Článek
Klasické Tacos al Pastor je jedním z nejklasičtějších a nejoblíbenějších Tacos v Mexiku. Běžně se maso dnes griluje ve válcích, podobně jako to známe u tuzemského gyrosu. V domácích podmínkách si ale vystačíme s grilem, co myslíte?
A výhoda číslo jedna: je to jednoduché a všichni to milují. Stejně jako celiaci, kteří si mohou tacos z kukuřičných placek také bez problémů dopřát.
Takže, co budeme potřebovat na 4 porce?
· 12 placek/tortill na tacos
· 500 g vepřové krkovice nebo kýty (pokud nechcete příliš tučné maso)
· dva plátky ananasu
· hrst čerstvého koriandru
· dvě limetky
· čtyři čajové lžičky Achiote pasty
· 1 pomeranč
· chilli papričky Ancho
· 15 ml bílého vinného octa
· 1 bílou cibuli
· špetku skořice
· sůl
· podle chuti: rozmačkané avokádo, zakysaná smetana nebo pikantní omáčku
Je třeba si maso naložit alespoň den předem. Jak na to? Nakrájíme ho na plátky a naložíme do marinády z Achiote pasty (seženete v mexických specializovaných shopech), ideálně přidáme i horkou vodou spařenou nakrájenou papričku Ancho, šťávu z pomeranče, vinný ocet a špetku skořice a lžičku soli.
Druhý den pak maso vyndáme a necháme v pokojové teplotě odpočinout, aby nebylo příliš studené. Následně grilujeme na rozpáleném mřížkovém grilu nebo grilovací pánvi.
Zároveň na plném tálu grilu nebo pánvi si připravíme grilovaný ananas, který grilujeme do změknutí. Nezapomeňte, že plátky ananasu musí být zbavené tvrdého středu. Poté připravíme svěží salsu, která se skládá z nadrobno nakrájené cibule, na kostky nakrájeného grilovaného ananasu, špetky soli a pokrájených lístků koriandru.
Jak na měkké a teplé tortilly? Pomůže rozprašovač i pečící papír
Těsně před dokončením grilování masa a přípravy salsy si na pánvi nebo na plochém grilu lehce ohřejeme kukuřičné tortilly na tacos. A to tak, že pánev buď lehce vytřeme tukem nebo (pokud chceme fitness variantu) postříkáme mírně rozpálený gril nebo pánev těsně před umístěním tortilly rozprašovačem. A pokud by se vám nechtělo nahřívat tortilly jednotlivě, dejte ja na chvíli do středně rozpálené trouby zabalené v mokrém pečicím papíru. Docílíme tak toho, že tortilly budou krásně teplé, ale nikoliv vysušené.
A podáváme. Jak na to?
Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky a na tacos ho navrstvěte v pořádné porci a v pruhu jako první. Na něj patří salsa. Bokem servírujte limetku a kdo chce, může si dát navrch porci rozmačkaného avokáda se solí, pikantní omáčku nebo zakysanou smetanu. Dobrou chuť a nezapomeňte všechno na závěr zakápnout limetkou.