Hlavní obsah
Nakupování

Pozor na změny v otevírací době obchodů na Silvestra a Nový rok, ať nezůstanete za zavřenými dveřmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Donald Tong / Creative Commons / pexels.com

Závěr roku 2023 se kvapem blíží. Je před námi poslední v roce, tedy takzvaný silvestr, a pak už Nový rok jako první den roku 2024. Jak to bude ale s otevírací dobou obchodů v tyto dny? Pozor na změny, které vás mohou stát pěknou oslavu.

Článek

Poslední den v roce slaví celá republika, připravuje se pohoštění, zejména chlebíčky a jednohubky, a tak se může klidně stát, že najednou zjistíme, že nám některá z ingrediencí, bez které se neobejdeme, chybí. Nezbývá tedy nic jiného, než se obléknout a dojít si ji koupit do obchodu. Jenže se nám snadno může stát, že zůstaneme stát za zavřenými dveřmi našeho supermarketu, o kterém jsme si byli jisti, že má otevřeno déle. A silvestr je přece běžný den, žádný svátek. Jenže pozor. I v tento den dochází k razantním změnám v otevírací době prodejen maloobchodních řetězců.

Na poslední den v roce zavírá většina supermarketů a dalších prodejen dříve, než je běžné. Nejběžněji tak můžeme nakoupit do 17 hodin. To dodržují například všechny prodejny Lidlu, Tesca, Penny Marketu, Billy i Normy. Je to taková rozumná hodina, kdy už bychom měli vědět, zda na večerní párty máme všechno připraveno.

Některé řetězce se ale snaží udržet otevírací dobu ještě déle, a tak například prodejny Kauflandu, Albertu, Globusu, Coopu nebo Makra mají otevřeno až do 18 hodin. Využít lze také rozvozové služby rohlik.cz, která v tento den funguje se zkrácenou rozvozovou dobu právě do oněch 18 hodin. Pokud však ani tato hodina k dobru nehraje v náš prospěch, máme už bohužel smůlu. Později už nakoupíme jedině v některých večerkách, které standardní otevírací dobu nedodržují.

No a nenakoupíme ani na Nový rok. První leden je totiž Den obnovy samostatného českého státu a jako takový patří k těm svátkům, kdy musejí mít prodejny s nákupní plochou větší než 200 metrů čtverečních zavřeno. Na malé obchody a večerky se však tento zákon nevztahuje. Pokud tedy budete potřebovat opravdu něco nutného, poslouží vám dobře tyto obchody, případně můžete využít i některé čerpací stanice.

V tento den nás ale potěší zmiňovaný rohlik.cz jako rozvozová služba potravin. Vzhledem k tomu, že se nejedná o kamennou prodejnu, může tato služba fungovat i na Nový rok. A toho se právě rozhodla využít. Rozvoz začíná sice později, protože po silvestru bude jistě co dospávat, ale objednávat můžete už ve 12 hodin. No a večer se pak objednávky přijímají až do 22 hodin.

Je jedno jakou službu, supermarket, večerku nebo čerpací stanici v případě potřeby zvolíte. Důležité je, abyste sehnali vše, co k bezchybnému silvestru a prvnímu lednu potřebujete. Pamatujete přeci na staré české přísloví, které praví, že jak na Nový rok, tak po celý rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz