Hlavní obsah
Cestování

Stojí za návštěvu Skopje - město historického kýče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Travel21

The Bridge of Art, Skopje - Severní Makedonie

Věřím, že pro spoustu lidí nemusí být tato destinace na první dobrou zajímavá nebo atraktivní. Někoho možná napadne i otázka bezpečnosti. Osobně si myslím, že se není čeho bát. Je to malá země, která má rozhodně co nabídnout. No, posuďte sami.

Článek

Skopje a jak se sem dostat

Nejjednodušší je vyrazit letecky (například Wizz air z Bratislavy má často letenky za pár stovek). Jak jsem zmínila v článku z New Yorku, přítel absolutně nedocenil můj nápad navštívit tuto destinaci. Nakonec jsem přece jen vyrazila, ale s kamarádkou.

Zajímavosti o Skopje

Skopje má zhruba 550 tisíc obyvatel. Vzhledem k tomu, že město bylo zničeno v 60. letech 20. století důsledkem ničivého zemětřesení, před více než 10 lety se rozhodla vláda země radikálně zakročit a zbudovat nové centrum města. Vláda připravila obrovský projekt s názvem Skopje 2014, díky kterému bylo vybudováno centrum města znova. Náklady na rekonstrukci byly dle uvedených zdrojů asi 560 milionů EUR. Tady se nabízí otázka, zda nebylo vhodnější peníze využít jinde. Především, když Severní Makedonie nepatří k příliš bohatým zemím. Některé budovy byly například postaveny, ale neměly vymezený účel. Ale ať už na to má každý názor, jaký chce, v článku jde primárně o turistiku.

Co vidět?

Dominantou města jsou rozhodně sochy. Ty jsou tady na každém rohu a má ji snad každý, kdo je pro Makedonce významný. Své zastoupení v rámci soch mají, kromě významných osobností, například kojící nebo těhotné ženy. Svou sochu tady má také Matka Tereza, která odsud pochází. Je zde i možnost zdarma nahlédnout do jejího domu, ze kterého je udělané muzeum a k domu náleží také kaplička. Největší sochu má na hlavním náměstí samozřejmě Alexandr Makedonský. Socha je na vysokém podstavci a je opravdu dominantou. Velmi zajímavá a netradiční je pak třeba kašna, ze které „vyskakuje“ několik koní. Osobně se mi nejvíc líbil The Bridge of Art – tedy most plný soch přes řeku Vadar. Je to takový Karlův most trochu v jiném pojetí.

Foto: Travel21

Sochy žen - Skopje

Co se týče původních staveb, je tady k vidění Mustava-pašova mešita, která nebyla zničena při zemětřesení v roce 1963 a jedná se o původní stavbu z roku 1492. Další původní dochovanou památkou jsou pozůstatky kamenné pevnosti Kale z 6. století. Odsud je výhled na město a řeku. Vstup je zdarma.

Foto: Travel21

Pevnost Kale, v dáli kříž na kopci Vodno - Skopje

A pokud zatoužíte po nákupech, můžete vyrazit na Starý bazar – tedy místní tržiště. Osobně jsem už zažila lepší tržiště, ale na nákup drobných suvenýrů určitě poslouží skvěle, případě si tady můžete sednout do některého z podniků a dát si něco dobrého. Doporučuji rozhodně burek – pečivo připomínající listové těsto s náplní – například sýrovou, masovou, případně se dají koupit sladké varianty. Dále je pro Makedonce typické jídlo tavče gravče – pokrm z fazolí, které jsou zapečeny s masem a dalšími surovinami. V rámci gastronomie určitě nebudete ve městě strádat, dá se tady velmi dobře najíst v příjemných podnicích a ceny jsou víc než příznivé.

Foto: Travel21

Skopje

Co se dá dělat v okolí hlavního města?

Kopec Vodno – tyčí se nad městem a nahoru jezdí lanovka. Na vyhlídce je krásný výhled na město a dominantou je velký kříž, který je vidět i z města. Cena lanovky je zhruba 2 Eura.
Kaňon Matka 
– se nachází asi 20km od Skopje. Je zde krásná příroda a dá se tady jet na projížďku lodí.

Shrnutí
Setkala jsem se s hodně názory, že je Skopje pro spoustu lidí kýčem. Jasně, zcela se toto tvrzení nedá popřít. Ale nám se město moc líbilo. Bezpečnosti se tady rozhodně bát nemusíte. Maximálně můžete narazit na nějakého psa, což ale především v balkánských zemích není nic neobvyklého.

Skopje rozhodně můžu k návštěvě doporučit. Byli jsme tady v hlavní letní sezoně a rozhodně není na místě bát se davů turistů. Myslím, že se jedná o zajímavě město, které zatím není příliš turisticky profláknuté a rozhodně je tady co k vidění. Co se týče případného nepořádku, musím říct, že tady měli docela vyuklízeno. Rozhodně tady nebyla žádná zákoutí plná nepořádku jako v Albánském Ksamilu, jak jsem uváděla v předešlém článku.

Pokud přemýšlíte o eurotripu, který nebude finančně až tolik náročný, pište si Severní Makedonii na seznam a uvidíte, jak se vám bude líbit toto „hlavní město historického kýče“ na vlastní oči.

Články, které jsem zmiňovala v textu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz