Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mohou vás zabít létající krávy? Aneb hry smrtky šálivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Public Domain

Podobizna Martina Aragonského. Krále, který údajně zemřel smíchy.

Onu městskou legendu o potápěči, kterého našli v ohořelém lese, lze považovat za vyvrácenou. Přesto existuje množství příkladů z historie, kdy odchod člověka z tohoto světa provázely okolnosti vskutku neobvyklé.

Článek

A právě na tyto případy se dnes blíže podíváme. Nebudeme tady ale suplovat Darwinovy ceny. Ty jsou rok co rok udělovány těm osobám, které zemřou tím co možná nejhloupějším způsobem, a eliminují tak riziko přenosu svých genů (a jejich hlouposti). Ne, my se zaměříme na případy, kdy dotyční neodešli na druhý břeh vlastním přičiněním, ale dílem náhody. Půjde o velmi nešťastné náhody. Ale také - a na to upozorňuji dopředu - o legendy, jejichž pravdivost již samozřejmě nebude možné nikdy ověřit. Probereme tak jak příběhy z dávné minulosti, tak taky nešťastníky, kteří odešli na onen svět poměrně nedávno.

Spojuje je každopádně jedno. Osud si s nimi v posledních chvílích života zahrál skutečně jízlivou, mnohdy hořce vtipnou nebo jindy ironicky krutou hru. Někteří z nich byli slavnými už za života. Jiní se proslavili právě tím, jak jejich život skončil. I když se mnohdy jednalo jen o pomyslných pět minut slávy. A to je možná škoda. I proto je dobré si šílené osudy těchto lidí znovu připomenout. Tady je deset z nich.

1. Aischylos a želva

Na úvod začneme těžkým kalibrem. A to doslova. Nejstarší ze svaté trojice aténských dramatiků Aischylos si v pokročilém věku vyslechl proroctví, že jeho smrt budou provázet dramatické okolnosti. A sice, že na něj spadne dům. V osudný den proto neponechal nic náhodě a pobýval výhradně venku straníc se všech příbytků. Legenda vypráví, že když seděl zadumaný na stráni, trefila ho do hlavy velká želva, kterou na něj shodil letící dravec. Ten si měl plešatou hlavu dramatikovu splést s kamenem vhodným k rozbití tvrdého krunýře své večeře.

Proroctví se tak nakonec přes Aischylovu snahu naplnilo, i když poněkud nečekanou formou. Jistě i pro něj. Jestli se želví „dům“ nárazem do umělcovy hlavy podařilo dravci rozbít, už legenda neuvádí.

2. Smějící se Martin Aragonský

Asi každý by si přál umřít s úsměvem na rtu. Ne každému se to ale poštěstí. Málo je potom těch, kteří se k smrti doslova prosmějí. V roce 1410 se to „povedlo“ Martinu Aragonskému. Panovník vládnoucí několika španělským královstvím, která tou dobou stále bojovala s nadvládou Arabů nad částí Pyrenejského poloostrova, se rád oddával bujarým hostinám a dobré zábavě. Po jedněch takových hodech, kdy údajně sám pozřel celou husu, ležel s nafouknutým břichem ve své komnatě. Aby si ukrátil dlouhé trávení a nejspíše i zahnal břichabol, nechal si pozvat svého oblíbeného šaška Borru, aby ho potěšil vtipem.

Na otázku, kde zrovna byl, šašek králi odvětil: „Vedle, ve vinohradu. Viděl jsem tam mladého jelena, jak visí za ocas ze stromu. Asi ho někdo potrestal, že kradl fíky.“ Tento vtip krále natolik odrovnal, že zemřel smíchy. Vina jelena na stromě je zřejmě jasná. Otázkou je, jak moc byla na vině husa v žaludku.

3. Jean-Baptiste Lully a smrtící hudba

V Itálii narozený francouzský operní skladatel, dirigent a tanečník žil v době právě se rodícího baroka. V době, kdy hudba a tanec měly ve společnosti nezastupitelné místo. Talentovaný hudebník to dotáhl až na dvorního skladatele Ludvíka XIV., řečeného „Král slunce“. Mezi jeho povinnosti patřilo i dirigování koncertů při slavnostních příležitostech. V tehdejší době dirigent při práci nepoužíval taktovku jako dnes, ale dirigentskou hůl, kterou bouchal do země v příslušném rytmu.

A právě tato drobná historická odlišnost se stala Lullymu osudnou. Na jednom z koncertů dirigoval Te deum tak horlivě, že si onou holí propíchl nohu. Do rány se mu brzo dostala plynatá sněď. Přesto Lully rezolutně odmítl amputaci. Bez nohy by přece nemohl tancovat. Zanedlouho zemřel na infekci.

4. Dlouhé vousy = krátký život Hanse Steiningera?

Rakouské městečko Braunau na řece Inn je nechvalně proslulé jako rodiště Adolfa Hitlera. Místní by ale jistě uvítali, kdyby se proslavili jiným příběhem. Třeba osudem jejich dlouholetého starosty Hanse Steiningera. Ve své době, tedy v polovině 16. století, platil Steininger nejen za oblíbeného politika, ale také za muže s daleko nejdelšími vousy v zemi. Podle některých pramenů měřily i více než metr a půl. A jelikož tehdy byli lidé obecně menší postavy než dnes, musel si pan starosta svou chloubu ponášet v kožené kapse.

Jednoho dne však vypukl požár, Steininger vyběhl řešit nastalou paniku a ve spěchu zapomněl svůj vous smotat do oné kapsy. Po pár krocích si pak chloubu přišlápnul, upadl a zlomil si vaz.

5. Stanton Walker a ruka osudu

Stanton Walker byl mladý nadšenec do baseballu. Nakonec - hřiště měl v Ohijském Morristownu hned za domem. Často tak chodil se svými kumpány koukat na zápasy místního týmu. Mnohdy dokonce mladíci dostali důvěru psát skóre. Stejně tak tomu bylo i onoho osudného 25. října roku 1902. Tři kamarádi seděli na plotě a koukali na baseball. Stanton seděl uprostřed a kamarád po jeho levici psal skóre.

Ten v jednu chvíli poprosil dalšího kamaráda po Stantově pravici, aby mu podal nůž, chtě si s ním ostrouhat tužku. Dotázaný kamarád mu proto nůž předal. Když byla tužka ostrouhána, podávali si nůž zpět přes Stantona. V tu chvíli došlo na hřišti k chybnému odpalu tak nešťastnému, že míč trefil přímo ruku držící nůž. Ten se zabodl Stantonovi rovnou do hrudi. Mladík byl po chvíli mrtev.

6. Sladký polibek smrti pro Franka Hayese

Dvaadvacetiletý Frank Hayes byl nadějným žokejem. Ač mlád, dokázal se původem Ir prosazovat pravidelně v závodech za oceánem. Roku 1923 šel vstříc svému prvnímu vítězství. Mělo se tak stát rovnou ve slavném Belmont Parku v Elmontu, ve státě New York. Můžeme říct, že nejtěžší úkol čekal mladého jezdce ještě, než závod začal. Musel totiž zhubnout 5 kilo během jediného dne. Když tak před závodem nastupoval do sedla, byl velmi unavený, vyhladovělý a dehydrovaný.

To vše si na Frankovi vybralo krutou daň. Jeho Sweet Kiss (tedy Sladký polibek) senzačně v kurzu 20:1 vyhrál. Po projetí cílem se ale Hayes bezvládně sesunul ze sedla. Lékaři ihned přispěchali na pomoc, ale mohli jen konstatovat smrt. Dodnes se věří, že infarkt zastihl žokeje ještě na dráze. Zůstává tak jediným závodníkem a zřejmě i sportovcem vůbec, který dokázal vyhrát, ačkoliv byl již po smrti. Tenhle rekord asi nechce překonat nikdo.

7. Nezdravé ovoce Bobbyho Leache

Bobby Leach byl světoznámý britský dobrodruh a kaskadér. Vlastně měl docela dobře našlápnuto na to být laureátem oné pomyslné Darwinovy ceny. Skákal například padákem v době, kdy byl tento vynález teprve v plenkách. Jeho hlavní specialitou ale bylo vrhání se do vodního živlu. Zabedněný v barelu sjel nejprve Niagarské peřeje a následně v roce 1911 i slavné Niagarské vodopády. V prvním případě skončil těžce potlučený a v bezvědomí poté, co ho jen tak tak vytáhli z burácejícího živlu. V druhém případě to skončilo rozdrcenými kolenními jamkami a zlomenou čelistí.

Konec života Bobby Leache ale zdaleka neodpovídal jeho dobrodružné povaze. V roce 1926 byl na přednáškovém turné na Novém Zélandu, kde nešťastně uklouzl na slupce od pomeranče. Následná infekce si vyžádala amputaci nohy. Na komplikace s tím spojené nakonec kaskadér nedlouho po operaci zemřel. Pak, že je ovoce zdravé.

8. Smrt se vrací na místo činu. Bratři Ebbinové

Erskine Ebbin byl mladý Bermuďan z hrabství Sandys, který bohužel tragicky zahynul. Při jedné z vyjížděk na jeho mopedu ho 18. července 1975 srazil poblíž jeho domu taxikář jménem Willard Manders. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, když pomineme samotnou tragédii. Problém byl v tom, že onen moped byl původně jeho bratra Nevilla. A tady to začíná být skutečně děsivé. Erskine si totiž moped ponechal jako vzpomínku na svého o rok staršího bratra, kterého 30. července 1974 právě na tomto mopedu srazil na blízké Middle Road taxikář jménem Willard Manders.

Ani tady podobnost nekončí. Nejen, že téměř na vlas odpovídá datum, místo, věk obou bratrů a taxík i jeho řidič. Jak navíc poznamenal nešťastný otec obou bratrů, onen taxík vezl v obou případech dokonce stejného pasažéra. Taky by vás zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že se něco takového stane?

9. Létající kráva

Možná jste si už v úvodu ťukali na čelo. Nakonec - jak někoho může zabít letící kráva? Přesto se to minimálně ve dvou případech v historii stalo. A právě těmto dvěma případům věnujeme poslední dva body tohoto článku.

K první události došlo v červenci 2013 v Brazílii. João Maria da Souza právě spal ve své posteli vedle své ženy v malém městečku Caratinga. Když tu stropem jejich ložnice propadla kráva a přistála přímo na nebohém Joãovi. Nešťastný muž následující den v nemocnici podlehl vnitřnímu krvácení způsobenému pádem téměř tunového zvířete. Jak se krávě „podařilo“ propadnout střechou domu? Snadno. Manžele da Souzovi bydleli pod strmým kopcem. Na ten v podstatě plynule navazovala asfaltová střecha jejich domu. Krávě tak nic nebránilo prozkoumat nový terén. Pod její váhou bohužel střecha povolila a o to ostatní už se postaral smutný osud. Joaãova žena vyvázla bez zranění.

10. Létající kráva vol. II

Druhý případ byl ještě více dramatický. Odehrál se v Indii. Shivdayal Sharma, dvaaosmdesátiletý důchodce pocházející ze města Alwar jižně od Dillí, právě u místní rychlotrati vykonával malou potřebu. Když v tom se ozvala velká rána. To právě projíždějící rychlík smetl - ano, hádáte správně - krávu stojící na kolejích. Statné zvíře bylo mohutným nárazem vymrštěno tak silně, že plachtilo 30 metrů vzduchem. Nejspíše jste už i uhádli místo přistání. Bohužel, jednalo se o stejné místo, které si nebohý Sharma vybral ke své úlevě. Stařík byl na místě mrtev a druhý přihlížející muž jen těsně unikl letícímu posvátnému zvířeti.

Jak je vidět, smrt někdy skutečně přiletí jako kráva z čistého nebe.

Zdroje:

https://www.snopes.com/fact-check/corpus-crispy/

https://allthatsinteresting.com/hans-steininger

https://www.findagrave.com/memorial/137299507/r-stanton-walker

https://edition.cnn.com/2018/12/10/sport/frank-hayes-sweet-kiss-belmont-park-intl-spt/index.html#:~:text=On%20June%204%2C%201923%2C%20jockey,heart%20attack%20during%20the%20race.&text=In%20the%20weird%20and%20wonderful,Hayes%20holds%20a%20unique%20place.

https://skeptics.stackexchange.com/questions/20498/were-two-brothers-killed-on-the-same-moped-by-the-same-taxi-driver-exactly-a-ye

https://www.niagarafallsinfo.com/niagara-falls-history/niagara-falls-tourism-history/daredevils-of-niagara-falls/bobby-leach/

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-23303998

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12004403/Pensioner-urinating-train-track-killed-flying-cow-hit-carriage.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz