Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence připraví herce o obživu. Brzy budou někteří bez práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI - freepik

AI již zvládá dabing

Jak se zdá, možnosti umělé inteligence nemají hranice. Během posledních měsíců IA zasáhla do mnoha odvětví. Nyní to vypadá, že brzy vezme práci dabérům.

Článek

Když před dvěma roky společnost OpenAI veřejnosti představila chatbot GPT, byl to většinu lidí doslova šok. I když se postupně ukázalo, že AI není tak dokonalá, jak se napoprvé zdálo, díky tomu že se sama učí, spoustu nedokonalostí rychle odstraňuje.

Společnost ElevenLabs se specializuje na vývoj přirozeně znějící syntézy řeči. Využívá k tomu umělou inteligenci. Tuto společnost v roce 2022 založili Piotr Dąbkowski a Mateusz Staniszewski. Z jejich jmen je patrné, že oba pocházejí z Polska. Inspirací pro založení společnost jim prý byl špatný dabing Amerických filmů. Ostatně, kdo slyšel polský rychlodabing, tím asi nebude překvapen.

První beta platforma systému ElevenLabs byla představena teprve v lednu 2023 a přesto se nyní, tedy o rok později, jedná o poměrně výkonný nástroj, který dokáže takřka dokonale převádět text na řeč svou přirozeností srovnatelnou s lidskou, včetně simulace intonace a emocí.

Čeští uživatelé pak jistě uvítají, že je podporován i český hlasový výstup. Je na něm sice znát, že se AI učila z větší míry na anglicky mluvených datech, což je zřetelné zejména při výslovnosti čísel, ale i tak by pravděpodobně jen málo posluchačů bylo schopno rozpoznat, že neposlouchají živého člověka.

Po registraci na stránce ElevenLabs.io má uživatel zdarma k dispozici možnost převést na řeč 10 000 znaků, což je asi 12 minut mluveného slova. Tento kredit se automaticky obnovuje každý měsíc. Samozřejmě je i možnost využít placenou verzi, která umožní měsíčně generovat až 2 hodiny mluveného slova s využitím 100 000 psaných znaků. K dispozici jsou desítky přednastavených hlasů, je zde však i možnost vytvořit si hlasy vlastní. Například tak, že do aplikace nahrajete zvukový soubor, ze AI kterého se naučí nový hlas.

To dává možnost například youtuberům generovat takřka dokonalé komentáře k videím, ale poměrně snadno si tak může každý například i vygenerovat profesionálně znějící komentář k videu z dovolené.

To vše je však jen špička ledovce z toho, co ElevenLabs nabízí. Tou nejzajímavější funkcí je automatické předabování videa. Jediné co je k tomu třeba, je nahrát videosoubor, nastavit jazyk ve kterém jsou ve videu vedeny dialogy, nebo nechat defaultně AI jazyk automaticky rozpoznat. To může být výhodné v případě, že se ve videu mluví více jazyky. Pak již jen stačí vybrat jazyk, do kterého chcete video předabovat a o zbytek se postará AI. V prvním kroku převede mluvené slovo na text a přeloží jej do zvoleného jazyka. Následně vygeneruje zvukovou stopu, kterou do videa vloží. V nové zvukové stopě jsou zachovány všechny původní ruchy, odstraněny jsou pouze dialogy, které jsou nahrazeny zvoleným jazykem vygenerovaným AI. Při tom se AI snaží zachovat i hlas původních herců.

Ukázku, jakým způsobem si AI poradila s předabováním krátkého úryvku filmu „Dobrý voják Švejk“ do angličtiny můžete shlédnout zde:

Původní hlas herců je zde poměrně dobře zachován.

To se bohužel ne vždy dobře podaří, zejména v případě, kdy ve scéně mluví více herců a AI není schopna detekovat, kdo právě mluví. V rámci konverzace se pak může hercům s každou replikou hlas měnit. Jak rozpačitě to může působit lze shlédnout v dašlí ukázce, tentokrát při předabování do češtiny:

Dalším problémem pak může být, že AI ne vždy z kontextu dobře pochopí význam slov. Při testu například původní „Fire at will “ přeložila AI jako „Oheň volný“ namísto „Střílejte podle uvážení“ nebo třeba „Střílejte bez rozkazu“.

Je však důležité mít na paměti, že se jedná o dva roky starý projekt, který se stále vyvíjí a s rychlostí jakou se pokrok v AI ubírá kupředu, se dá očekávat podstatně zlepšení během několika měsíců.

I přes veškeré současné nedostatky je zřejmé, že se oba zakladatelé vydali asi správným směrem. V Polsku je stále hodně filmů dabováno tzv. rychlodabingem, tedy hlasem jednoho dabéra, který monotónně překládá dialogy, které jsou slyšet na pozadí.
U nás takto byly dabovány filmy s nástupem VHS videokazet, které ti starší pamatují zejména z dob před rokem 1989. Tehdy mezi lidmi kolovaly na kazetách nekvalitní kopie filmů jako Rambo, Terminátor apod., které byly v domácích podmínkách doslova na koleně přeloženy a namluveny například dnes známým Ondřejem Hejmou. To už je naštěstí historie.

Kvalita současného českého dabinku se však řadí mezi nejlepší na světě. Pro mnoho herců dabing znamená jistý přivýdělek, je však i spousta profesionálních dabérů, pro které je dabing jejich hlavním zdrojem obživy. Ti všichni by díky AI mohli o část svého příjmu brzy snadno přijít. Otázkou pak je pokles kvality dabingu.

Dopad to může mít i na filmové společnosti, jejichž filmy se k nám často dostávají do kin s jistým zpožděním nezřídka v původním znění s titulky. Mnohdy jsou dostupné dávno před oficiálním uvedením na internatu s titulky, které vytvořili filmoví nadšenci. Nyní mají nástroj k tomu, aby se filmy na internetu sdílely s českým dabingem takřka ihned po svém uvedení. Je pak pravděpodobné, že mnoho lidí si raději pustí film doma s českým, i když méně kvalitním dabingem, než aby platili za návštěvu kina a shlédnutí filmu s titulky.

Na druhé straně však existuje mnoho cizojazyčných filmů, které u nás nebyly nikdy uvedeny a díky AI je tedy nyní reálná šance vytvořit jim rychle a levně dabing a shlédnout je v rodném jazyce.

Anketa

Sledovali byste raději film s titulky nebo s dabingem vytvořeným umělou inteligencí?
Film s titulky
0 %
Klidně s dabingem vytvořeným umělou inteligencí, hlavně když bude rychle dostupný
57,1 %
Počkám si raději na profesionální dabing vytvořený živými herci, i s rizikem že se nedočkám
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz