržujeme balanc sil, což vede jen k dalšímu umírání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz