Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marylin Monroe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Marilyn Monroe na poštovní známce

Její život byl jako na hroské dráze. Zde je připomenutí jejího vzestupu i pádu.

Článek

Dětství a začátek kariéry

Vlastním jménem Norma Jeane Mortenson *1.6. 1926. Neměla začátek života jednoduchý, většinu svého dětství strávila v pěstounské péči nebo sirotčinci. Její matka po jejím narození nechala do rodného listu zapsat jméno svého tehdejšího přítele. Biologickým otcem byl jistý S. Gifford v roce 2022 bylo toto potvrzeno testy DNA.

Marilyn se pokusila svého otce kontaktovat, poprvé před nabitím své slávy, ale bez úspěchu. Později v době, kdy už byla hvězdou Hollywoodu si najmula soukromé očko a otce vypátrala. I tento pokus o kontakt nedopadl dobře. Gifford se svou nemanželskou dcerou odmítl komunikovat.

Marilyna matka Gladys se pokoušela o běžný rodinný život, koupila malý domek na hypotéku, ale aby mohla úvěr splácet pracovala na dvě směny. Její zatížení s psychickými poruchami, jako byla paranoia a schizofrenie se podepsaly na jejím zdraví. A tak malá Marilyn putovala do pěstounské péče, pak zpět k příbuzným a pak zase do sirotčince. Sama Marilyn toto období popisovala, jako nejtemnější období svého života. Krátce po svých šestnáctých narozeninách se Marilyn provdala za J. Doughertyho, aby až do svých osmnáctých narozenin nemusela být v sirotčinci.

Manželství z rozumu bylo z počátku nekonfliktní. Ameriky se tehdy dotkla válka a její manžel narukoval k námořnictvu. Marilyn pracovala v továrně, kde natírala trupy letadel. Tento stereotyp ji nebavil. Z nudy jí vytrhl armádní fotograf D. Conover, který Marilyn nafotografoval v pracovní kombinéze a posléze j nabídl další spolupráci. D. Conover je brán jako objevitel Marilyn Monroe.

Vrchol kariéry a lechtivé snímky

Ve dvaceti letech pózovala známým i méně známým fotografům a objevovala se na titulních stranách časopisů. Její ambice sahaly dál, přála si být herečkou. Obcházela castingy a zkoušela prorazit i pod falešnými jmény. Poté se potkala s filmovým agentem, který jí nabízel manželství. Marilyn věděla, že sňatek by ji katapultoval do Hollywoodu, ale omítla. Využila jeho kontaktů a zahrála si ve filmu Asfaltová džungle.

V roce 1950 se Monroe dostala do Hollywoodu. Začala se objevovat na reklamních plakátech. Zlom nastal po nafocení více než lechtivých snímků na tu dobu. Jak sama Monroe řekla, potřebovala peníze na jídlo a na auto. Po zveřejnění jejích aktů ženské spolky byly pobouřené její nahotou. Její chytrý komentář, že potřebovala peníze na obživu ji zajistil to, že ji ženy litovaly a muži ještě více zbožňovali. Monroe začala natáčet filmy jako na běžícím páse. Film Niagara byl prví film velkého formátu, Monroe si zde zahrála roli záletné mladé ženy, kterou manžel v záchvatu hněvu uškrtí. Film zvěčňuje nejdelší ženskou chůzi v celé kinematografii. Herečka si pro natočení scény uřízla podpatek na jedné botě o 1 cm a získala tím pověstný pohyb boků.

Marilyn Mornoe se stala pomyslnou královnou Hollywoodu, natáčela jeden úspěšný film za druhým a seznámila se J. DiMaggiem. Provdala se, ale manželství se začalo rozpadat už na svatební cestě. DiMaggi chtěl mít z Monroe ženu v domácnosti a vadilo mu, jak se obléká i její vyjadřování. Posledním hřebíčkem do rakve manželství bylo, natáčení filmu Slaměný vdovec. Kde se objeví slavná scéna, kde proud vzduchu z pozemní dráhy nadzvedne Monroe sukni až nad ramena. Krátce po natáčení se rozvedou.

Útěk a špatné chování vůči kolegům

Monroe vadil její divácký obraz hloupé blondýnky. Vadilo jí, že ji nikdo nebere vážně jako umělkyni. K tomu byla vázána smlouvou vůči Foxu, která byla značně nevýhodná. Vydělávala téměř jako komparzisté. V polovině doby, kdy byla vázána k Foxu utekla do New Yorku studovat drama a psychoanalýzu. Seznámila se s dramatikem Millrem, který pro Monroe opustil manželku a dvě děti. S Millerem dvakrát otěhotněla, ale vždy potratila, což velmi špatně nesla. V tu dobu přišla nabídka na její nejznámější roli, a to Sugar ve filmu Někdo to rád horké. Monroe byla zpočátku skeptická, že nechce hrát zase hloupou blondýnku co nepozná muže převlečeného za ženu, ale na konec nabídku přijala. V tu dobu už ona sama nebyla v dobré kondici, byla závislá na uklidňujících lékách. Často se zavírala ve své šatně a všichni čekali na place i několik hodin, než se Monroe dostaví. Nikdo později na natáčení nevzpomínal pozitivně. Film se i přesto stal absolutním trhákem.

Zdravotní stav

Ve dvaceti sedmi letech ji byla diagnostikována Endometrióza. Ta způsobovala silné předmenstruační bolesti a zapříčila všechny její potraty. Mnohokrát absolvovala gynekologické zákroky, které jí měli pomoct otěhotnět a dítě donosit. Ve svých pracovních smlouvách měla i dodatek, že během menstruace nebude natáčet.

Její špatný psychický stav lákal lékaře, jako možnost dobrého výdělku. Její psychiatr R. Greenson byl několikrát obviněn z toho, že nesl podíl na její tragické smrti. Předepisoval jí nezodpovědně velké množství léků. Vynořili se i názory, že jí záměrně zabraňoval v boji proti závislosti na barbiturátech, aby o svou bohatou pacientku nepřišel. Greenson sehnal internistu, aby jí předepisoval i jiné léky a on tak neměl s přímím předepisováním léků nic společného.

Poslední měsíce života a smrt

Poslední měsíce svého života byla Moroe v plném pracovním nasazení. Fotila, dělala rozhovory, účastnila se narozenin J. F. Kennedyho kde mu zazpívala.

Mrtvou hvězdu našel v posteli její psychiatr. Byla nahá, přikrytá přikrývkou a vedle ní ležela prázdná tuba od léků, ruku měla na dotek studenou a stále svírala telefonní sluchátko. Psychiatr vyběhl z domu, popadl pohrabáč a rozbil s ním okno. Do dnes se neví, jestli tato smrt byla sebevražda či nikoliv. Proto se kolem její smrti vyrojilo mnoho různých teorií. Významnou roli v tomto sehrál i fakt, že její hospodyně a osobní lékař nemuseli vypovídat pod přísahou a několikrát své výpovědi změnili. Marilyn Monroe byla roky před svou smrtí závislá na alkoholu a lécích.

Zajímavosti

Při natáčení snímku „Muži mají rádi blondýnky“ jí maskér Allan slíbil, že jí upraví i po smrti. Vtipkoval, že mu musí tělo Marilyn být doručené k práci ještě teplé. Allan svůj slib nezapomněl a dodržel. Na poslední cestu ji upravil právě on.

Nikdy nepoznala svého biologického otce.

Hradila veškerou zdravotní péči své matky, ačkoliv o ní mluvila jako o té paní s červenými vlasy.

Před jejím domem byl nápis „Zde končí má pouť“.

Zdroje

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koktajici-zrzka-takhle-hvezda-nevypada-stala-se-tou-nejvetsi-a-jeji-smrt-stale-burcuje-171426

https://www.seznamzpravy.cz/tag/marilyn-monroe-17839

https://program.rozhlas.cz/tajne-zivoty-marilyn-monroe-sexy-blondynka-na-vlnach-rozhlasu-8494977

https://www.lidovky.cz/relax/lide/co-jeste-nevite-o-marilyn-monroe-schranky-vydaly-skryta-tajemstvi.A110303_164521_lide_pks

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe

https://www.youtube.com/watch?v=N-pAlZFYRFw

https://www.youtube.com/watch?v=PYzsRC0DR84

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz