Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trest smrti je vysvobození, vrah by měl zpytovat svědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ilustrační foto

Patříte do týmu lidí, kteří si za nejhorší činy přejí smrt dotyčného zločince? Nebo jste naopak zastánci toho, že trest smrti je vysvobození?

Článek

Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest, je trest, který předpokládá usmrcení (neboli popravu) člověka odsouzeného za trestný čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Trest_smrti.

Kde je zaveden trest smrti?

Trest smrti je dodnes zaveden ve více než 55 zemích světa, patří tam například Čína, Severní Korea, Japonsko, USA, Jemen, Irák, Írán a další. Způsoby poprav jsou různé od ukamenování až po elektrické křeslo. V České Republice byl trest smrti zrušen a nahrazen výjímečným trestem v roce 1990.

V některých zemích jsou tresty smrti i za pašování drog, to je poněkud přehnané. Možná si říkáte, že dealer také zabil spoustu lidí, protože jim ty drogy prodal. Jenomže to je pořád svobodná vůle člověka, zda bude brát drogy nebo nebude. Rozhodně se to nedá srovnávat s násilnými zločiny na lidech, kteří na výběr jaksi nemají.

Za pašování drog je trest smrti například v Číně, ta je zároveň největším „popravčím“ ze všech těchto států, každý rok takto popraví více lidí než ve všech ostatních státech dohromady.

V Súdánu hrozí trest smrti odpadlíkům od víry, v Íránu za odlišnou sexuální orientaci nebo odlišné politické smýšlení. Severní Korea například i za „šíření škodlivých informací“. Lidé mohou strávit i mnoho let v cele smrti, aniž by věděli, kdy budou popraveni.

Zaslouží si vůbec někdo trest smrti?

Je důležité pečlivě zhodnotit za co udělit trest smrti a za co ne. Jak je zmíněno výše, tak za pašování drog, nebo jinou sexuální orientaci si člověk rozhodně nezaslouží zemřít, na tom se snad shodneme všichni.

Problém v trestech smrti je i v tom, že je to konečné řešení, které nejde vrátit zpátky. Co když odsoudí nevinného (což, jak víme, se stává) a ten pak zbytečně zemře?

Ale pokud jde o opakované znásilňování, či mučení a následné zavraždění, tak je pro pozůstalou rodinu typické, že si přejí smrt vraha. Ale co když je to pro vraha vysvobození? Váš milovaný kvůli němu hodiny, někdy i dny nebo třeba měsíce trpěl, prožíval muka a jeho vrahovi se vše připraví a „pohodlně“, bez nějaké větší bolesti, ho popraví, přičemž on má od té chvíle klid a už ho nic netrápí.

Jsem zastáncem toho, že takovýmto zločincům by mělo být naordinováno doživotí, extrémně přísný režim na samotce bez vycházek a udržovat je co nejdéle při životě, aby museli desítky let trpět a zpytovat svědomí (pokud nějaké mají, v opačném případě alespoň trpět). Je spousta případů, kdy odsouzení na doživotí spáchali sebevraždu, to je samo o sobě důkaz toho, že to je pro ně vysvobození, nikoliv nejhorší trest.

A co si o tom myslíte vy?

Anketa

Co si o tom myslíte vy?
Jsem pro trest smrti, když si to dotyčný/á zaslouží.
25 %
Jsem proti trestu smrti, je to pro pachatele vysvobození.
75 %
Jsem proti trestu smrti, protože je to nehumánní, bez ohledu na spáchaný čin.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Trest_smrti

https://www.amnesty.cz/trestsmrti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz