Hlavní obsah

Psychické problémy u dětí a dospívajících

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Psychické problémy u dětí a dospívajících jsou často podceňovány. Stává se tak zejména v rodinném prostředí. To by ale mělo být tou největší oporou. Může tak dojít k závažným následkům.

Článek

Mnoho dospělých zastává názor, že děti a mladiství jsou příliš mladí na to, aby prožívali psychické problémy. Bohužel se problémy jako deprese nebo úzkost, nevyhýbají nikomu.

Za svůj život, jsem si vyslechnul dost „argumentů“, které se ale nezakládají na pravdě.

„Ty si dítě, nemůžeš mít deprese.“

„Jsi ještě moc mladý na to, aby si měl starosti.“

„Jsi ještě dítě, nemůžeš mít problémy“

Tyhle věty nejsou jen lživou informací ale velmi nebezpečnou věcí, která může nadělat velké škody. Dítěti nebo mladistvému mohou uškodit a psychické zdraví spíše zhoršit.

Podobný přístup může vyústit ve zhoršení zdravotních problémů. Dítě zároveň ztrácí i důvěru ve své rodiče ale i v sebe samotné. Neléčené deprese a úzkosti se časem jedině zhoršují.

Deprese a úzkosti mohou vyústit i v další zdravotní problémy. Existuje tu ale i riziko různých forem sebepoškozování nebo pokusů o sebevraždu.

Zažil jsem vysloveně šílené způsoby, jak psychické problémy v nízkém věku léčit. Léčení výpraskem nebo tvrdou prací, opravdu ještě nikoho nevyléčilo.

Psychické problémy dětí a dospívajících jsou skutečné a rozhodně je nelze přehlížet. Každé dítě by mělo být vyslyšeno a podporováno.



Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz