Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bratři Mašínové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: don.rumata/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Ctirad Mašín jako mladý kluk před útěkem do Německa

Česká společnost je rozělena na dva tábory. Jedni považují bratry za hrdiny, jiní za vrahy.

Článek

Začátek všeho

Bratři se zapojili do odboje proti Němcům. Jejich otec, generál Mašín, bojoval sám proti nacistům. Josef a Ctirad předvedli v době vlády nacistů velkou odvahu. Pomohli osvobodit válečné zajatce a ukrývali je u sebe doma. Oni sami do jisté míry ukázali již v raném věku, že se dokáží postavit režimu. V době,kdy pomáhali osvobodit nacistické zajatce, bylo hochům 11 a 13 let.Jejich otec svou statečností a troufalostí přiváděl gestapo do nepříjemných situací. Proto byl v roce 1942 popraven. Před smrtí napsal svým dětem vzkaz: „Bojoval jsem za vaši drahou vlast, nechtěl jsem, abyste byli otroky, nýbrž abyste byli svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že bránit svobodu své vlasti a národa je povinnost každého Čecha, i vy jednou tak musíte postupovat“.

Jednotlivé kroky

Píše se rok 1948, k moci se dostávají komunisté. Odbojáři jsou rázem v nemilosti a spousty přátel a známých mizí buď ve vězení, nebo rovnou na popravišti. Ctirad a Josef mají jasno, komunisté vyhlásili válku vlastnímu lidu. Dávají dohromady partu kamarádů, kteří mají společné smýšlení. Po sérii menších sabotážních akcí přepadávají služebnu SNB s cílem uloupit zbraně. Akce dopadla totálním fiaskem. Když se jim nepodařilo získat žádné zbraně, Josef Mašín zastřelil policistu ve službě.

O dva týdny později přepadnou další služebnu SNB. Tam už se skupině zbraně ukrást podaří. Policistu ve službě omráčí Ctirad Mašín chloroformem. Když je policista v bezvědomí, Ctirad mu podřízne hrdlo. Ctirada zatknou za plánování útěku přes hranice, mučí ho, ale Ctirad se k ničemu nedozná. Dostane dva a půl roku v uranových dolech v Jáchymově. Zbytek skupiny shání peníze na Ctiradovo osvobození. A tak v srpnu 1952 přepadnou automobil, který převáží výplaty dělníků do slévárny a nechají za sebou dalšího mrtvého. Otce od rodiny. Ukradnou devět set tisíc korun. Ctirad je nakonec propuštěn díky amnestii. Členové skupiny si tak nakoupí nové motorky, oblečení nebo vybavení domácnosti.

Foto: Wikipedia.com Smí být kopírována ppodle Svobodné licence GNU

J.Mašín

3. října 1953 se pět postav prodírá lesy Krušných hor do Německa. Všichni mají pistole, kompas a mapu Německa vytrženou z novin. Jdou v noční tmě a přes den se schovávají. V Německu na sebe upoutají pozornost ve vlaku, kterým míří do městečka Uckro. Tam už na ně čeká četa východoněmeckých policistů. Pětice uprchlíků spustí palbu a prostřílí se ven. Dva policisti jsou na místě zastřeleni. Celá skupina se vydá na útěk okolo pravé časti nádražní budovy. Jeden ze členů skupiny se ve zmatku vydá opačným směrem a od skupiny se tak oddělí. Druhý den je dopaden, mučen a rázem se ví jména a podobizny uprchlíků. K honu na skupinu se přidá až 20 tisíc sovětských vojáků a německých policistů. Zbylé čtveřici se podaří na pár dnů schovat v nedaleké stodole, ale jsou vyzrazeni a musejí utíkat dál. Smyčka se však stáhne, když zůstanou v naprostém obklíčení v malém lesíku nedaleko obce Waldow. Zdá se to jako bezvýchodná situace. Ctiradovi se podaří zastřelit dva Němce, v tu chvíli je však postřelen jeden člen ze skupiny. Přesto se jim podaří z obležení uprchnout. Utíkají přes pole do dalšího lesa. Druhý den je policisty dopaden postřelený muž, už nestačil tempu prchající skupiny. Oba dva chycení jsou poslání zpět do Československa. Zbylí tři muži jsou v další pasti. Zachránili se tím, že vyhrabali díru, do které se všichni tři schovali na čtyři dny. Nikdo je neodhalil, a tak se dál všichni prodírají blíž a blíž k Berlínu. Na nákladním vlaku s bramborami proklouznou do západního Berlína. Cesta skupině trvala měsíc a po cestě ztratili dva kamarády. Do svého cíle se bratři dostali.

Hrdinové své doby, nebo vrazi?

Doba byla složitá, násilný odboj byl v té době legitimní. Ale bratři Mašínovi zvolili nešťastný způsob, jakým bojovat proti tehdejšímu systému. To je můj osobní názor. Pro jednu část to jsou hrdinové, pro druhou vrazi, kteří popravili bezvládného policistu na služebně a účetního, který převážel peníze. Toto uvážení nechám na každém z vás.

Zdroje: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/bratri-masinove-paumer-janata-sveda_2310071143_pj

https://www.youtube.com/watch?v=R3ZYUGLEMro

https://www.youtube.com/watch?v=x_Q8Ni1E9Fg

https://www.denik.cz/historie/bratri-ctirad-a-josef-masinove-utek-za-hranice-komunismus-skutecnost.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_brat%C5%99%C3%AD_Ma%C5%A1%C3%ADn%C5%AF

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz