Hlavní obsah
Lidé a společnost

Možné uzákonění nejen moravské vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: psp.cz

Moravská vlajka podle návrhu zákona o zemských znacích a vlajkách

Tento článek přibližuje návrh zákona o zemských znacích a vlajkách, který podali poslanci napříč politickými stranami v březnu 2023.

Článek

„Uznávaje dobré tradice státnosti zemí Koruny české a chráníce dějinný odkaz našich předků Parlament v úctě k symbolům historických zemí Čech, Moravy a Slezska, které jsou nedílnou součástí symboliky státu, rozhodl se zákonem upravit i podobu a užívání zemských znaků Čech, Moravy a Slezska. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky.“ Takto zní preambule návrhu zákona o zemských znacích a vlajkách, který byl podán poslanci z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, ANO 2011 a SPD.

Návrh má uzákonit znaky a vlajky všech historických zemí Čech, Moravy a Slezska. Jako důvod je v návrhu uvedena tato pasáž:

„V současnosti jsou upraveny zemské znaky jen jako součást velkého státního znaku, zemské vlajky nejsou upraveny vůbec. Přitom jsou zemské znaky i vlajky užívány samostatně, zejména na Moravě. Navržená zákonná úprava provádí ustanovení Ústavy České republiky, která ve své preambuli zmiňuje dobré tradice zemi Koruny české a též výslovně Čechy, Moravu a Slezsko. Zákon je symbolickým uznáním významnosti Čech, Moravy a Slezska pro vývoj společné státnosti. Výslovně v právním řádu zakotvuje zemské znaky a vlajky, přičemž vychází z jejich úpravy ve velkém státním znaku. Při popisu znaku je dle heraldických pravidel označována bíla jako stříbrná a žlutá jako zlatá, což u vlajek dle vexilologických pravidel neplatí. Pravá a levá strana se užívá v heraldickém pojetí, tedy při popisu z pohledu nosiče znaku (herolda), nikoliv pozorovatele. Vlajka vychází ze znaku a má podobu heraldické vlajky, kdy list vlajky je v barvě pole štítu a na listu je uprostřed umístěna příslušná heraldická figura dané země.“

Některým se může zdát tento zákon jako zbytečný (hlavně Čechům, což paradoxně říkám já, obyvatel Čech), ale podle mě by tento zákon mohl vyřešit spor o moravskou symboliku, který je zde už od vzniku samostatného Česka. Již by bylo pevně dáno, co je moravská vlajka a co není, a tím by se mohlo moravské hnutí v této otázce sjednotit.

Návrh byl 6. března předložen k vyjádření vládě, protože má projednání před sebou ještě všechna čtení v Poslanecké sněmovně, Senátu a podpis prezidenta, tak zákon asi v nejbližší době nevyjde, neboť ale zákon byl předložen poslanci skoro ze všech stran (jestli jsem si dobře všiml, chybí tam Piráti), nebojím se o jeho přijetí.

Anketa

Myslíte si, že je zákon v oblasti státní symboliky prospěšný?
Rozhodně ano
78,7 %
Spíše ano
4,3 %
Spíše ne
2,1 %
Rozhodně ne
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz