Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Ve starých Vršovicích najdeme magická místa i ulice s geniem loci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vršovice jsou v posledních letech podceňovanou částí Prahy, přestože se nacházejí prakticky v centru hlavního města, sousedí s Vinohrady i Žižkovem a najdeme v nich krásnou a klidnou oázu v ruchu velkoměsta. Dnes do nich zavítáme.

Článek

Staré Vršovice se napojují na Vinohrady v té nejkrásnější části. Na první pohled mohou působit trochu všedně a rušně, ale když víme kam zajít, najdeme v nich klidná místa plná historie, krásných míst či parků. Stačí se jen vydat od náměstí Míru Francouzskou ulicí a zhruba v její půlce už se ocitáme ve Vršovicích.

Hranice městské části Vršovice vede od Vinohrad podél nádherného parku Grébovka, kde najdete luxusní secesní vilu, umělou jeskyni, vinice s altánem i vinným sklípkem a v neposlední řadě i monumentální výhled na odvrácenou část Prahy. Ostatně o tomto parku jsme vás informovali již v jednom z našich minulých článků.

Sejdeme-li z Francouzské do Krymské, ocitneme se tak trochu v jiné Praze. Na první pohled je to jen obyčejná ulice. Když ale zbystříte, ocitli jste se právě ve zvláštně pitoreskní dlážděné ulici, kde se čas od času pořádají specifické akce typu otevřená ulice. Místo je pak prakticky plné pouličních prodavačů i umělců, dobrého jídla a pití. Lidmi se to tu jen hemží. Je to zážitek, který musíte zkusit na vlastní kůži. Mimo tyto dny se na této ulici nachází i provozna sicilské Focaccerie, kde si můžete vychutnat pravé chutě italského Palerma. Najdete zde focacciu, sfincione, aranciny, cannoli i spoustu dalšího italského pečiva a sladkostí.

Foto: Petr Vilgus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Krymská ulice

Pokud si chcete někde posedět, pak je jen kousíček od tramvajové zastávky Krymská tzv. Zahradní bistro, kde si můžete odpočinout v krásné zahrádce. Všude kolem vás tam něco roste, či kvete a připadáte si jako někde v přírodě.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Mikuláše, místo se silnou energií na Vršovickém náměstí

Když půjdeme ještě dál do centra starých Vršovic, dojdeme na Vršovické náměstí, kde můžeme obdivovat hned dvě místní dominanty. První z nich je malý kostelík sv. Mikuláše. Působí poměrně všedně, ale v jeho okolí se podle esoteriků nachází silné energetické pole, které můžeme pociťovat zejména na cestičce za kostelem. Na mnoho lidí toto místo působí extrémně silně, dokonce i na ty, kteří jinde takovou energii nepociťují.

Foto: Petr Vilgus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Husův sbor na Vršovickém náměstí

Dále se zde nachází Husův sbor, kde dnes sídlí Vršovické divadlo Mana. Jedná se o architektonický skvost zdejších míst. No a na kopci na druhé straně ulice se nachází největší z místních dominant. Jedná se o tzv. Vršovický zámeček neboli Rangherku. Tato budova spadá do Městské památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice. Přístup k ní po starém schodišti ještě umocňuje její majestátnost. Za Rangherkou pak najdeme krásný park, kde je možnost sportovního vyžití i místo k odpočinku.

Foto: Petr Vilgus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostel sv. Václava na Čechově náměstí

Z Vršovického náměstí na Čechovo náměstí je to sice jen kousek, ale o to příjemnější cesta to je. Je lemována nevysokými starými budovami, podobnými jako můžeme najít třeba na Vinohradech. Podél celého tohoto úseku vidíme malé specializované krámky na všemožné pochutiny, spoustu podniků i s venkovními zahrádkami. A na Čechově náměstí pak monumentální kostel sv. Václava v konstruktivistickém stylu.

Dál už pak začínají nové Vršovice, kterým se ale netřeba vyhýbat. Jsou modernější, najdeme zde fotbalové stadiony týmů Bohemians a Slavia, protéká zde potok Botič, který nejenom ve Vršovicích vytváří krásné meandry, a v nejbližší době by se zde měla začít stavě pěší drážní promenáda na zrušené koleji z Vršovic do Strašnic.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Botič ve Vršovicích

Vršovice mají opravdu co nabídnout a opomíjenou pražskou čtvrtí jsou někdy neprávem. Každá část Prahy má svá hezká místa, ale samozřejmě i svou odvrácenou tvář. Ani tady tomu není jinak, ale krásy je zde víc než dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Vršovické divadlo MANA
Čtvrť

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz