Článek
Láhve od whisky, jiného tvrdého alkoholu nebo také od vína mají objem právě 750 ml ze zcela jiných příčin. A bylo to právě víno, které v tomto příběhu hrálo od počátku hlavní roli.
Kolik litrů do galonu?
Pro odpověď na naši otázku se musíme vydat do jihozápadní Francie, do doby před několika staletími. Už tehdy bylo hlavním vývozním artiklem oblasti okolo Bordeaux víno. Sudy s ním se nakládaly na lodě a vyvážely za moře. Velká většina oněch lodí směřovala na Britské ostrovy.

Vinný sklep zámku Valençay na Loiře, Francie
Jenomže tady byl háček. Zatímco Britové stále užívali míry imperiální, Francouzi zavedli na konci 18. století metrický systém. Aby mohli obchodníci snadno počítat své marže a výdělky, museli obchodovat v takových objemech, které by se v obou systémech dobře počítaly. A k takovému účelu využili jako základní jednotku barel bordeaux. Jeho objem byl ustanoven na 225 litrů. Za kanálem to vycházelo přesně na 50 galonů.
Z oněch sudů se víno dále distribuovalo po krabicích. A aby byly počty snadné i tady, připadal na každou krabici právě jeden galon vína, tj. 4,5 litru. Objem všech láhví v krabici tak musel dohromady dát právě 4,5 litru kvalitního moku. Zbývalo už jen vyřešit, kolik láhví dá dohromady právě tento jeden galon.
A také v tomto případě bylo třeba najít míru, která by vyhovovala lidem na obou stranách kanálu.
A zase ty míry
Už v době, kdy Francouzi zaváděli metrický systém, existovala v Británii po mnoho let jednotka známá jako tzv. „pověstný kvart“. Ten se rovnal objemu dvou třetin imperiálního kvartu a jeho přesná hodnota činila 0,7577 litru. V rámci imperiálního systému to byla přesně jedna šestina galonu. Rázem bylo jasné, že každá krabice vína bude obsahovat právě šest láhví.

Ženy lahvují víno ve vinařství v Rišon le-Cijon v Izraeli, rok 1970
Důvodů, které vedly ke zvolení právě tohoto pověstného kvartu jako ideálního objemu jedné láhve vína, byla však celá řada.
Vína byla a mnohdy dodnes jsou vnímána jako investice. Rodiče kupovali drahé láhve pro své potomky, kteří je nechali dozrát, aby je mohli v pravý čas vychutnat nebo zpeněžit. A právě zde se objem okolo tří čtvrtin litru skvěle osvědčil. Vína stočená do větších láhví totiž zrála příliš dlouho. Zatímco v menším objemu byl celý proces naopak zbytečně rychlý.
Takový objem se výborně hodil i z dalšího ryze praktického důvodu. První skleněné láhve na víno se objevily počátkem 17. století. Skláři je tehdy vyfoukávali na jeden nádech. Zprvu tak podle zdatnosti plic a fortele toho kterého dělníka vznikaly láhve o objemu někde mezi 700 a 800 ml. Právě na to stačil jejich vytrénovaný dech. A právě v tomto rozmezí se nacházel onen pověstný kvart.
Na vi(í)ně jsou všichni
Na určení tohoto objemu se tak podíleli všichni výše jmenovaní. Plíce sklářů nejprve určily rozmezí, v němž se bude výsledný objem pohybovat. Obchodníci pak pro své počty tento objem dále upřesnili, přičemž využili dnes už zapomenutou imperiální míru. Pověstný kvart byl postupem času zaokrouhlen na pro Evropany srozumitelnější míru 750 ml. A ta už vinným láhvím zůstala.

Muži foukají skleněné láhve ve sklárně v Millville v New Jersey, rok 1936.
Dnes už se láhve dávno nefoukají ústy statných sklářů. Celý svět si dávno navykl na oněch ustálených 750 ml. A mnoho lidí si myslí, že hlavním důvodem tohoto objemu je, že tři čtvrtiny litru v sobě obsahují přesně pět tak akorát naplněných sklenic vína. Nakonec takové množství je ideální pro spoustu příležitostí.
Ovšem ten skutečný důvod je hluboko zakořeněný a jak vidno, nese s sebou výraznou historickou a pragmatickou stopu.
Imperiální kvart, mezinárodní obchod a dech starých sklářů tak nakonec mohli i za určení původního objemu oné láhve od whisky.
Ale uznejte, nebyla snad ta skotská legenda o opilých golfistech poutavější?
Zdroje:
https://www.canadiancrafttours.ca/blogs/news/why-do-we-buy-wine-in-750ml-bottles
https://www.marklittler.com/the-complete-history-of-the-whisky-bottle/
https://www.costersio.com/en/news/281-why-are-wine-bottles-75-cl
https://www.jednotky.cz/objem/quart-uk?hodnota=1.0#unit-236