Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Ke všem přistupujte jako k podvodníkům, nikdo vás na bazarech už neokrade

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Yan Krukau/Pexels

V článku bych se chtěla věnovat způsobu, jak kriticky nahlížet na obchodování na online bazarech, aby nedocházelo ke zbytečným podvodům.

Článek

Vše se vyvíjí a mění. Dřív jste podvodníka bezpečně poznali podle špatné češtiny, teď už to nemusí být pravda. Podvodníci hledají stále nové a lepší způsoby, jak své oběti oklamat. Specializují se na různé servery, věkovou kategorii, ale i pomoc umělé inteligence.

Klíčem tedy je, aby se prodejci i kupci naučili na celý proces nahlížet kriticky s trochou zdravého rozumu a špetkou intuice. Díky tomu se jim nemůže stát, že je obere hned první bídák s nově vymyšleným způsobem podvodného jednání.

Samozřejmě je i potřeba vše vypilovat zkušenostmi.

Co se mi osvědčilo? Vždy předpokládejte, že je druhá strana podvodníkem. Zní to jednoduše, ale chce to trochu cviku. Pozornost je potřeba udržet během celého procesu obchodování.

1. Vystavíte inzerát a během pár minut se ozve zájemce. Máte opravdu takové štěstí?

2. Paní tvrdí, že si dopravu zaplatí sama. Může to být v pořádku?

3. Slečna po mně chce, abych platbu zaslal/a okamžitou platbou, jinak rezervaci zruší. Mám na to přistoupit?

4. Pán chce půlku ceny předem jako rezervaci. Je to normální jednání?

5. Kupující odmítá osobní setkání. Je to podvodník?

6. Klikla jsem na odkazy a chce to po mně osobní údaje. Mám je vyplnit?

7. Nový telefon za dva tisíce (původní cena 15 tisíc). Bude to výhodný nákup?

8. Paní má nový profil. Dá se jí věřit?

9. Prodejce chce poslat předem peníze za poštu. Můžu na to přistoupit?

10. Prodejce nemá originální fotky. Takže taky past?

Připravila jsem deset příkladů, nad kterými si můžete sami a v klidu zapřemýšlet…

Znáte odpověď? Perfektní. Tak se pojďme podívat, jak si vedete.

1. Vystavíte inzerát a během pár minut se ozve zájemce. Máte opravdu takové štěstí?

a) Ne, pokud obchodujete na Marketplace. Tato platforma je typická tím, že jakmile vystavíte nějaký inzerát, hned Vám přijde plno zpráv od zájemců. Češtinu mají pěknou, klidně se i ještě vyptávají, v jakém je zboží stavu a rovnou nabídnou formu přepravy. Pak pošlou fotku, že už údaje zadávají na server a k tomu potřebují Váš e-mail nebo jiné údaje. Na e-mail Vám pak přijde odkaz na falešné stránky přepravce nebo něco podobného.

Dokonce i mohou tvrdit, že už vše zaplatili, že vy jenom máte kliknout na poslaný odkaz a doplnit nějaké údaje, abyste se dostali k platbě.

Nikdy neklikejte na žádný předem poslaný odkaz. Většinou Vás to přesměruje na falešné stránky, kde se budou snažit získat například přístup k Vašemu bankovnímu účtu.

Já osobně při prodeji ani nikomu neposílám odkaz, kde si může například vyhledat pobočku Balíkovny, ale jen popíšu, jak se k těmto informacím dostane přes vyhledávač. Nějak mám k odkazům už obecně averzi a věřím, že i mnoho dalších lidí.

b) Ano, možná opravdu máte štěstí, pokud obchodujete na Sbazaru nebo Bazoši. U těchto webů jde nastavit tzv. hlídací pes, který pošle oznámení na e-mail, jakmile požadovaný produkt někdo nabídne k prodeji.

2. Paní tvrdí, že si dopravu zaplatí sama. Může to být v pořádku?

Jak jsem psala už výše, může to být forma podvodu, ale také nemusí.

Někdo si například Zásilkovnu nebo Balíkovnu objedná sám ve své aplikaci a Vám pak odešle až finální kód. Za dopravu nic neplatíte, jenom kód řeknete na pobočce. Jediná nevýhoda je, že Vy jako prodejce pak nemusíte mít přehled o tom, kde se balíček nachází, je to tedy kompletně v režii člověka, který dopravu objednal.

V tomto případě nejsou potřeba žádné Vaše osobní údaje. Kód je jediné, co potřebujete vědět. U Balíkovny kód a jméno.

Pokud ale zasíláte balík jinou přepravní společností, která ho vyzvedne u Vás doma. Bude potřeba Vaše jméno, adresa, email a tel. číslo. Žádné další údaje nejsou potřeba. Opět neklikat na žádný zájemcem nebo prodejcem poslaný odkaz, vše vyhledávat přes svůj vyhledávač a najít originální stránku.

3. Slečna po mně chce, abych platbu zaslal/a okamžitou platbou, jinak rezervaci zruší. Mám na to přistoupit?

Nikdy nedělejte nákupy ve spěchu. Pokud tedy nejde o přihazování v posledních sekundách v akcích na Aukru. Pokud na Vás kdokoli a kvůli čemukoli tlačí, vyprdněte se na to. Nátlak je způsob, jak dohnat třeba i ne úplně rozhodnutého zákazníka k nákupu. Navíc ani nedává smysl, proč by to mělo být posláno okamžitou platbou.

Pokud někdo tvrdí, že na to spěchá, protože pak odjíždí třeba na dovolenou. Nechte si to klidně poslat až po dovolené. A pokud bude tvrdit, že to prodá jinému zájemci, jelikož Vy odmítáte přistoupit na její podmínky, klidně ať to udělá.

4. Pán chce půlku ceny předem jako rezervaci. Je to normální jednání?

Věřím, že pokud jde například o prodej nějakého nábytku, pro který si nemůžete přijet okamžitě, chce prodejce nějakou jistotu, že se prodej opravdu uskuteční. Navíc hodně zájemců pak přestane komunikovat, tak tu frustraci i chápu, ale tento způsob mi nepřijde šťastný.

Osobně bych spíš napsala, že věc nerezervuji a kdo dřív přijde, toho to bude. Platba až na místě během předání.

Zálohy mohou být celkem oblíbeným a velmi jednoduchým způsobem, jak z lidí vymámit peníze a potom dělat mrtvého brouka. Ideálně třeba u hezkého nábytku nebo kola, které je hodně levně prodáváno. Nachytá se plno zájemců kvůli nízké ceně, kteří si budou myslet, že když prodejce nabízí osobní předání, tak to určitě není podvodník.

5. Kupující odmítá osobní setkání. Je to podvodník?

Nemusí, mnoho lidí na osobní setkání zanevřelo. Plno lidí v domluvený čas nepřijde a ani se neomluví. Já osobní setkání na nějakém místě také nemám ráda. Většinou nabídnu možnost, že si to mohou vyzvednout u mě doma, jinak zasílám. Pro někoho to ale je zajímavým způsobem prodeje, který preferuje. Nemusí nic balit a navíc si i kupující prohlídne věc, takže se předejde zbytečným reklamacím.

Jelikož obchoduji už delší čas, připravila jsem již v minulosti článek o typech kupujících, najdete ho níže.

6. Klikla jsem na odkazy a chce to po mně osobní údaje. Mám je vyplnit?

Ne, ne a rozhodně ne. Nikdy neklikat na žádný odkaz, který nám někdo přímo naservíruje pod nos. I kdyby přišel například v e-mailu a vypadal jako od České pošty, DPD, naší banky a tak dále. Vždy vše vyhledávejte přes vlastní vyhledávače a jděte na oficiální stránky. Za žádných okolností nevyplňujte třeba údaje k platební kartě na jakkoli pochybně vypadající stránky.

7. Nový telefon za dva tisíce (původní cena 15 tisíc). Bude to výhodný nákup?

Nebude, přijdete o peníze a pravděpodobně neuvidíte ani krabičku od telefonu. Vždy pozor na velmi lákavě a výhodně vypadající nabídky. Na chutný pamlsek se taky chytají myši do pastí. Je to nejběžnější a nejefektivnější způsob, jak někoho podvést.

Tyto částky budou navíc i velmi často nastavené do 10 tisíc. Do této hranice se jedná o přestupek. Podvodník ví, že mu stačí nachytat jednoho panáčka, který si telefon koupí třeba z 9 800 Kč a nebude z toho mít žádný velký problém. Navíc pokud to třeba udělá jenom jednou za nějakou dobu.

8. Paní má nový profil. Dá se jí věřit?

Spíš bych byla obezřetná. Profil na Facebooku, e-mail nebo jméno. To jsou věci, které se dají vymyslet nebo i během dne založit desítky nových. Co se už hůř falšuje, tak je číslo účtu nebo telefon.

Pokud jsem tedy zájemce o nějaký produkt a aplikuju strategii Nikomu nevěřím, jakmile mi prodejce pošle své číslo účtu, okamžitě ho zadám do vyhledávače. Nebo jsou i například specializované stránky Podvod na bazaru. Na Facebooku je ohledně podvodníků také plno skupin. Rozhodně je lepší chvíli vyhledávat, než přijít zbytečně o peníze.

Vyhledávejte ale i recenze k méně známým e-shopům, prodejcům se svou stránkou na Facebooku, lidem nabízející různé služby a tak dále.

Někteří profláknutí podvodníci tam mají už desítky záznamů o svých podvodech, ale stále jim to prochází, jelikož o tom mnoho lidí neví. Takže nedůvěřuj a prověřuj!

9. Prodejce chce poslat předem peníze za poštu. Můžu na to přistoupit?

Mnoho lidí předpokládá, že dobírka je něco, co je spasí. Přece když si vyzvednu balík a zaplatím až na místě, tak mě nikdo nemůže podvést. To je ale chyba. Podvodník pošle v krabici místo značkových bot obyčejné tenisky. Může poslat i obyčejnou krabici.

Já jako prodejce s dobírkou nemám problém, ale chci částku za dobírku předem na účet. Pohybuje se kolem 100 Kč, záleží na přepravci. Mám bohužel hodně negativních zkušeností, kdy člověk sliboval hory doly, ale balíček si nevyzvednul. Pokud jsou lidé, kteří nemají číslo účtu, jsem ochotná to zaslat i jen tak, pokud si koupí dražší věci, aby se risk vyplatil.

Někteří ale tímto způsobem získávají z lidí menší částky. Doufají, že když někomu ukradnou třeba 100-200 Kč, mávne nad tím rukou a nebude to řešit. (Chyba! Mělo by se nahlásit vše.) Ono když si vezmete, že tímto způsobem okradete třeba 20 lidí denně, tak z toho měsíčně na živobytí bude.

Tito podvodníci mají opět žádané zboží za pár korun. Vystupují příjemně a ochotně.

10. Prodejce nemá originální fotky. Takže taky past?

I když bude mít „své fotky“, může to být taky past. Často je mají stažené někde na internetu. Jsou i připravení na variantu, že chcete dodatečné fotografie nebo něco blíže popsat. Ideálně si třeba stanovte, ať vytvoří fotku s dvacetikorunou vedle kupované knihy nebo něco podobného, co je lehce neobvyklé, ale splnitelné. Nebo třeba napsaný papírek s aktuálním datem.

Kolik toho prodejce vlastně prodává? Má jen tuto jednu věc a je nově registrovaný? Uff, to hodně smrdí. Má 180 inzerátů a je registrovaný od roku 2009: no, to už vypadá o dost líp.

Jak má nafocené inzeráty: Každá fotka je z jiného prostředí? Nebo jsou všechny na stejném gauči, podlaze, stole? Prodává samé nové věci s dokonalými fotkami nebo je to vše nafocené na stejném ramínku na stejném místě? Co dalšího můžete o prodejci vypozorovat?

A je to! Nejzákladnější jsme probrali.

Samozřejmě se zdaleka nejedná o vše, s čím se můžete setkat. Chtěla jsem Vám spíš ukázat, že je potřeba nad obchodováním více přemýšlet, zajímat se a zkoumat.

Štěstí přeje připraveným!

Co si z toho odnést?

Vždy buďte v pohotovosti, neusněte na vavřínech.

Pokud se Vám klidně i malá drobnost nezdá, vyprdněte se na to.

Nedůvěřuj a pořádně prověřuj!

Zajímej se o toho, s kým obchoduješ.

Vždy je to risk. Stanov si částku, přes kterou nepůjdeš.

Exkluzivní a hodně levné? Ne, díky, nechci.

Odkazy rozhodně nejsou můj kámoš!!

Ať se spokojeně obchoduje!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz