Hlavní obsah
Cestování

Proč (ne)vyrazit na dovolenou do Albánie - Ksamil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Travel21

Ksamil při západu slunce

Vloni jsme s přítelem na konci sezóny vyrazili na jih Albánie. Nalákalo nás, že na Albánii jsme slyšeli chválu z každé strany. Již jsem publikovala článek, kde hodnotím albánskou Sarandë. Hned úvodem musím avizovat, že Ksamil byl celkem zklamání.

Článek

Jak se dostat do Ksamilu

Pokud jste četli článek o Sarandë, představu o dopravě zhruba máte:
Koupili jsme si letenky na řecký ostrov Corfu a odsud jsme se přesunuli lodí na Sarandë. Přesun lodí trval 1,5 hodiny. Je potřeba počítat s celkem vysokou cenou za lodní dopravu. Ta nás vyšla zhruba na 800 Kč za jednoho v jednom směru. Doporučuji lístky koupit s předstihem. Na cestu zpět jsme udělali chybu a nákup lístku jsme si nechali až na den odjezdu. Všechny rychlé spoje (ty co trvají 1,5hod) už byly dávno vyprodané. Jeli jsme sice levnějším spojem, ale cesta trvala víc jak tři hodiny. Další dlouhá prodleva pak byla u kontroly pasů po příjezdu na řecké Corfu. Je potřeba mít časovou rezervu. Přesuny jsou opravdu obrovská nevýhoda. Další alternativa, kterou jsme zvažovali, bylo přistání v hlavním městě Albánie – Tiraně a odsud se přesunout do naší cílové destinace. Vzdálenost je zhruba 280 km. Spoje odsud ale jezdí několikrát denně a byly hojně využívány.

Nicméně na Ksamil je to celé ještě víc zdlouhavé. Není odsud totiž přímý lodní spoj na Corfu. Všichni musí jet do Sarandë, což je docela časově náročné, vzhledem k tomu, jak hustá doprava tady je. Města jsou od sebe sice vzdálena necelých 15 km, ale cesta vám může zabrat klidně víc jak hodinu. Připravte se na nekonečné téměř stojící kolony, troubící auta a narvaný autobus lidí. Pokud zvolíte taxi, budete mít sice komfort, ale kolony si budete muset vystát i tak. Následně je potřeba absolvovat cestu 1,5 – 3 hodiny lodí na Corfu. Případně autobusem do hlavního města Albánie – Tirany.

Pláže jako z katalogu … nebo taky ne
Instagram je plný dokonalých fotek a záběrů právě z Ksamilu. Influenceři se nebojí destinaci nazývat Maledivami Evropy. Co si budeme, realita je vždycky trochu někde jindy. Ale tady byla hodně jinde. Téměř všechny pláže jsou tady zpoplatněné. Na den se cena za lehátko pohybuje zhruba okolo 25 eur na osobu. Je tady jedna jediná pláž, která je zdarma. Také podle toho vypadá. Věřte mi, tam by se vám relaxovat nechtělo. Bylo vidět, že je free, proto nemá nikdo zájem a motivaci se o ni starat a udržovat ji v čistotě.

Foto: Travel21

Nepořádek v okolí veřejné pláže na Ksamilu

Ostatní pláže sice byly udržované, ale jsou na nich slunečníky a lehátka jeden na druhém. Pláže jsou maličké a lidí na malém prostoru je strašně moc. Jednou nám to rozhodně stačilo. Další nevýhodou, které jsme si všimli, byl fakt, že přední řady lehátek měl vybookované často konkrétní hotel a kdo byl ubytován jinde, musel do zadních řad. Další nevýhoda byla, že pláže nebyly vzájemně spojené. Nepřipadá tady proto v úvahu delší procházka po pláži.

Moře jsme si tady užili vždy nejvíc až při západu slunce, kdy se lidé z pláží z velké části odebrali. Na rozdíl od jiných míst tady je velké množství různých „insta friendly“ míst na fotky. Ale v podstatě těmito fotkami jen podtrhnete skutečnost, že Instagram je jedná velká iluze. Uděláte si tady cool fotku, ideálně tak, aby nikde nikdo nebyl kolem vidět. Přitom realita je taková, že jste na mini pláži, kde je hromada lidí, kteří se tísní v malém prostoru pod slunečníky.

Foto: Travel21

Typická pláž na Ksamilu

Co vidět

Přímo v Ksamilu toho moc k vidění není. Ale kousek odsud můžu doporučit výlet na Butrint. Jedná se významné archeologické naleziště. Vstupné je zhruba 250 Kč na osobu. Z Ksamilu je to necelých 5 km. Jezdí sem pravidelně autobusový spoj. Z článku máte asi zhruba představu, co tady znamená doprava autobusem. Není tak divu, že spousta lidí výlet sem pojala jako turistiku a z Ksamilu si to došli pěšky.

Foto: Travel21

Butrint

Další postřehy a celkové shrnutí

Stejně jako na Sarandë, i tady jsme si nejvíc užili výborné restaurace, kavárny a moc hezké ubytování. Nepořádek k Albánii prostě patří a insta Ksamil není výjimkou. Je ale pravda, že hlavní turistická místa a placené pláže si udržují upravená a čistá. Odpad byl k vidění spíš na méně turistických místech a mimo hlavní lokace. Co bylo naopak naprosto bezproblémové, byla bezpečnost – nebyl tady jediný náznak, proč by se člověk neměl cítit komfortně nebo bezpečně.

Foto: Travel21

Nepořádek na Ksamilu


Podtrženo sečteno, v Evropě jsou rozhodně hezčí místa pro pobyt u moře než přelidněný Ksamil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz