Hlavní obsah
Finance

Českem se šíří vlna podvodných telefonátů. Hlasový automat informuje o přeplatku na dani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Podvody tvářící se jako finanční úřad, který chce vrátit přeplatek daně.

Podvodníci jsou stále vynalezavější, nyní je aktuální téma daně. Hlasový automat vám nabídne vrácení třiceti tisíc korun, ale něco za něco. Až zadáte přístupové údaje o svém internetovém bankovnictví.

Článek

Českem se šíří vlna podvodných telefonátů. Při zvednutí hovoru dotyčného osloví hlasový automat, který se tváří jako finanční úřad a informuje o přeplatku na dani. Částky, které automat říká jsou příjemné na poslech, většinou zatím informoval o přeplatku na dani ve výši třiceti tisíc korun. Podvodníci následně pošlou aktivní webový odkaz do SMS zprávy. Portál, kam odkaz přesměruje vypadá na první pohled dost reálně, zní Moje daně. Zde se má podvedená osoba o přeplatek na dani přihlásit pomocí vyplněním veškerých dat. Cílem tohoto podvodu je získat citlivé údaje a přístup do internetového bankovnictví.

Finanční úřad nikdy nevolá pomocí hlasového automatu a neinformuje o přeplatku na daních, neposílá SMS s odkazem na aktivní webové odkazy. A už vůbec nikdy nepožaduje přístupové údaje o internetovém bankovnictví. Přeplatek se vždy vrací na základě žádosti, která se podává spolu s daňovým přiznáním.

Podvodníci jsou stále chytřejší a chytřejší, proto se nenechte nachytat. Ve svém okolí jsem zaznamenala za poslední týden již tři takové pokusy o získání přístupových údajů k internetovému bankovnictví, tvářící se jako, finanční úřad vracející přeplatek na dani. Před nedávnem proběhla vlna podvodů tvářících se jako pošta, předtím jako kurýr, nyní je aktuální téma daně, tak si podvodníci brousí zuby, že uloví na slíbený přeplatek přístupové údaje do internetového bankovnictví

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz