Hlavní obsah
Názory a úvahy

Drahá monarchie, levná republika?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Department for Digital, Culture, Media and Sport, flickr.com

Pohřeb Jejího královského Veličenstva Alžběty II.

Monarchie je přece drahá, ty korunovace, svatby apod. To republika je lacinější. Častý názor, proč je výhodnější republika než monarchie, ale není to tak úplně pravda.

Článek

Náklady monarchie můžou být v určitých ohledech větší, ale na druhé straně jsou zde i zisky. Když byla ve Spojeném království svatba prince Harryho a Meghan, stála 32 milionu liber, ale podle analytické skupiny Brand Finance dodala svatba do britské ekonomiky 1,05 miliardy liber, tedy přibližně 30 krát více, než bylo do ní vloženo.

Na položce zisků byli: turisté, reklama, kterou zajistil televizní přenos, vyšší obrat v restauracích, suvenýry související se svatbou nebo královskou rodinou a další (kalkulace zde).

Nejen svatby

Přínos královského rodu Británii však není jenom o svatbách. Monarchie totiž vydělává dlouhodobě.

Brand Finance ve studii Monarchy 2017 (zde) odhaduje, že v roce 2017 do ekonomiky přispěla královská rodina částkou 1,76 miliardy liber.

Do zmíněné sumy analytici započítali odvody královny z Crown Estate (soubor nemovitostí), dále zisky ze značek jako Royal Warrant nebo Coats of Arms, přínos turismu a reklamu, kterou zemi poskytují.

Ze státního rozpočtu přitom královna Alžběta a její rodina v roce 2017 odčerpali 292 milionů liber. Roční náklady monarchie na hlavu (občana) tak byly 4,50 libry (130 korun). Je to kvůli tomu, že královská rodina není odkázána pouze na státní peníze, ale má i své vlastní výnosy. V Lichtenštejnském knížectví dokonce svému knížeti nic neplatí, protože rodina hospodaří na svém majetku.

Jak by to mohlo vypadat v Česku?

Oproti tomu náš Hrad v roce 2017 spotřeboval 522,5 milionu korun. A jaké byly přínosy prezidenta a jeho kanceláře? Dá se říct, že žádné. Prostě prezident nikdy nebude vznešený panovník, a také nebude nijak zajímavý, když je máme po celém světě.

Kdybychom teoreticky obnovili monarchii, tak bychom nemuseli platit dvě kola prezidentských voleb. Pokud bychom panovníkovi vrátili majetek zestátněný po roce 1918, tak by nemusel mít tak vysoký plat (možná by neměl žádný). Z každé svatby, korunovace, panovnického výročí a podobně by mohly plynout peníze a i nějaký ten skandálek v královské rodině by k nám připoutal pozornost, Pražský hrad by byl pravou královskou rezidencí a z protokolu by naší hlavě státu museli ostatní státníci vzdávat pokoru. Již žádné bonmoty, ztrapňující momenty v zahraničí (pokud by se nějaký objevil mohl by nám ještě vydělat), trucující prezidenti a žádní papalášové na Hradě!

Anketa

Myslíte si, že by nám mohla monarchie aspoň trochu vydělávat?
Rozhodně ano
95,5 %
Spíše ano
0 %
Spíše ne
0 %
Rozhodně ne
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz