Hlavní obsah
Cestování

New York mýma očima: Co stojí za vidění? Vyhlídka se zrcadly nebo NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Travel21

Pohled na Manhattan z vyhlídky SUMMIT One Vanderbilt

V New Yorku jsem strávila týden s přítelem. Rozhodla jsem se vypsat a zhodnotit, co podle nás rozhodně stojí za vidění, co je na zvážení… a také pár tipů, které jsou zdarma a určitě stojí za vidění.

Článek

Co určitě v NYC nevynechat a je to zdarma:

Brooklyn bridge

Je to klasika a ikonické místo ve městě. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že na tuto atrakci se vyplatí přivstat si. Čím dřív dorazíte, tím méně lidí na mostě je. Rozhodně se vyplatí celý most projít a jít se podívat k řece v Brooklynu. Je odsud krásný pohled na Brooklyn bridge a Manhattan bridge.

Central park

Další nutnost, která nemůže být vynechána. Prohlídku doporučuji začít směrem od hotelu Plaza. Nejhezčí byla první cca 1/3 parku. Mimochodem ano, kdo má rád Sám doma, toto místo si užijete. Jen pozor na jednu věc. V Central parku se občas pohybují lidé, kteří vypadají slušně a upraveně, dají se s vámi do řeči. Následně vytasí nějaký super dojemný příběh a budou po vás chtít peníze. Jsou to podvodníci, nenechte se napálit a za ušetřené peníze si raději kupte něco dobrého.

Foto: Travel21

Central Park - New York

Socha Svobody zdarma

Pokud nepotřebujete vidět tuto ikonickou sochu z blízka, mám pro vás tip. Stačí dorazit do Battery parku (například metrem na stanici South Ferry). Odsud jezdí lodní spoj, který je zdarma. Jde o velké oranžové lodě s nápisem Staten Island Ferry. Jezdí odsud na Staten Island. Po příjezdu je nutné z lodi vystoupit a přejít buď hned na loď, která vás odveze zpět na Manhattan, nebo můžete zůstat a vyrazit třeba do Outletu. Lodě jezdí cca co 30 minut. Z lodi se naskytne nádherný výhled na okraj Manhattnu, který dokresluje zčeřená voda z lodi a poletujíc racci.

Vyhlídky na město:

Tak o ty tady rozhodně není nouze. Je potřeba počítat s cenou okolo jednoho tisíce korun. Ale určitě je alespoň jedna naprostá nutnost. My se rozhodovali mezi vyhlídkami Edge, SUMMIT One Venderbilt, Rockefellerovo centrum a Empire State Bulding.

My si vybrali k návštěvě Empire State Bulding: přece jen jde o ikonickou budovu, která stojí v NYC bezmála 100 let. Budovu stavělo asi 3 000 dělníků a rostla velmi rychle. Za týden bylo stavěno necelých 5 pater. Kromě vyhlídky je v Empire udělána krásně i vnitřní expozice. Na své si tady přijde každý. Jsou tady jak technické věci, tak například ukázky snad ze všech filmů a seriálů, ve kterých se někdy objevila tato ikonická stavba. A ano, King Kongovi je věnováno nejvíc prostoru.

Nakonec jsme neodolali vyhlídce Summit a vyrazili i na ni. Je to nejnovější vyhlídka a je hodně netradiční. Jsou v ní všude zrcadla, takže se jedná opravnu o ojedinělý zážitek. Tato vyhlídka je kousek od Empire. Za příplatek se dá v budově vyjet úplně nahoru celoproskleným venkovním výtahem. Na to já už upřímně odvahu neměla.

Foto: Travel21

Vyhlídka Summit

Pro fanoušky:

Ve městě neomezených možností si každý přijde na své. My se rozhodli navštívit muzeum Přátel a vyrazit na NHL.

The F.R.I.E.N.D.S Experience

Když jsem na toto narazila náhodou na internetu, byla jsem naprosto nadšená. Vstupné stojí zhruba 45 USD. Kdo má rád tento kultovní seriál, určitě nebude litovat. Vše bylo propracováno do posledního detailu. Můžete se tady projít po bytech jak Monicy a Rachel, tak Joyeho a Chandlera. Dále se posadit do kavárny, nebo se vyfotit s vánočním pásovcem. Je toho mnohem víc. Co se týče praktické organizace – lístky se kupují na přesný čas, není nutné chodit s předstihem. Fakt pouští v daný čas. Snaží se, aby vždy v jednotlivých prostorech bylo minimum lidí. Každý má možnost si v klidu daný prostor projít.

Foto: Travel21

The F.R.I.E.N.D.S Experience - kavárna Central Perk

NHL

Pokud vám není cizí hokej, určitě zvažte návštěvu některého ze zápasů NHL. New York Rangers hrají v Madison Square Garden – asi v nejslavnější hale na světě. Určitě už jen kvůli této skutečnosti jsou lístky na ně hodně drahé a cenové rozdíly oproti jiným týmům jsou opravdu znát. Jako levnější alternativa se nabízí vyrazit do New Jersey. Lístky jsou výrazně levnější a atmosféra zápasu, který jsme navštívili, se nám moc líbila. Před zápasem a mezi třetinami byla možnost si například zasoutěžit o drobné odměny nebo si poslechnout vystoupení dětské školní kapely. Překvapilo nás, na kolik Čechů jsme na zápase narazili.

Čili podtrženo sečteno, Rangers mají dražší lístky, ale hala je obrovská a zápas má úplně jinou atmosféru než na menších stadionem. Naopak Devils působili víc „rodinně“ a pohodově. Pozor v případě, že si budete chtít na zápasy vzít fotoaparát – kontrolují ZOOM a neprojde každý, takže pokud máte nějaké lepší zrcadlovky, nepustí vás s nimi. Na Devils byly přísní, i co se týče zavazadel – byl problém si vzít poloprázdný batůžek. Museli jsme si ho za poplatek zamknout venku ve skříňce. Doporučuji případně na zápas vyrazit opravdu s minimem věcí.

Foto: Travel21

NHL - Madison Square Garden

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz