Hlavní obsah

Paradox: Proč je pravá kůže označována za ekologičtější než eko kůže?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Brynda

Rozdíl mezi eko a pravou kůží

Eko a vegan trendy vedou k záměně pravé kůže za syntetické alternativy. Pravá kůže s dlouhověkostí a rozložitelností je ekologičtější. Je čas znovu definovat „eko“ a zvážit výhody pravé kůže.

Článek

Nové pojmy nepěkně zamíchaly s kartami

V dnešní době, kdy se pojmy jako „vegan“ a „eko“ staly synonymem pro moderní a uvědomělé nakupování, se často zapomíná na skutečný význam těchto slov. Ironií je, že zatímco kožené výrobky jsou nyní mnohými považovány za zastaralé a neekologické, realita může být opačná!

Investice do pravé kůže není jen zárukou kvality a dlouhé životnosti produktu, ale také ekologickým činem. Pravá kůže, ač vyrobená ze zvířecích surovin, představuje v mnoha případech udržitelnější volbu než její syntetické alternativy. Ty jsou sice často prezentovány jako eko-friendly, ale ve skutečnosti mohou být pro životní prostředí zátěží. Syntetické materiály výrazně zatěžují ekosystém svou dlouhou rozkladnou dobou a energeticky náročnou výrobou. Pracuji v zemědělství a bohužel s těmito názory se setkávám často.

Umělé eko kůže jsou nejčastěji vyrobeny z ropy

Eko a veganská kůže, často prezentované jako ekologičtější alternativy k pravé kůži, jsou ve skutečnosti různé formy umělé kůže. Tyto názvy neodrážejí použití materiálů získaných z ekologicky udržitelného chovu zvířat, ale spíše poukazují na syntetický původ produktu. Umělá kůže, tradičně vyráběná z derivátů ropy, se snaží napodobovat vlastnosti a texturu pravé kůže pomocí plastových polymerů, čímž se dostává do středu etických a ekologických debat.

Ačkoli se v poslední době objevují inovativní přístupy k výrobě umělé kůže z přírodnějších zdrojů, jako jsou ananasové listy, korek nebo recyklovaný plast, tyto alternativy zůstávají spíše výjimkou než pravidlem. Veganské označení těchto produktů signalizuje absence živočišných surovin, nikoli však nutně menší dopad na životní prostředí.

Na druhou stranu, pravá kůže, ač vyrobená z usně zvířat, může být považována za 100% přírodní materiál. Její výroba, přestože vyžaduje značné množství zdrojů, včetně vody, se vyznačuje dlouhou životností a biologickou rozložitelností, což jsou faktory, které mohou v dlouhodobém horizontu představovat udržitelnější volbu.

Pravá kůže je příkladem udržitelného materiálu

Pravá kůže je často oslavována jako příklad udržitelného materiálu, nejen kvůli své dlouhé životnosti, ale i z důvodu svého původu. Na rozdíl od falešné kůže, která může být vyrobena z ropných produktů (jak již bylo zmíněno) a může po krátké době praskat a stát se nevyužitelnou, pravá kůže s věkem často získává na kvalitě a charakteru. Výrobek z pravé kůže, jako je kožená bunda, může při správné péči vydržet desítky let, což výrazně snižuje potřebu neustálého nahrazování a tím i produkci odpadu. Kromě aspektu dlouhé životnosti je však důležité se také zaměřit na způsob, jakým jsou zvířata chována a jaké jsou dopady na životní prostředí v průběhu celého výrobního procesu kůže. V současné době se čím dál více lidí zajímá o to, zda jsou produkty, které kupují, vyrobeny eticky, včetně humánního zacházení se zvířaty.

Zároveň bychom si obecně měli uvědomit, proč zvířata chováme a proč je chovali naši předci a zřejmě je budou chovat i naši potomci. Zvíře je krásný tvor, ale jeho posláním je, abychom z něho měli maso a další produkty, jako je kůže. Jiná situace je pak, pokud chová někdo zvířata pro své náboženské rituály. Největší problém zde vidím v usmrcení zvířat často NE-humálním způsobem. Navíc, po skončení své životnosti, pravá kůže nepředstavuje zátěž pro přírodu, jako biologicky rozložitelný materiál se postupně vrací do země bez uvolňování toxických látek.

Na rozdíl od pravé kůže, syntetické alternativy, jako je umělá kůže, mohou mít dlouhodobě negativní dopad na životní prostředí. Rozklad těchto materiálů trvá značně déle, často stovky let, a během tohoto procesu mohou být do okolního prostředí uvolňovány toxické chemikálie, které mají potenciál kontaminovat půdu a vodní zdroje.

Foto: Václav Brynda

Rozklad kůže x umělé kůže

Není třeba vzdát se pravé kůže

Není nutné se zcela obracet zády k pravé kůži. V současné době, kdy ekologické a veganské trendy získávají na popularitě, se mnozí spotřebitelé bez hlubšího zamyšlení vrhají do nákupu produktů označených za ekologické, často bez důkladnějšího prověření jejich skutečného dopadu na planetu. Zatímco volba veganské kůže může být v souladu s etickými přesvědčeními o ochraně zvířat, je důležité si uvědomit, že ne vše, co je prezentováno jako „eko-friendly“, skutečně přináší očekávané ekologické výhody. Pokud je vaším hlavním cílem minimalizovat dopady na životní prostředí a zároveň dodržovat etické normy, je klíčové se důkladněji informovat a vybírat produkty z opravdu udržitelných zdrojů, včetně těch rostlinných.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz