Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec Pirátské strany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno pomocí Bing AI (Copilot)

Arrr, jaký to byl čerstvý vítr, když s 10 % hlasů Pirátská strana v roce 2017 vpadla do Sněmovny. Škoda, že z toho moc nezbylo.

Článek

Mnoho lidí v nich vidělo spásu „konečně jsou tam nějací mladí, co to rozhýbou“, jiní se jich obávali „tyhlety mladé komouše to nám byl čert dlužen“, pro politickou konkurenci představovali velké neznámé, šok a něco, co mohlo otřást celým stranickým systémem v zemi. I Babiš se svého času obával těchto renegátům i jeho mohli ohrozit. Petr Fiala se zase snažil velmi neohrabaným způsobem umirňovat strach z kluků a holek pod černou vlajkou slovy „jsou to děti našich voličů“ skoro jako by netušil, že nikdo, ani dítě, nechce poslouchat, že je dítě. Jak však plynul čas, začalo aktérům veřejného života docházet jedno, Piráti nejsou renegáti, nejsou to lapkové se šavličkami a bambitkami, tihle kluci a holky jsou větší byrokrati než staří páprdové, co si posledních 30 let dělí funkce.

Piráti dokázali nějaký čas obstát v průzkumech, dokonce se jim dařilo i některých typech voleb, jako byly volby do Evropského parlamentu 2019 nebo krajské volby 2020. Dlouho se snažili tvářit jako hlavní vyzyvatelé nejen Andreje Babiše, ale také ODS, zkrátka toho všeho „starého a shnilého!“ a průzkumy jim dávaly častokrát za pravdu. S ODS se prali o 2. místo v podstatě během celého volebního období 2017-2021, dlouho se nezdálo, že by měl někdo z nich navrch. Poté přišlo období koalic, zpočátku to vypadalo jako nejslavnější a nejlepší období Pirátských dějin. 34 % v průzkumu pro koalici PirSTAN, o tom se ODS nebo SPOLU ani nesnilo, Babišovo ANO po 8 letech vlády sotva mohlo sahat na 30 %. Tehdy začal Bartošův slavný pochod do Strakovy akademie, který dopadl jedním z největších povolebních fiasek v historii české republiky. Koalice PirSTAN zejména Pirátská část koalice se začala naparovat, haha máme 30 % a SPOLU sotva 20, porazíme Babiše a možná složíme vládu i bez vás ODSáci. Jenomže tragická kampaň PirSTAN v kombinaci se silnou protipirátskou kampaní hnutí ANO a chytrým vyčkáváním koalice SPOLU ve stylu „když se dva perou, třetí se směje“ zapříčinila to, že Piráti padli doslova na dno. Svou roli zde hrálo také to, že byli Piráti absolutně naivní, když v podstatě bez lokálních osobností vlezli do koalice se STAN, který je na lokálních osobnostech založen a tím pádem bylo jasné, že Piráty překroužkují. A tak Piráti dostali 4 poslance. Odměna za neschopnost nebývá nikdy moc hezká.

A začala se psát další kapitola Pirátské kroniky, do rakve bylo potřeba zatlouct ještě spoustu hřebíčků. Po celou dobu se Piráti stávali více a více zabřednutí do svých vlastních konfliktů, také bylo potřeba rozdat pár pěkných křesel pro kamarádíčky bývalé poslance, aby jim nebylo smutno. Pirátská strana se stala v podstatě karikaturou sama sebe. Přebyrokratizovaná strana papalášů, která se snaží tvářit jako stále super, cool, mladá a moderní. Nebudu vás dlouho napínat, nefunguje jim to. I přes svou neschopnost se dokázali ale vrátit na svých 10 % poměrně krátce po volbách. Nemohlo za to to, že by něco dělali dobře, spíše za to mohlo asi 500 000 menších či větších skandálů hnutí STAN. Piráti si tak spokojeně dál pirátili se svými 10 %. Díky politickým schopnostem Z. Hřiba a neschopnosti koalice SPOLU najít kandidáta na primátora, kterému by nebylo 150 let, dokázali v Praze v komunálních volbách udržet podobný výsledek jako v komunálních volbách 2018. A pak šel čas dál, Piráti nedělali nic, ministr pro místní rozvoj a digitalizaci za sebou nic nenechával, zdálo se, že nic nedotáhne. A pak přišly volby do evropského parlamentu v roce 2024. Piráti vsadili na sarkastický tón kampaně, Ferjenčík jako Ježíš, Lipavský andílek, také natočili sitcom a celá jejich kampaň vlastně opravdu vypadala jako vtip z nějakého špatného sitcomu. A to jim vyneslo krásných 6 % ve volbách do EP (ve volbách do EP v roce 2019 měli Piráti 14 %), které by pro ně měly být jedny z úspěšnějších. A co přišlo pak? Asi nejzpackanější projekt digitalizace, jaký jsme kdy viděli. Ano je to aktuální digitalizace stavebního řízení, kterou odmítají úřady, lidé i podniky. Po tomhle fiasku jsou výzvy na odstoupení Bartoše na místě. Kdyby byl Fiala trochu větší eso tak s Bartošem vytře podlahu a vyhodí ho z vlády.

Abych jen nekritizoval, musím říct, že například Lipavský zvládl krizi s vypuknutím války docela dobře a ministr Šalomoun prý funguje také dobře, ačkoliv jsem o něm od jmenování ministrem neslyšel.

Příběh Pirátů by šel samozřejmě rozepsat více, ale myslím si, že není úplně třeba, obrázek máme. Jednu chvíli to vypadalo, že Piráti české politice opravdu přinesou něco co jí chybělo. Šanci ale promarnili a to totálně, zbyla z nich jen banda úřednických šašků.

Svůj konec, který je podle mého názoru blízko, si zaslouží.

Nedali jste nám nic, nic od nás nečekejte

Sbohem, nebudete nám chybět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz