Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Pěší trasa pod Vítkovem nás vezme na netradiční místa. Dříve tu jezdil vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pěších tras je v Praze mnoho. Tahle se ale nachází přímo v centru a vede prakticky od hlavního pražského nádraží směrem na Libeň. Dříve po ní jezdil dokonce vlak. My vás na ni dnes vezmeme.

Článek

Pěší trasa pod Vítkovem, někdy také označovaná jako Cyklostezka pod Vítkovem, je zvláštní cestou linoucí se od křižovatky u Bulhara po úpatí vrchu Vítkov, který pak protíná tunelem dlouhým více jak 300 metrů.

Dříve tu jezdil vlak. Na celé trase této cyklostezky byla roku 1872 vybudována Vítkovská železniční trať, která sloužila svému účelu až do roku 2008. Staré koleje pak byly vytrhány, prostor upraven a revitalizován. Od té doby tato bývalá železniční cesta slouží zejména cyklistům a pěším.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Podél cyklostezky pod Vítkovem narazíme na často zchátralé domy

Jen co se na tuto pěší trasu připojíme, zaujme nás řada žižkovských činžovních domů, které se linou podél velké části této trasy. Jejich obyvatelé jsou dnes určitě šťastní, že jim přímo pod okny každou chvíli neprojíždí vlak. Místní dráha byla totiž velmi frekventovaným úsekem železnice. Někdo si ale ještě možná vzpomene, jak tu kdysi projížděl.

Než se dostaneme od žižkovských činžovních domů na úpatí Vítkova, je na trase třeba zdolat hlubokou Husitskou ulici. Most, po kterém budeme přecházet, byl kdysi také železniční a sloužil pouze pro vlaky. Když jej budeme přecházet, jsou tu dvě místa, která stojí za povšimnutí.

Foto: PatrikPaprika / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bývalý železniční most před Husitskou ulici, vlevo dům podél nějž projížděl vlak ve filmu Čtyři v kruhu (1967)

Prvním z míst je vybydlený dům po levé ruce na druhé straně Husitské ulice. Nikdo v něm nebydlí a je v dezolátním stavu. Když tu ale kdysi dávno jezdíval vlak, bylo v něm vcelku rušno. Pasažéři vlaku mohli sledovat, co se v domě děje, lidem z domu zase těsně za oknem projížděl vlak. To ostatně zdokumentoval český film Čtyři v kruhu z roku 1967.

Po pravé straně si zase můžete všimnou tajemného domu, do kterého vedou z Husitské ulice ještě tajemnější schody. Ty ale nevedou, jak je obvyklé, do nejnižšího poschodí, ale ústí do domu až ve druhém patře. Jejich stav a vzhled navozuje při pohledu na tuto scenérii trochu zvláštní atmosféru.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tajemné schody k vidění z mostu nad Husitskou ulicí

Když půjdeme po cyklostezce dál, budeme procházet po úpatí Vítkova podél starých mnohdy pavlačových domů s kavárnami a hospůdkami paralelně s Koněvovou ulicí. Po celé trase je k dispozici množství laviček k odpočinku, herní hřiště pro děti i toalety, aby se zachovala čistota těchto míst.

Trasa je dlouhá přibližně dva kilometry a v její druhé polovině procházíme i kolem malé žižkovské vinice. Pod sebou pak můžeme spatřit vstup do tunelu, který spojuje Žižkov s Karlínem a je určen výlučně pro pěší.

Na konci této cyklostezky na nás pak už čeká starý Vítkovský tunel, o kterém jsme vám vyprávěli v jednom z našich předchozích článků. Je dlouhý něco přes 300 metrů a vlak jím dříve zdolával poslední část kolem vrchu Vítkov. Když tunelem projdeme a půjdeme po cyklostezce dál, dojdeme až ke Krejcárku.

Procházka touto cyklostezkou je velmi příjemná. Pokud nebudete pospíchat, můžete si ji užít naplno a klidně tu strávit celé odpoledne i s dětmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz