Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mladí po celé Evropě volí krajní pravici. Kde se vzali?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vygenerován pomocí Bing AI

V Německu mladí většinově volili krajně pravicovou AfD, ve Francii zase masivně podporovali Le Pen, v Nizozemsku Wilderse no a v Česku pak nově Filipa Turka (Přísahu a Motoristy). Kde se tihle mladí „radikálové“ vzali?

Článek

Mnozí se podivují, mladí přece „vždy“ volili progresivce, levici, liberály, mávali duhovými vlajkami a propagovali zelená řešení. U někoho začala panika, někdo křičí:„Může za to ruská propaganda!“ Jiní zase: „Je to důkaz selhání zelené politiky.“ Jak to teda je doopravdy?

Pravda možná nebude tak působivá, pro někoho možná bude ale překvapující. Mladí vždy byli krajně pravicoví. Iluzi většiny mladých jako LGBT aktivistů a levicových voličů se zeleným srdcem tady rozšířili dvě věci:

1. Média – viděli jste v televizi rozhovor s klukem z učňáku, který je naštvaný na migranty? Pravděpodobně ne a pokud ano, tak v nějakém obskurním vysílání. Naopak progresivní, vysokoškolsky vzdělaný progresivec tam často bude pečený vařený.

2. Volební účast/zájem o politiku – mladí mají stále poměrně nízkou účast. Mnohem vyšší účast u mladých mají ale vysokoškolští studenti, často z elitnějších rodin, kluci a holky, co prošli gymnázii, elitními středními školami, soukromým školstvím a následně vysokou školou. Je to logické, tihle většinou mají větší chuť voleb se účastnit, více se zajímají o světové dění a chtějí se vyjadřovat. Naproti tomu kluci a holky z učňáků většinou mají trochu jiné zájmy a politice se moc nevěnují…

Tedy dokud se jich nezačne přímo dotýkat. A to je ten problém. Tihle mladí tady vždy byli a umím si představit, že jich byla vždy většina. Nechodili k volbám, protože je nezajímaly, teď se ale začínají projevovat věci, co se jich začnou dotýkat. U nás ještě tolik ne, ale v Německu přece vidí zhoršení bezpečnostní situace, vidíme také zhoršující se ekonomické podmínky pro mladé. O tom, že nedostupné bydlení trápí mladé slýcháme už řadu let, ale nikdo s tím nic nedělá, ostatně proč by s tím někdo něco dělal, když podle toho nikdo nevolil. Ne zelené strany nemohou vyřešit krizi bydlení, dokonce se domnívám, že je to spíše naopak. Vlastně stejný problém je migrace. Roky a roky slyšíme, že migrace je problém, nedaří se nám integrovat, a přesto dodnes vítězí strany, které to způsobily a nehodlají s tím nic dělat. A dnešních mladých se to bezprostředně týká, oni v tom budou celý život žít, oni v tom budou vychovávat děti. A tak se zvedli i ti, kteří nikdy dříve nevolili. Mladí, co mají učňáky a technické obory. Ti, co makají u pásu, řežou sklo ve fabrice, montují, a staví. Všichni vstanou a jdou volit, aby to změnili. Je například AfD dobrá volba? Vyřeší jejich problémy? Pravděpodobně ne. Pokud tyto strany budeme ale vytlačovat, ony budou posilovat, až jednou obejít nepůjdou. Čím déle to budeme zdržovat, tím více se ten papiňák bude tlakovat a jednou vybouchne. AfD, Le Pen, Wilders, Turek či Okamura jsou slabé odvary toho, co může přijít.

Existuje z toho cesta ven? Ano, vždy existuje cesta, ale nespočívá v progresivních receptech, nespočívá v tom ignorovat problémy. Je potřeba, aby tradiční strany přehodnotili své postoje a(nebo) uvolnit cestu stranám, které řešení nabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz