Hlavní obsah
Zdraví

Neodborná lymfodrenáž může uškodit - proč preferovat kvalitu před slevovými portály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Širší veřejností bývá lymfodrenáž vnímána jako další kosmetická procedura slibující zmírnění celulitidy. Původně léčebná technika, která, pokud nefunguje správně, může způsobovat a prohlubovat zdravotní problémy.

Článek

Aby bylo hned na začátku jasno, cílem článku rozhodně není hanit populární Slevomat a ostatní slevové portály. Nicméně je na místě zvážit, které slevy využívat a na čem by se šetřit nemělo. Zdraví by mělo být důležitější než sleva i přesto, že vás netrápí zdravotní problém, ale jde vám jen o tu hroznou celulitidu. Tento článek je totiž založen samozřejmě na vlastní zkušenosti.

Lymfodrenáž není masáž, ale léčebná technika

Lymfatický systém je po krevním oběhu druhým nejdůležitějším systémem, a pokud se s ním nezachází jako v rukavičkách, může nastat problém. Lymfodrenáž nelze brát jako běžnou zkrášlující masáž, kde přijdete maximálně o čas a peníze. Je to terapeutická technika a jako takové by se k ní mělo přistupovat.

V případě manuální varianty by ji měl provádět odborník (fyzioterapeut - lymfoterapeut nebo zdravotní sestra - lymfoterapeut). U přístrojové varianty je zásadní použití vysoce kvalitních kompresivních návleků (kalhoty, rukávy, vesta). I zde by měl pracovat dobře proškolený personál. Chcete-li lymfodrenáž využít ze zdravotních důvodů, požádejte svého lékaře o doporučení k odborníkovi.

Je-li lymfodrenáž provedená špatně či dokonce aplikována u osob s kontraindikacemi (kožní, infekční, onkologická či neurologická onemocnění), může mít na zdraví negativní vliv (bolesti hlavy, únava, zvracení, zhoršení či vznik nového otoku). Bohužel se najdou „odborníci“, kteří tento typ masáží nabízí prostě proto, že jsou žádané a navíc méně náročné na vzdělání personálu. Stačí pořídit lymfodrenážní kalhoty a nalákat klienty na slevové kupóny.

Co byste o lymfodrenáži měli vědět předem

NEočekávejte hloubkovou masáž svalů, protože tento typ masáže to být nemá. Ošetření musí být vždy zahájeno ošetřením spádových uzlin v oblasti krku (bazální ošetření). Lymfodrenáž také nesmí bolet. Manuální typ je jemná procedura, která ke stimulaci lymfatického systému využívá speciálních hmatových technik. Pozor i na délku procedury. Za 30 minut nelze provést kvalitní ruční, ani přístrojovou lymfodrenáž, obzvláště dolních končetin.

Foto: Screenshot ze slevového portálu

„příklad nabídky“

Bazální ošetření a absence bolestivých pocitů platí i v případě přístrojové lymfodrenáže, která se v kosmetických salonech využívá častěji, jelikož nevyžaduje lymfoterapeuta. Zde jsou důležité profesionální návleky, které vyvíjí tlak a simulují ruce maséra. Známkou kvality je vyšší počet komoršupinovité uspořádání (přes sebe, nikoliv vedle sebe).

Signály, podle nichž poznáte kvalitní zařízení

Nechci tím říct, že na slevových portálech nemůžete narazit na zařízení, které provádí kvalitní lymfodrenáže a využívá kvalitní pomůcky. Než si ale slevový kupón neuváženě koupíte, protože ach, ta cena!, zjistěte si dopředu co nejvíce informací. Bohužel ani online recenze nemusí být vypovídající.

Posoudit kvalitu zařízení můžete například na základě ověřených doporučení od osob, které znáte a důvěřujete jim, nebo osobní či telefonické konzultace. Roli hraje NE to, zda vám na recepci nabídnou kávu, ale zda s vámi proberou váš minulý i současný zdravotní stav včetně důvodů, proč se na lymfodrenáž objednáváte.

Znamená to, že si dobré zařízení své klienty vybírá a lymfodrenáž neprovádí u osob, u nichž hrozí, že by jim procedura mohla více uškodit než pomoci. Stejně tak by vám měli srozumitelně vysvětlit, jak procedura probíhá, co se má dělat před a po. Neslibuje zázraky, které nemohou splnit. A co více, dobrý lymfoterepeut vám i při menší pochybnosti doporučí vyšetření u odborného lékaře - lymfologa.

„Volba kvalitního lymfodrenážního přístroje je klíčová pro účinnost a bezpečnost ošetření. Vysoce kvalitní přístroje jsou navrženy tak, aby poskytovaly konzistentní a účinné ošetření. To znamená, že klienti mohou očekávat spolehlivé a viditelné výsledky po pravidelných sezeních. Rovněž umožňují přizpůsobení procedur individuálním potřebám klientů. Velký důraz je kladen na bezpečnost, přístroje jsou testovány a certifikovány podle mezinárodních norem, což minimalizuje riziko poškození pokožky. Prémioví výrobci také poskytují komplexní školení a podporu, což je zásadní pro poskytování kvalitní péče.“ - Ing. Eliška Čížková, Nutriadapt

Zdroje k článku:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz