Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zamyšlení se nad společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tschechische Länder

Slíbil jsem, že se nebudu vyjadřovat k včerejší události a chci to dodržet. Místo toho jsem si uvědomil, že nastala chvíle pro určité filozofické zamyšlení se nad námi samotnými.

Článek

Včerejší událost se stala příležitostí se zamyslet, ne nad hrůzným činem, ale nad námi samotnými. Nastalo období, kdybychom měli opustit svoji komfortní oblast, opustit naše ideologické a jednotvárné myšlení, naše já.

Šok, který zakusila většina společnosti, nám měl ukázat, že spousta témat, za které části naší společnosti bojují, je ve skutečnosti malichernostmi.

Ano, svět je krutý, bolestivý a strašný, ale nemusí být takový pořád. Pro změnu můžeme něco udělat, jenže musíme něco obětovat. Tou obětí je navždy opustit tu komfortnost, kdy vše dělám pro sebe a řídím se jednoduchými dogmaty.

Pro lepší svět je nutné opustit svoji malost a své domnělé bezpečí. Je nutné začít hledat pravdu.

Zní to velice jednoduše, nýbrž je to nejtěžší cesta. Pravda je všude kolem nás, ale je pro prosté tvorstvo jakým je člověk nedosažitelná. K pravdě se lze pouze přiblížit.

K přiblížení se pravdě je potřeba naslouchat. Musíme začít důsledně dodržovat morální hodnoty, které nás společnost učí již odmala. Musíme přestat hledat vedlejší cestičky a zkratky, musíme přestat obcházet tu těžkou a náročnou cestu. Ta totiž vede k pravdě a poznání.

Abychom se mohli vydat cestou těžkou a náročnou, ale správnou, tak je zapotřebí se podívat na sebe a zavázat se k tomu, že uděláme vše pro odstranění našich špatností, že uděláme vše pro otevření našeho srdce.

Kdokoliv se v tento těžký čas pokusí vést ideologické války, kdokoliv bude myslet pouze na sebe a svoje zviditelnění se, není hyena, není zvíře. Je pouze člověkem jednotvárným, jednoduchým a celému stvoření zprotivený.

Naším cílem je pravda ve formě poznání toho, jak žít v jednotě se světem a vším, co ho tvoří. Tuto pravdu poznáme pouze smrtí, kdy znovu splyneme s tím, z čeho pocházíme. Naší povinností je udělat vše proto, abychom se k pravdě přiblížili.

Rozhlédněte se okolo sebe. Co vidíte? Vše, co vidíte vytvořil nebo upravil člověk, do všeho z toho nějaký člověk vložil část sebe sama.

Člověk byl stvořen ke spolupráci ve společnostech, opusťme svá ega a udělejme něco pro společnost, neboť když něco uděláme pro ni, tak ona nám to vrátí.

Všem vám přeju, pokud to jde, krásné svátky a hodně sil v dalším směřování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz