Hlavní obsah

Ava Max - Heaven & Hell (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Album Heaven & Hell je debut zpěvačky Avy Max. Přináší nejen energické popové melodie, ale také zamyšlení nad temnými stránkami života. Nic se ale neobejde bez chyb.

Článek

Album je rozděleno na dvě části: „Heaven“ a „Hell“. Každá část by měla odrážet odlišné nálady a poselství. Běžným poslechem ale rozdíl neodhalíte. Vše se ztratilo v přímočarém i když chytlavém popu a velké míry samplování.

Vše začíná intrem „H.E.A.V.E.N“, které nás uvede do popového světa hlavní aktérky, která se podílela na tvorbě všech písní. Samotná skladba ale opravdu poslouží, pouze jako úvod.

„Kings & Queens“ byl ve své době hot, kterého se nešlo zbavit. Feministické poselství oslavuje sílu žen. Melodicky jde o energickou hymnu s náznaky rockových kytar a elektronických beatů. RedOne odvedl skvělou práci, stejně jako předvedl u Lady Gaga a mnohých dalších. Píseň si vypůjčuje samply od Bonnie Tyler.

„Naked“ je klidnější písní o zranitelnosti ve vztahu a o tom, jak je těžké se někomu emocionálně otevřít. Produkce je elektronická a středně rychlá.

„Tattoo“ je lehká a hravá skladba. Textově se zaměřuje na přetrvávající lásku. Opravdu je stejně trvalá jako tetování?

„OMG What's Happening“ má funky retro beat a lehce připomíná 70. léta díky své taneční energii.

„Call Me Tonight“ je dynamická popová skladba s jasnými synthovými prvky. Skladba je o potřebě být někomu oporou.

„Born to the Night“ čerpá inspiraci z éry 80. let, zejména díky použití syntetizátorů. Tato skladba přináší nostalgický zvuk.

„Torn“ je disco-popová skladba, která balancuje mezi láskou a bolestí. V písni můžeme zaslechnout i legendární skupinu ABBA a její hit „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)“

„Take You to Hell“ je přechodem k temnější části alba i když si toho téměř ani nevšimnete. Jak už jsem psal na začátku recenze. Píseň si stále zachovává lehký popový nádech i jistou dávku hravosti. Text se zabývá pomstou a varováním těm, kdo zpěvačce ublíží.

„Who's Laughing Now“ je hravou hymnou o překonání zrady a zlepšení života navzdory těm, kdo vám chtěli ublížit. Má velmi úderný popový zvuk.


„Belladonna“ má náznak temnější atmosféry, která se dotýká fatální přitažlivosti. Z hudebního hlediska jde o baladu s elektronickým podkladem a tajemným zvukem.

„Rumors“ je rychlá a bezstarostná písnička, která řeší vyrovnání se lží. Vše je ale popově uhlazené, takže nečekejte žádnou ostrost.

„So Am I“ je motivační písní o respektování lidí, tak jak se narodili. Je důležité být hrdý na svoji odlišnost. Textově a zvukově jde o jeden z vrcholů alba.

„Salt“ se zaměřuje na zvládání zklamání v lásce a osobní posílení. Je to další taneční píseň, která má silný rytmus a syntetizátorové prvky.

„Sweet but Psycho“ je průlomový hit, který přinesl zpěvačce mezinárodní pozornost. Skladba je postavena na návykové melodii a textu, který kombinuje šílenství a neodolatelnost. Vše skvěle doplňuje doprovodné video.

Celkově je album Heaven & Hell energické a dynamické album. Je tu ale několik věcí, které celý dojem kazí. Ať už je to zmíněné samplování, které vyvolává dojem, že už jste písničku slyšeli i když jí posloucháte poprvé nebo omezenost hlasu zpěvačky. Ava Max se snaží ale její hlas, jí moc možností nenabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz