Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jak hezky obarvit velikonoční vajíčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Obarvená vajíčka

Barvení vajec je tradice patřící k velikonocům. V článku je pár typů na barvení.

Článek

Kurkuma:

Tři lžíce kurkumy dáme do malého rendlíčku, zalije 3dcl vody, přidat lžičku soli a lžíci octa pro lesk. Takto připravený nálev povařit 5 minut a stáhnout ze sporáku, do horkého nálevu vložte vajíčka. Vajíčka necháme ležet, dokud nálev nevystydne, klidně přes celou noc. Čím déle budou vajíčka v nálevu, tím bude barva sytější. Pro efekt až oranžové barvy dejte klidně pět lžic kurkumy.

Červená řepa, slupky z cibule, červené zelí:

Nakrájet půl řepy na malé kostičky, vložit do malého rendlíčku, přilít 3dcl vody, lžičku soli, lžíci octa. Povařit 5 minut. Vložte vajíčka do horkého nálevu. Poté nechat vajíčka v nálevu, dokud zcela nevystydne, klidně přes celou noc. Tento postup můžeme opakovat i s červeným zelím, slupkou z cibule, kterou je potřeba před vložením do vody nastříhat.

Červené víno:

Červené víno 3-4 dcl nalít do malého rendlíčku, na 1 dcl vína se přidává jedna lžíce octa. Víno s octem přivedu k varu, poté rendlíček stáhnu ze sporáku a vložím do něj vajíčka. Čím déle budou vajíčka ležet ve víně s octem, tím bude barva sytější.

Ubrousková metoda s fixou:

Papírový ubrousek pomalujte různě fixami, fantazii se meze nekladou. Do pomalovaného papírového ubrousku vložte vajíčko a zabalte ho do ubrousku a utáhněte gumičkou. Takto připravené vajíčko vložte do misky s vodou, aby se ubrousek namočil úplně celý a položte ho na místo, kde bude moct ubrousek uschnout, nechte schnout klidně přes noc. Druhý den, po odstranění ubrousku, bude vajíčko obarvené.

Inkoust a zmizík:

Vajíčko pomalujte celé inkoustem, poté co inkoust na vajíčku zaschne přichází na řadu zmizík. Zmizíkem si vytvořte libovolné obrazce nebo třeba obličeje na vajíčku.

Lepidlo a koření:

Potřete vajíčko po celé ploše lepidlem, třeba tekutým Herkulesem. Na talířek si vysypejte různé koření, červenou papriku, majoránku, mletý kmín. Poválejte vajíčko v koření.

Rýže:

Do igelitového sáčku vložte tři lžíce rýže, nasypte potravinářské barvivo, lžíci vody a lžičku octa. Je důležité rýži v sáčku s ingrediencemi důkladně promnout, musí být každé zrníčko rýže obarvené. Když je rýže obarvená, vložte do igelitového sáčku vajíčko a promněte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz