Hlavní obsah
Cestování

Matka Tereza a kontroverze okolo ní – Skopje, Severní Makedonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Travel21

Interiér domu

Ve Skopje nejde minout a nenavštívit dům této svatořečené ženy. V článku se chci zaměřit primárně na tuto osobu. Co se týče zbytku výletu, podrobně jsem jej rozepsala v předchozím článku, na který přikládám odkaz.

Článek

Život Matky Terezy

Narodila se v roce 1910 a její rodné jméno bylo Agnes. Po završení dospělosti odjela do Irska, následně do Indie. Tady dostala boží vnuknutí, aby založila řád, který bude pečovat o potřebné a svůj život tomu zasvětila. V roce 1950 založila řád s názvem Misionářky lásky, který působí dodnes ve 130 zemích světa. Svatořečena byla v roce 2016 ve Vatikánu. Bylo to 19 let po její smrti. Zemřela v roce 1997. Jednalo se o jedno z nejrychlejších svatořečení.
Přezdívka „Anděl z Kalkaty“ a Nobelova cena za mír svědčí o tom, že během života konala dobro.

Nebo to bylo celé trochu jinak…?
„Anděl pekla“
je to správné označení této ženy podle dokumentaristů, kteří na její zvláštní praktiky upozornili už v roce 1994. Natočili o ní celý dokument, který nese název Anděl pekla. Vyplynulo například, že odmítala podávat utišující prostředky nemocným a umírajícím. Trpět mělo nemocné přiblížit Kristu. Netajila se dokonce tím, že je „krásné vidět chudé trpět“. Dalším problémem byla příšerná hygiena v jejích útulcích pro chudé – například byly opakovaně používány injekční stříkačky. Měla také dětské sirotčince. Byť inkasovala obrovské množství darů a peněz, k potřebným se prakticky nic nedostalo. Čelila obvinění z obchodu s dětmi. Uvnitř řádu mělo také docházet k sexuálnímu obtěžování a celá instituce byla spíš sekta než charita, která vymývala mozky.

Na sklonku života se nechala léčit na moderních klinikách v USA a rozhodně nepohrdla léky na tišení bolesti. Byť ti, o které se starala, museli nedobrovolně „trpět jako Ježíš na kříži“, jak sama uváděla.

Památný dům

Bezesporu jde o velmi kontroverzní postavu, nicméně i tak se těší oblibě a její odkaz je pečlivě udržován. Dům se nachází v samém centru města. Je asi 300m od hlavního Náměstní Makedonie. Budova na první pohledu upoutá pozornost – je moderní a zajímavě architektonicky řešená. Rozhodně upoutá na první pohled hlavně díky kapličce, která je prosklená. Nejedná se o původní svatbu. Rodný dům nebyl dochován. Proto vznikla tato dominantní stavba. Ve městě stojí od roku 2008.

Foto: Travel21

Skopje - památný dům Matky Terezy

Uvnitř je muzeum, ve kterém je spousta zajímavostí o životě této slavné ženy. Dále je tady kaplička, kde se můžou věřící pomodlit. Hned vedle domu je další dominanta – pozlacená střecha, která patří ke kostelu sv. Konstantina a Heleny. A samozřejmě nesmí chybět sochy světice. To by ostatně ve Skopje, jakožto městě soch, nešlo.

Více informací o celém pobytu ve Skopje jsem vypsala v předchozím článku na toto téma.

Pokud přemýšlíte o eurotripu, který nebude finančně až tolik náročný, piště si Severní Makedonii na seznam a uvidíte, jak se vám bude líbit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Skopje

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz