Hlavní obsah
Aktuální dění

Návrat pomníku Františka Josefa I. v Krnově?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Johannes Benk/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fran%C3%A7ois-Joseph_1er,_empereur_d%27Autriche_(Benk).jpg

Busta Františka Josefa I. - ilustrační foto

Vrátí se pomník císaře Františka Josefa I. na Hlavní náměstí v Krnově?

Článek

Dne 4. října 1908 byla na Hlavním náměstí v Krnově vztyčena jezdecká socha císaře Františka Josefa. Stalo se tak při 60letém jubileu jeho vlády a slavnostního odhalení se účastnil i budoucí císař a král Karel I. Po říjnu 1918 byla jeho socha jako všechny ostatní odstraněna a po roce 1938 byla zabavena nacisty a nejspíše roztavena pro německou válečnou mašinérii.

Neboť tento rok bude 115. výročí odhalení pomníku, rozhodla se část krnovských obyvatel připomenout rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. a jeho pomník odhalením busty tohoto panovníka na místě, kde původně stála jezdecká socha.

Projekt vystavění sochy je součástí Participativního rozpočtu pro rok 2023. V participativním rozpočtu rozhodují svým hlasem obyvatelé, ale i návštěvníci města. Každý má tři kladné hlasy a jeden záporný a projekt, který bude mít nejvíce hlasů a nepřesáhne danou částku bude zaplacen městem. Hlasovat je možné do 21. dubna 2023 na této adrese.

Anketa

Měla by se podle Vás postavit busta císaře Františka Josefa I.?
Rozhodně ano
84,6 %
Spíše ano
0 %
Spíše ne
7,7 %
Rozhodně ne
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz