Hlavní obsah
Cestování

Na Turecké riviéře už dávno zapomeňte na nízké ceny. Obchodníci se tu přizpůsobují západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gül Isik / Creative Commons / pexels.com

Ještě před pár lety se na tureckou riviéru jezdilo k moři na levnou dovolenou. Dnes na to můžete zapomenout. Obchodníci dobře vědí, jaké ceny jsou na západě, a tak turistům ceny pěkně napálili.

Článek

Oblast turecké riviéry kolem letištního města Antalya je jedním z míst, které turisté z Evropy navštěvují nejčastěji. Láká je sem klid a krásně čisté moře. Ještě nedávno mohly být ale jedním z hlavních důvodů vysoké návštěvnosti nízké ceny. Vše tu bylo pro Evropany doslova za hubičku. Klientela je v této oblasti převážně německá a ruská, dost často sem ale jezdí i Češi a Poláci. A právě pro ty už tu vůbec levno není.

Začněme zlozvykem. Cena západních cigaret se v Turecku pohybuje v přepočtu kolem 40 korun za krabičku. Vzhledem k tomu, že v Turecku neplatí povinnost prodávat stejné cigarety za vždy stejnou cenu jako u nás, na některých místech si dost připlatíte. To platí zejména pro nejznámější turistické destinace jako je Side nebo Kemer. Žijí totiž převážně z cestovního ruchu a stálých obyvatel tu příliš nenajdete. Podél pláží a v okolí hotelů se takové cigarety prodávají klidně za 80 až 100 Kč. Zrovna u cigaret je to samozřejmě stále levnější cena, než za jakou je koupíte u nás. I tak se ale jedná o podstatné zdražení kuřákovy dovolené. Pivo si tu dáte v přepočtu za 115 Kč, přitom ještě před 2 lety tady stálo kolem 30 Kč.

Zdražuje ale vše. Turecko je v místech největší koncentrace turistů dražší než třeba Itálie. Je pravda, že turecká měna v posledních letech výrazně znehodnotila, což s sebou přineslo i vysokou inflaci. Přesto zde například půllitrovku neperlivé vody koupíte v přepočtu za 65 Kč, kebab v tortile, jen maso, i za 200 Kč. Navíc na každém kroku narazíte na obchodníky, kteří se vám snaží prodat předražené zboží s pocitem, že jste výrazně ušetřili.

My jsme navštívili Side, kde se nám místní prodavači snažili prodat turecké čaje, jejichž hodnota má být podle jejich slov 7 euro za 100 gramů, což po přepočtu a převodu vychází zhruba na 1750 Kč za kilogram čaje, ale protože jsme jim sympatičtí, půjdou s cenou až na 4 eura za 100 gramů, což je vlastně jen 1000 Kč za kilo. Když jsme ale navštívili vedlejší velké město Manavgat, které není natolik zatěžkané cestovním ruchem, stejné čaje se zde prodávaly po kilogramech, který vyšel na pouhých 5 euro, tedy zhruba 125 Kč.

V turistických destinacích už máte všude uvedené ceny v eurech, v tureckých lirách je nenajdete. Obchodníci totiž již počítají s tím, že se jim místní raději vyhnou. Když pak chcete platit kartou, musí vám prodavač nejprve na kalkulačce přepočítat eura do tureckých lir, aby vám pak mohl částku k platbě vůbec zadat do platebního terminálu.

Turecko je stále levnou zemí, ale v místech, která nejsou obtěžkána desetitisíci turistů, kteří chtějí ubytování v luxusních hotelích se stravou all inclusive, už to rozhodně neplatí. Změny cen nepocítíte v městských památkových zónách, s cenou nahoru nešel ani Istanbul. Zde si stále užijete krásnou a levnou dovolenou.

Obchodníci v přímořských turistických destinacích ceny nadsazují, protože vědí, že na západě jsou mnohem vyšší. Němci ani Rusové tak nebudou mít nutně problém si připlatit. Pro Čechy to ale bude citelný zásah do rozpočtu. Pokud zdražování potrvá a poroste do neúnosných výšin, mohlo by se Turkům stát, že jim tam lidé pomalu přestanou jezdit a začnou volit levnější destinace, které mají navíc mnohem blíž. Situace by se tak mohla podobat té chorvatské po letošních prázdninách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz