Hlavní obsah

LGBT historie ve starověkém Egyptě.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Starověký Egypt byl složitou a rozmanitou společností s bohatou kulturou. Samozřejmě se tak nevyhýbali ani otázce LGBT.

Článek

Historické prameny o postavení a vnímání LGBT osob v této civilizaci jsou bohužel omezené. Přesto existují určité informace, které nám umožňují nahlédnout na to, jak mohli být jedinci s jinou sexuální orientací nebo genderem vnímáni.

Ve starověkém Egyptě nebyla sexualita kategorizována stejným způsobem jako v moderní době. Homosexuální vztahy se nejeví jako důvod pro veřejné odsuzování.

Z dochovaných záznamů můžeme odvodit, že větší důraz byl kladen na sociální a rodinné povinnosti, jako je plodnost a zachování rodu. Zde se asi nacházel jediný bod, kdy mohla být Homosexuální orientace problémem. Existují příběhy, kdy byla dívka nucena do manželství i když jí muži nepřitahovaly. Podobných případů ale bylo nejspíše minimum.

Homosexuální orientace tak rozhodně nebyla vítanou věcí ale ani důvod k trestání nebo odsuzování.

Homosexuální vztahy existovali i ve starověkém Egyptě. Jedním ze známých případů, je příběh o Niankhkhnumovi a Khnumhotepovi. Tito muži byli vysoce postavení úředníci a sloužili jako královští manikéři za vlády krále Niuserre. Jejich hrobka, nalezená v Sakkáře, obsahuje výjevy, kde jsou zobrazováni velmi intimně. Držící se za ruce a jejich nosy se dotýkají, což bylo v egyptském umění často znakem intimity. J

Postavení LGBT lidí ve společnosti bylo tedy velmi podobné, jako u lidí heterosexuálních.

Egyptské náboženství obsahuje příběhy, které se týkají sexuality a genderu. Například bohyně Isis se podle legendy proměnila v muže, aby mohla oplodnit svého manžela Osirise. Z tohoto spojení byl stvořen Horus.

Bohové a bohyně často přecházeli mezi mužskými a ženskými rolemi, což naznačuje, že genderová fluidita byla v rámci náboženské víry přijímána jako normální jev.

Homosexualita tedy nebyla vnímána jako něco zásadně odsuzovaného, jak tomu například v křesťanství nebo islámu. Klíčovým bodem egyptské společnosti však bylo plnění rodinných a náboženských povinností, zatímco osobní život byl více soukromou záležitostí.

Zdroje k článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz