Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když mrzlo, až praštělo. Na Nový rok 1979 se za pár hodin ochladilo o 30 °C

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, Wikimedia Commons

Česko zažívá vlnu veder. Tento týden má být nejteplejší z celého roku. I když jsme si v posledních letech na africké teploty u nás zvykli, přijde i tak vhod se trochu zchladit. Třeba po cimrmanovsku - vyprávěním o zimě a mrazu.

Článek

Už Čech Karel Němec pochopil, jak důležité je udržet si v extrémních teplotách zdravou mysl. Nemusíte se bát. Nemám připravenou píseň proti trudomyslnosti, ani cvičení a ani nás nečekají hladové útrapy. Abychom ve velkých vedrech, které teď naši zem rozpalují a které ne všichni dobře snáší, přišli na jiné myšlenky, povíme si příběh o jedné třeskuté zimě.

Psal se poslední den roku 1978. Neobvykle teplý den. Někde se rtuť teploměru vyšplhala dokonce až ke 10 stupňů. Dvouciferné plusové teploty byly tehdy uprostřed zimy o dost vzácnější než dnes. Od severozápadu se však na Evropu hnala studená fronta. Paní zima si brzo měla vzít vládu znovu do svých rukou.

Ve Skotsku a ve Švédsku odřízly vysoké závěje sněhu mnoho vesnic od okolní civilizace. Arktický vzduch zanedlouho paralyzoval také sever Německa. Zamrzly řeky a lodě uvízly v ledu. Na Nový rok měla mrazivá fronta přejít přes Krušné hory i k nám.

A přešla.

Navzdory předpovědi počasí, která hovořila o mírném ochlazení a „čerstvém severním větru“, spadla prvního novoročního rána teplota místy až k -20 °C. Lidé vracející se ze silvestrovských oslav často jen ve svetrech a mikinách byli promrzlí na kost. V Poděbradech, kde ještě okolo posledního poledne minulého roku bylo příjemných +12, se probudili do mrazivých -18,5 °C. Na horách byl mráz ještě větší. Přechod ledové fronty navíc doprovodily na mnoha místech srážky. Padající déšť se brzo měnil na sníh. Tam, kde předtím pršelo, začala voda na zemi mrznout a měnit se v tlustý led.

Auta stojící ještě minulého večera v kaluži byla najednou zamrzlá v ledu a nemohla se hnout. V nádržích náklaďáků a autobusů zamrzala nafta. Na železnici praskaly koleje. Zamrzaly výhybky. Na silnicích lesklá ledovka zcela paralyzovala provoz.

Mnohem větší problém ale nastal v elektrárnách. Československo bylo energeticky závislé na spalování uhlí. Zásoby skladované často pod širým nebem byly v mžiku pohřbeny pod hrubou ledovou krustou. A jelikož byl provoz na železnici doslova zmrazen, zásobování bylo zprvu zcela zastaveno. Nehledě k tomu, že samotné uhlí ve vagónech bylo zapečetěno pod neprostupnou mrazivou krustou. Použitelné množství paliva uvnitř elektráren rychle docházelo.

Foto: Neznámý, Public Domain, Wikimedia Commons

S prudkým ochlazením se na počátku roku potýkali i v Polsku. Muž s várnicí v ruce, konec ledna 1979.

Pracovníci s ledem bojovali, jak uměli. Za pomoci všech možných zdrojů tepla se pokoušeli uhlí nahřívat. Když při rozmrazování došli na konec pásovky, uhlí na jejím začátku už bylo znovu pohřbeno pod ledem. Zmrzlo dřív, než se stačilo v elektrárně zpracovat. Energetická krize byla v tu chvíli nevyhnutelná.

Vláda, státní správa i místní samosprávy sáhly k mnoha radikálním opatřením. Uhlí do elektráren vozily celé kolony nákladních vozů. Tedy poté, co jim rozmrzlo palivo. V některých krajích se zavedla omezení ve vytápění. Například na severní Moravě si ve veřejných prostorách museli vystačit s 16 °C. Podniky napříč zemí byly nuceny flexibilně reagovat a v určitých hodinách snižovat spotřebu na energetické minimum. Provoz přerušila kina, divadla nebo muzea. Děti téměř po celý leden nechodily do školy. Nevysílala televize, a tak se diváci nemohli kochat pohledem na ledoborec zapůjčený z NDR, kterak rozbíjí obrovské kry na Labi.

Hlavní slovo ale měla opět matka příroda. Teprve až když se v průběhu ledna výrazněji oteplilo, podařilo se krizi zvládnout. Nic to ale nezměnilo na tom, že naše země tehdy čelila nejprudšímu ochlazení, které od počátku minulém století střední Evropu zasáhlo.

Tak co, pomohlo vám čtení o mrazu a ledu přečkat spalující letní žár? Anebo jste z toho všeho chytli housera?

Když dopisuji tyto řádky, přijde mi najednou na telefon varování o vysokých teplotách. Jak příhodné a zbytečné zároveň. Uvažuji, jak na takové oznámení zodpovědně zareagovat. Nejspíše to vyústí v nákup zmrzliny, napuštění studené vany nebo ve sledování dokumentu o tučňácích.

A nebo možná ve všechno najednou.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ochlazeni-stoleti-na-silvestra-1978-teplota-spadla-o-30-stupnu-mraz-na-mesic-paralyzoval-zemi-70440

https://plus.rozhlas.cz/mrazy-v-lednu-1979-cokoliv-jen-ne-prazdniny-7714224

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz