Hlavní obsah

V Dánsku jsou 20 let zakázané, ale Češi si jimi stále ničí zdraví. Trans-tuky škodí srdci i cévám

Foto: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Máslo

V regálech českých supermarketů je to běžná součást sušenek, chipsů, margarínů i hotovek. Jenže v Dánsku tenhle typ tuku zakázali už před více než dvaceti lety.

Článek

A důvod je vlastně docela jednoduchý. Je to proto, že trans-tuky, o kterých dnes budeme psát, jsou pro zdraví hotová pohroma. A to opravdu nepřeháníme – odborníci na výživu bijí na poplach a říkají, že bychom je měli radikálně omezit, nebo je celé úplně vyškrtnout z jídelníčku. A opravdu to netvrdí jen tak.

Kde číhá problém?

Trans-tuky jsou taková vylepšená verze nenasycených tuků. Nenechte se ale mýlit – rozhodně nejde o žádné supertuky, spíš naopak. Vznikají při průmyslovém zpracování potravin, a to hlavně ve chvíli, když se tekuté oleje chemicky upravují na tuhé. Výrobci to dělají proto, aby jídlo mělo lepší konzistenci, delší trvanlivost a bylo „hezky křupavé“, abychom tak řekli (i když tahle poslední možnost rozhodně neplatí pro všechny případy). Najdete je v:

• margarínech a různých tukových směsích,

• slaných pochutinách (chipsy, krekry apod.),

• některých mléčných výrobcích,

• kupovaných koláčích, buchtách a sušenkách,

• instantních polotovarech,

• rychlém občerstvení a smaženém jídle.

Ačkoli v přírodě se malé množství trans-tuků vyskytuje třeba v mléce nebo hovězím mase (a dlužno říci, že zcela přirozeně), v těchto případech jde o opravdu zanedbatelné množství. Největším problémem je to, co si nosíme z obchodů v nejrůznějších krabičkách a sáčcích.

Proč jsou trans-tuky tak nebezpečné?

Když si dáte sem tam sušenku nebo hranolky, svět se nezboří. Koneckonců – neříká se nadarmo, že žádné jídlo není nezdravé, ale záleží na jeho množství. Ale pokud jsou trans-tuky pravidelnou součástí vaší stravy, může se to na vašem zdraví nepěkně podepsat. A co vám všechno hrozí? Podle stránek ScienceDirect je seznam nebezpečí poměrně pestrý:

• Zvýšení hladiny cholesterolu a s tím spojené riziko ucpávání cév

• Ateroskleróza, vysoký tlak, infarkt, mrtvice

• Narušení metabolismu cukrů

• Nadváha a obezita

• Záněty v těle a oslabená imunita

Dánové už to pochopili – v roce 2003 totiž jako první země na světě zakázali trans-tuky v potravinách, jak uvedla World Health Organization (WHO). A nešlo jen o nějaký „ezo“ výstřelek tehdejší vlády. Brzy je následovalo i Norsko, Švýcarsko, USA nebo Kanada. U nás si je ovšem zatím můžeme „dopřávat“ zcela bez omezení. Takže až půjdete příště do obchodu, rozhodně si hlídejte, co kupujete – nikdo jiný to za vás totiž neudělá.

Co si o trans-tucích myslíte vy?

Zdroj: Autorský text, World Health Organization (WHO), ScienceDirect

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz