Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šikana není záležitost jen dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Šikana je problém týkající se i dospělích lidí.

Šikanu máme spojenou především s dětmi, které chodí do školy. Ale tito lidé, kteří ubližují nezmizí v den jejich plnoletosti. Často se s jejich útoky setkáváme i v dospělosti. V tu dobu, už jsou jejich útoky rafinovanější, něž tomu bylo ve škole.

Článek

Význam slova šikana je chování se záměrem ublížit, zesměšnit, zastrašit, ale vše se odehrává tak, aby to nebylo okolí na první dojem zřejmé. Hlavním znakem šikany je systematičnost, vytrvalost, dlouhodobost. Šikanovat druhého může kdokoliv. Soused, kolega v práci, ale i partner nebo jiný člen rodiny.

Nevědomé ubližování

Někdy si ani nemusíme uvědomovat, že naše jednání či chování může být druhou osobou vnímáno negativně. Někdy dokonce je až za hranou únosnosti, která hraničí se šikanou. Může to být našim přístupem, charakterem, nevhodným humorem, nebo tlakem na danou osobu. Utiskovaná osoba většinou řekne agresorovi, že se jí toto jednaní nelíbí a agresor svého jednání zanechá. Protože nejedná s úmyslem ublížit.

Vědomá šikana

Zde jsou útoky na druhého cílené, se záměrem ublížit, poškodit, zesměšnit, zničit. Když se oběť ohradí, agresor většinou ještě přidá na intenzitě svých útoků. Šikana na pracovišti se často dá odhalit tím, že lidé dávají výpověď kvůli kolegům nebo atmosféře na pracovišti.

Šikana v rodině

Zde se šikana objevuje v trochu jiné podobě. Velká část šikany v rodině probíhá formou vztahové agrese. Lidé, kteří vztahovou agresi praktikují na svých blízkých, se často snaží zničit jejich mezilidskou reputaci. Napadají jejich status a místo, ponižují je v jejich životních rolích. Vedou pomluvy, zde záleží, jestli posluchač pomluv bude poslouchat a drby šířit dál, nebo nastaví hranice. V některých případech může dojít i k fyzické šikaně. Agresoři manipulují, nadávají, zastrašují své oběti a nejdou pro ránu daleko. Popírají hodnotu člověka.

Skrytá šikana

Skrytá šikana, je nejrafinovanější šikana a nejvíce používaná. Lidé, kteří takto jednají, často tvrdí, jak se oběti snaží pomoct a navenek se chovají k oběti adekvátně. Pro agresora je velmi jednoduché v takovém případě šikanu popřít. Přidávají se i prvky jako je sabotáž, nebo dlouhotrvající přehlížení a ignorace. Před ostatními předstírají přátelský vztah vůči oběti.

Anketa

Zažili jste šikanu?
Ano, v dětství
66,7 %
Ano, na pracovišti
33,3 %
Ano, v rodině
0 %
Ne, nemám zkušenost
0 %
Ne, ale mám ve svém okolí někoho, koho ano
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz