Hlavní obsah
Jídlo a pití

Upečte si zdravou celozrnnou vánočku s kandovanými třešněmi, rozinkami a pomerančovou kůrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kristýna Hořovská

Vánočku z celozrnné mouky ocení milovníci zdravějšího životního stylu.

Ten, kdo má rád vánočku ve zdravějším stylu s pořádnou porcí rozinek, kandovaných třešní a pomerančové kůry, by mohl vyzkoušet celozrnnou vánočku z formy. Chutná skvěle a příprava není náročná.

Článek

Málokomu se chce vánočku plést, pro usnadnění její výroby si proto můžeme pomoci keramickou nebo silikonovou formou. Já měla k dispozici keramickou, kterou jsem zdědila po svojí babičce. Ta byla na pečení mistr. Když zadělávala těsto, byla doma vždy pohoda. Hrála dechovka a všichni se těšili na to, co bude zase dobrého. Babička nikdy nezklamala. A tak by tomu mělo být o Vánocích, nemělo by chybět teplo a klid domova, které dobrá voňavá vánočka rozhodně pomůže vykouzlit.

Výdobytky moderní doby jsou ale rozhodně fajn a pečení i vyklápění vánočky bude v silikonové formě hračka. Tu keramickou nezapomeňte vymazat a vysypat moukou a před vyklopením nechat vánočku pořádně vychladnout.

Co budeme potřebovat?

  • 14 g sušeného droždí (dva sáčky)
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 150 g třtinového cukru (můžete použít i kokosový cukr)
  • 3 ks žloutků
  • 130 g sušených rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g kandovaných třešní
  • rum/vanilkový extrakt
  • půl čajové lžičky soli
  • 220 ml mléka
  • mandlové plátky/cukrové vločky na dozdobení

Postup:

Tři hodiny předem namočte rozinky do vlažné vody se třemi lžícemi rumu - pokud tedy nechcete volit nealkoholickou variantu, pak je namočte jen do vlažné vody s vanilkovým extraktem. Nabobtnalé rozinky pak pokrájejte na drobné kousky, stejně jako kandované třešně a kandovanou pomerančovou kůru (tu už ale zpravidla koupíte pokrájenou na drobné kostičky).

V misce si rozmíchejte 100 ml vlažného mléka a sušené droždí se dvěmi čajovými lžičkami cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Ve velké míse mezitím smíchejte obě mouky. Máslo v další misce rozšlehejte se dvěma žloutky, solí a cukrem a přidejte k mouce. Přilijte zbytek mléka a vypracujte pružné těsto. To následně nechte 20 minut vykynout na teplém místě. Po vykynutí ho opět zpracujte a přisypte rozinky, pokrájené třešně a pomerančovou kůru.

Těsto následně umístěte do 2/3 formy na vánočku a pečte v předehřáté troubě po dobu zhruba 40 – ti minut při cca 190 °C. V keramické formě se bude vánočka péct o pár minut déle než v silikonové.

Zda je vánočka upečená, poznáte i díky tzv. špejlovému testu, kdy můžete vyzkoušet zapíchnut špejli do středu vánočky a pokud vyjde víceméně suchá, můžete vyndávat. Po vyklopení vánočky z formy ji potřete jedním žloutkem a posypte plátky mandlí, případně cukrových vloček a nechte v troubě jen na vrchní ohřev na dvě minuty zapéct.

Dobrou chuť všem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz