Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tah, který donutil energetického giganta ke snížení ceny elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vedení elektrického proudu. V článku je přiložena fotografie originální smlouvy s jasně danou cenou.

Pojďte se podívat, jak se dá z energetického giganta vymámit lepší cena.

Článek

Každého z nás zasáhlo loňské poměrně skokové zdražení elektrické energie. To, co je u nás možné přesto, že naše malá zemička má dvě jaderné elektrárny. Postupné chudnutí obyčejných českých domácností, ale hlavně, že náš gigant v odvětví energetiky má abnormální zisky. A nejvyšší představitelé si vyplácí pěkné odměny.

Našeho giganta úmyslně nebudu po celý text jmenovat. Ale, když si vyhledáte majitele např. jaderné elektrárny Temelín, vyskočí na vás ona tři oranžová písmenka, která tvoří název této společnosti. Zlodějské společnosti, dle mého názoru.

Teď vám přiblížím konkrétní příběh. Jakožto řekněmě matka od velké rodiny, jednoduše neuhlídala konec výročí smlouvy, s výše naznačeným oranžovým gigantem v odvětví energetiky. Nepřišel jí žádný dopis, email, telefonní hovor. Nic. A tak se svým rodinným domem spadla do tzv. koše. Takto „koš“ to nazvala přímo paní na infolince, když se věc začala řešit. Ale nepředbíhejme.

Po uplynutí třech měsíců přišel dopis, kde byl vyčíslen nedoplatek na šestnáct tisíc korun. Což tedy není malý peníz. V ten moment se začala celá situace řešit. Kolotoč telefonátů, přepojování a diskutování s operátorkami. Kdy vlastně ani jedna neuměla situaci, která vznikla, adekvátně spotřebiteli vysvětlit. Ani osobní návštěva na pobočce nějak situaci nepomohla vyřešit.

A tak od energetického giganta spotřebitel odešel a zaplatil ještě penále, za nevyužité měsíce. Protože smlouva po uplynutí fixace se automaticky stává rok platnou i bez vašeho podpisu. Spadnete do tzv. koše. Jediná cesta jak z takového koše ven je ta, že zaplatíte penále za každý měsíc, který zbývá do uplynutí jednoho roku. Penále za každý neodebraný měsíc nyní činí sto korun. Takže se zaplatilo necelých tisíc korun a člověk se mohl jít poptávat, co aktuálně nabízí energetický trh. Ještě dodám, že cena energie v tomto koši činila přes 3.800Kč za 1Mwh.

V momentu, kdy byl spotřebitel „volný“, začal jednat s ostatními dodavateli elektrické energie. Dva dny na to podepisoval u druhé největší energetické společnosti na našem trhu smlouvu. Netrvalo ani 24 hodin a rozezvonil se mobilní telefon. Na druhé straně byl oranžový gigant a nabízel přechod zpět, za mnohem výhodnějších podmínek. Spotřebitel dostal smlouvu na rok s tím, že veškeré náležitosti k přechodu zpět si sám oranžový gigant vyřídí, žádné poplatky či penále a pokud ano, vše půjde za nimi. Ujistili spotřebitele o tom, že do patnácti dnů má nárok odstoupit od smlouvy bez udání důvodu. Cenu, který jí oranžový energetický gigant dal, je 2790Kč za Mgw.

Chce to se toho nebát a klidně odejít. Je zvláštní, jak najednou jde nabídnou klientovi úměrná cena. Ale neozvat se, nebránit se a zůstat sedět s rukama v klíně, tak by rodinu dojili, co by to šlo. Přikládám fotografii originální smlouvy s jasně danou cenou. Tento dokument mi náhodou přilétl do otevřeného okna.

Foto: V.Veverková

Elektrická energie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz