Hlavní obsah

Německo schválilo nový zákon. Děti od 14ti let mohou změnit pohlaví bez souhlasu rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Změna pohlaví je velké téma. V Německu jdou kupředu mílovými kroky. Otázka, jestli to není spíše krok zpět. Ve smyslu toho, že již ke změně pohlaví není potřeba lékařské stanovisko a je tak možné učinit od čtrnácti let bez souhlasů rodičů.

Článek

Spolkový sněm v pátek schválil zákon o sebeurčení. Semaforová koalice dává transgender lidem snadnější cestu k úřední změně svého pohlaví. Nový zákon také obsahuje široký zákaz zveřejňování informací o trans lidech. V přijatém znění se tak týká i rodinných příslušníků. V podstatě se tak ani rodiče nedozví o změně pohlaví např. u čtrnáctiletého dítěte, aby mu změnu nerozmluvili.

Nezletilý mohou měnit pohlaví každé tři měsíce, stačí dojít na úřad, vyplnit příslušné formuláře a je hotovo. U dětí od 5 do 14 ti let musí se změnou souhlasit rodiče. K samotné změně pohlaví nepotřebujete vůbec nic, hormonální terapii, operaci, ani potvrzení od psychologa. Vše se vyřídí na matrice během chvíle s pár tiskopisy. S úřední změnou pohlaví je možné změnit i křestní jméno. Kolikrát si člověk pohlaví přepíše není nějak omezeno. U nezletilých je změna možná několikrát do roka, u zletilých je přepsání možné jednou za rok.

Dotyčného pak musí společnost oslovovat, tak jak je aktuálně úředně veden. Sebeurčující společnost, je do jisté míry jistě v pořádku, ale vše by mělo mít své hranice. Je třeba si uvědomit nestálou povahu dětského vnímání sama sebe. Zákon by mohl mít negativní dopad na mládež. Německo nejspíš brzy zaznamená zvýšený výskyt mužů v ženských sportech. Ale i vězňů mužů v ženských věznicích. Nechám na každém z vás na posouzení, jestli je tento směr úplně ten správný.

https://pravdive.eu/news/67256/nemecko-bundestag-schvalil-konecnou-verzi-genderoveho-zakona-deti-od-14-let-mohou-menit-pohlavi-bez-souhlasu-rodicu

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/transsexualita-transgender-nemecko-lgbt-lidska-prava.A240412_153341_domaci_seel

https://echo24.cz/g/HeuEJ/zpravy-svet-nemecko-schvalilo-uredni-zmenu-pohlavi-bez-lekarskeho-posudku/1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz