Hlavní obsah
Cestování

Proč (ne)vyrazit na dovolenou do Albánie - Sarandë

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Travel21

Sarandë, Albánie

Vloni jsme s přítelem na konci sezóny vyrazili na jih Albánie. Nalákala nás chvála z každé strany. Část pobytu jsme strávili v destinaci Sarandë, zbytek na Ksamilu. V dnešním článku představím destinaci Sarandë. V dalším článku rozeberu Ksamil.

Článek

Jak se dostat do Sarandë
Koupili jsme si letenky na řecký ostrov Korfu a odsud jsme se přesunuli lodí na Sarandë. Přesun lodí trval 1,5 hodiny. Je potřeba počítat s celkem vysokou cenou za lodní dopravu. Ta nás vyšla zhruba na 800 Kč za jednoho v jednom směru. Doporučuji lístky koupit s předstihem. Na cestu zpět jsme udělali chybu a nákup lístku jsme si nechali až na den odjezdu. Všechny rychlé spoje (ty co trvají 1,5 hod) už byly dávno vyprodané. Jeli jsme sice levnějším spojem, ale cesta trvala víc jak tři hodiny. Další dlouhá prodleva pak byla u kontroly pasů po příjezdu na řecké Korfu. Je potřeba mít časovou rezervu. Přesuny jsou opravdu obrovská nevýhoda. Další alternativa, kterou jsme zvažovali, bylo přistání v hlavním městě Albánie – Tiraně a odsud se přesunout do naší cílové destinace. Vzdálenost je zhruba 280 km. Spoje odsud ale jezdí několikrát denně a byly hojně využívány.

Pláže
Ty jsou veřejně přístupné, kamínkové a nejsou zpoplatněné. V době našeho pobytu byly pláže průměrně zaplněné. Nešlo tady rozhodně o stavy „hlava na hlavě“. Nejedná se ale o žádné WOW pláže, ale na osvěžení jsou naprosto dostačující. Pokud však chcete do destinace vyrazit primárně kvůli pobytu u moře, volila bych jinou destinaci.

Foto: Travel21

Sarandë - pláž

Co vidět
Nad městem se nachází zřícenina hradu, který nese název Lëkurësit. Sem určitě doporučuji vyrazit. Je tady krásný výhled do okolí. Trochu vzdálenější možnosti výletů jsou Blue Eye (jedná se tmavě modrou tůňku, která je obklopena zelení. Poslední místo, které můžu doporučit je historické městečko Gjirokastër. Nad městem se nachází impozantní hrad a ve městě není nouze o obchůdky a restaurace.

Foto: Travel21

Sarandë - výhled z Lëkurësit

Další postřehy a celkové shrnutí
Služby a gastro byly skvělé. Ubytování jsme si vybírali na Bookingu. Nebyl problém něco vybrat. Personál byl velmi milý a bylo na nich vidět, že jim záleží na tom, aby si hosté svůj pobyt užili. Stejně tak s restauracemi jsme byli velmi spojení. Bylo tady nepřeberné množství podniků. Vždy jsme odcházeli moc spokojení.

Je potřeba počítat s tím, že se nejedná o nejčistší zemi – nebyla nouze o povalující se odpadky a nepořádek. Je ale pravda, že hlavní turistická místa si udržovali upravená a čistá. Odpad byl k vidění spíš na méně turistických místech v rámci města. Co bylo naopak naprosto bezproblémové, tak jednoznačně bezpečnost – nebyl tady jediný náznak, proč by se člověk neměl cítit komfortně nebo bezpečně. Naopak lidé byli mílí, pohostinní a v případě potřeby nápomocní.

Celkově to na Sarandë žije a město má svou atmosféru. Na pár dnů určitě není špatnou volbou sem vyrazit. Osobně doporučuji primárně pro ty, kterým nejde jen o koupání a pláže, ale ocení například i možnost výletů po okolí. Vyloženě na válecí mořskou dovolenou bych volila jiné destinace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz