Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pyrotechnika: nejhůře vynaložené peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Letošní debata nad pyrotechnikou byla ovlivněna pietními důvody než starostmi o zvířata. Ale obecně, utratit i korunu za pyrotechniku je známkou iracionálního ekonomického chování.

Článek

Každý rok v prosinci zaplaví české supermarkety hromady pyrotechniky, která musela urazit tisíce kilometrů po světových mořích z Číny. A na Silvestra se rozzáří a rozezní nebe a já si říkám: Kterej blbec investuje několik vyšších stovek do něčeho, co trvá pár vteřin, má negativní účinek na okolí a mají z toho stejnej užitek všichni ostatní, kteří nemuseli utratit ani korunu?“ (tzv. černí pasažéři)

Tzv. černý pasažér byl vždycky můj oblíbený ekonomický pojem. Jedná se o subjekt, který spotřebovává službu nebo produkt, aniž by za něj musel vynaložit jakékoli zdroje. A současně nelze takového černého pasažéra vyloučit ze spotřeby. A sledování silvestrovské oblohy je učebnicovým příkladem černých pasažérů, kteří jsou v celém příběhu vlastně ti good guys.

Širší negativní vlivy (negativní externality) pyrotechniky jsou navíc dále za sebe hovořící: trhá ruce, škodí zvířatům, zanechává nepořádek na veřejných místech a cestuje přes půlku světa. A to jen kvůli krátkodobému vyplavení dopaminu. Možná u někoho trochu adrenalinu při zapalování.

Ale pokud vám taky není 13 let, nekupujme pyrotechniku. A pokud chcete pyrotechniku vidět, tak vězte a pamatujte na to, že se vždycky najde nějaký blbec, co za to ty prachy dá. Radši za tu tisícovku vezměme rodinu na večeři. Nebo si počkejte na ohňostroj, který bude organizovat vaše radnice.

Amen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám