Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zimní bábovka s právě sklizenými jablky a skořicí provoní interiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Týna Hořovská

Nezapomeňte bábovku zasněžit třtinovým moučkovým cukrem. Vykouzlíte tak zimní dezert par excellence.

Je podzim a mnoho z nás řeší, co se sklizenými jablky. Vyzkoušejte lahodnou zimní bábovku se strouhanými jablky, špetkou skořice a kardamonu. Chutná stejně skvěle, jako vypadá.

Článek

Na bábovku do formy o objemu 1,5 litru uplatníte pět středně velkých strouhaných jablek. Ideální je, pokud do bábovku nastrouháte i slupku. Je v ní cenná zdravá vláknina, o kterou je zbytečné přijít.

Takže, co budeme potřebovat?

  • klasické nebo přepuštěné máslo (jen na vymazání formy)
  • polohrubou moukou (jen na vysypání formy)
  • 250 g jemně mleté celozrnné mouky (ideální je špaldová)
  • přidejte 150 ml polotučného mléka
  • 6 lžic rostlinného slunečnicového nebo řepkového oleje
  • čajovou lžičku skořice
  • 5 strouhaných jablek
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu
  • 3 vejce
  • kypřící prášek do pečiva
  • 150 g cukru
  • moučkový cukr navrch

Formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Mezitím předehřejeme troubu na 150 °C. Ve větší míse smícháme nejdříve suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, skořici, kardamon, cukr a následně postupně vmícháváme mléko, olej a vejce. Následně pořádně promícháme. Ideální je použít robota nebo ruční šlehač.

Když je těsto vláčné, táhlé a hladké, přidáme jablka, která předtím zbavíme přes sítko přebytečné vody. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu mléka. Pokud naopak řídké, přidáme trochu mouky. Následně vylijeme směs do formy.

Pečeme zhruba 50 minut, před vyndání ideálně zkusíme na špejli píchnutím do středu bábovky, zda těsto nelepí. Pokud ano a špejle nevyjde suchá, pár minut ještě bábovce v troubě dopřejeme. Následně necháme vychladnout na mřížce, vyklopíme a pocukrujeme dle libosti, ideálně třtinovým moučkovým cukrem. Docílíte tak zasněženého efektu, který se pro zimní období skvěle hodí.

Dobrou chuť a hodně štěstí při vyklápění bábovky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz