Hlavní obsah
Zdraví

Až pětina Čechů nemá zubaře. Jak si zajistit svého zubního lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Zubní péče.

Pro pětinu Čechů je zubař nedostupná péče, ale ve skutečnosti stačí zadupat na své zdravotní pojišťovně a zubní lékař vám musí být obstarán. Pojišťovny neplní zákonnou povinnost o dostupnosti zdravotní péče.

Článek

Dostat se do takto svízelné situace, kdy nemáte zubního lékaře je velmi nepříjemné. Mnoho z nás o zubaře přišlo, protože jim lékař odešel do důchodu a neměl kdo převzít praxi. Nebo se člověk jen přestěhoval a nebylo možné dojíždět. Taky se s některými tento problém táhne od mládí, kdy prostě někteří nechodili na preventivní prohlídky, a tak je lékař vyřadil.

To, v jaké situaci se nacházíme, co se týče nedostatku zubní péče je KATASTROFA! Většina z nás normálně pracuje a odvádí část svých vydělaných peněz do zdravotního systému, přesto je v tomto odvětví lékařství na trhu díra. Jak je to možné? Já osobně musím dojíždět k zubaři 50 km, se synem už musím do krajského města do soukromé zubní kliniky.

Jak si zajistit zubního lékaře?

Bez boje a ostrých loktů to nepůjde. Na pojišťovnu je třeba napsat email, případně doporučený dopis. Ale email je v dnešní době rychlejší cesta ke komunikaci. Navíc máte vše pohromadě, jak vaši zprávu, tak i odpověď. Bohužel s úctou a tím, že bude člověk jednat v rukavičkách se v dnešní době ničeho nedomůžete. Chce to jasné, tvrdé a přímé jednání. Pojišťovna má povinnost zajistit svým pojištěncům poskytování hrazených zdravotních služeb včetně jejich místní a časové dostupnosti vyplývající z §46 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Takto přesně zní zákon. To znamená, že pojišťovna je povinna vám zubního lékaře sama zajistit. Navíc tento lékař musí být pro vás časově i místem dostupný. Takže, není možné, aby vám zubního lékaře pojišťovna našla 50 km od vašeho bydliště.

Pojišťovna má povinnost zajistit svým pojištěncům poskytování hrazených zdravotních služeb včetně jejich místní a časové dostupnosti vyplívající z §46 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Foto: V.Veverková

Odpověď pojišťovny a rychlé hledání zubní péče pro pojištěnce. Stačí, když člověk ví na co má nárok a požaduje to.

Pojišťovny hodně sází na tuto neinformovanost svých klientů, a proto nejednají tak, jak jednat mají. Níže přikládám originální komunikaci se zdravotní pojišťovnou. Kde jasně vyplývá, že dotyčnému pojištěnci bude velmi rychle zubní lékař najít a péče bude zajištěna.

Dokument jsem zveřejnila se souhlasem pojištěnce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz