Hlavní obsah
Jídlo a pití

Variace na lahodné Tacos al Pastor s prověřenými spalovači tuků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Týna Hořovská

Mexické jídlo je plné barev. Nejinak je tomu i u variace na Tacos al Pastor.

Ti, kdo milují mexické jídlo, ale zároveň nechtějí přibírat, mohou ochutnat variaci na Tacos al Pastor. Nechybí v něm pořádná porce masa v malých kukuřičných tortillách, šťavnatý grilovaný ananas a pikantní chilli. Prostě skvělé a ověřené spalovače.

Článek

Klasické Tacos al Pastor je jedním z nejklasičtějších a nejoblíbenějších Tacos v Mexiku. Běžně se maso dnes griluje ve válcích, podobně jako to známe u tuzemského gyrosu. V domácích podmínkách si ale vystačíme s grilem, co myslíte?

A výhoda číslo jedna: je to jednoduché a všichni to milují. Stejně jako celiaci, kteří si mohou tacos z kukuřičných placek také bez problémů dopřát.

Takže, co budeme potřebovat na 4 porce?

· 12 placek/tortill na tacos

· 500 g vepřové krkovice nebo kýty (pokud nechcete příliš tučné maso)

· dva plátky ananasu

· hrst čerstvého koriandru

· dvě limetky

· čtyři čajové lžičky Achiote pasty

· 1 pomeranč

· chilli papričky Ancho

· 15 ml bílého vinného octa

· 1 bílou cibuli

· špetku skořice

· sůl

· podle chuti: rozmačkané avokádo, zakysaná smetana nebo pikantní omáčku

Je třeba si maso naložit alespoň den předem. Jak na to? Nakrájíme ho na plátky a naložíme do marinády z Achiote pasty (seženete v mexických specializovaných shopech), ideálně přidáme i horkou vodou spařenou nakrájenou papričku Ancho, šťávu z pomeranče, vinný ocet a špetku skořice a lžičku soli.

Druhý den pak maso vyndáme a necháme v pokojové teplotě odpočinout, aby nebylo příliš studené. Následně grilujeme na rozpáleném mřížkovém grilu nebo grilovací pánvi.

Zároveň na plném tálu grilu nebo pánvi si připravíme grilovaný ananas, který grilujeme do změknutí. Nezapomeňte, že plátky ananasu musí být zbavené tvrdého středu. Poté připravíme svěží salsu, která se skládá z nadrobno nakrájené cibule, na kostky nakrájeného grilovaného ananasu, špetky soli a pokrájených lístků koriandru.

Jak na měkké a teplé tortilly? Pomůže rozprašovač i pečící papír

Těsně před dokončením grilování masa a přípravy salsy si na pánvi nebo na plochém grilu lehce ohřejeme kukuřičné tortilly na tacos. A to tak, že pánev buď lehce vytřeme tukem nebo (pokud chceme fitness variantu) postříkáme mírně rozpálený gril nebo pánev těsně před umístěním tortilly rozprašovačem. A pokud by se vám nechtělo nahřívat tortilly jednotlivě, dejte ja na chvíli do středně rozpálené trouby zabalené v mokrém pečicím papíru. Docílíme tak toho, že tortilly budou krásně teplé, ale nikoliv vysušené.

A podáváme. Jak na to?

Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky a na tacos ho navrstvěte v pořádné porci a v pruhu jako první. Na něj patří salsa. Bokem servírujte limetku a kdo chce, může si dát navrch porci rozmačkaného avokáda se solí, pikantní omáčku nebo zakysanou smetanu. Dobrou chuť a nezapomeňte všechno na závěr zakápnout limetkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz