Hlavní obsah
Zdraví

Černý kašel nabírá na rychlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lokal_Profil / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5 generic

Mapa výskytu černého kašle

V roce 2022 bylo zaznamenáno 96 případů. V loňském roce jich bylo zaznamenáno 880. Letos už 1217 případů. Černý kašel je u nás na vzestupu. Odhad je takový, že na konci roku bude až 4000 nemocných.

Článek

Černý kašel je způsoben bakterií Bordetella pertussis. Bakterie byla objevena v roce 1906 Juselem Bordetem. Nemoc se přenáší kapánkovou cestou, většina starších dětí a dospělých se plně zotaví, pro kojence a staré lidi je tato nemoc kritická a může skončit smrtí. Většina případů černého kašle na světě se vyskytuje v rozvojových zemích, poslední roky se výskyt nemoci objevuje více i v České republice.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Bakterie černého kašle

Nemoc se projevuje jako velmi silný dráždivý kašel. Kašlání je tak intenzivní, že se objevují i případy zlomených žeber, nebo zvracení. Při nadechování může znít nádech jako kokrhání kohouta. K nemoci patří i velmi vysoké teploty sahající až ke 40 °C. Onemocnění se léčí širokospketrálními antibiotiky, léky proti kašlání a paracetamolem na snižování horečky. Černý kašel patří k mezi nejzávažnější onemocnění v dětském věku. Léčba je dlouhodobá, proto se také nemoci říká kašel sta dnů. Nemocný může kašlat ještě půl roku po prodělání nemoci.

V České republice probíhá plošné očkování dětí. Očkování obsahuje látky nutné pro imunizaci Černého kašle v lidském organismu. Očkování se provádí kombinovanou Hexa vakcínou, která je jedna z prvních očkování u těch nejmenších. Hexa vakcína se podává ve čtyřech dávkách a chrání proti šesti nemocem. Tetanus, žloutenka B, černý kašel, dětská obrna, záškrt a bakterie Heomophilus. Očkování začne organismus chránit po druhé dávce vakcíny.

Černý kašel se v České republice vyskytoval před vynalezením antibiotik a vakcíny ve velkých epidemiích. Ročně zemřelo stovky až tisíce obyvatel. V roce 1958 bylo zavedeno očkování a počet úmrtí začal rychle klesat. V roce 2022 bylo zaznamenáno 96 případů černého kašle. V roce 2023 jich začalo značně přibývat, 880 případů. Epidemie v polovině února už eviduje přes 600 nemocných, na konci února už 1217 případů. To je poměrně skokový nárůst. Třetinu nemocných tvoří věková skupina 11 až 19 let. Vinu nejspíše nese klesající imunita v očkované populaci. Epidemiologové se domnívají, že na konci roku by mohl být počet nemocný na 4000 nemocných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz