Hlavní obsah
Lidé a společnost

Den, kdy se pankáči servali s emaři. Epickou bitku subkultur ukončili až zpívající Krišňáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Memegrafías

Epická bitka subkultur podle kresby Memegrafías

Byla to scéna jako z učebnice surrealismu. Hordy mexických pankáčů a emařů se řežou hlava nehlava, mezi nimi stovka policistů. Bitku ale ukončila až intervence stoupenců Hare Krišna. V těchto dnech uplynulo 15 let od téhle epické bitvy subkultur.

Článek

Hlavní město Mexika skýtá mimo jiné úrodné podhoubí pro subkultury všeho druhu. V tomhle pulsujícím mnohamilionovém ekosystému jsou zastoupeny všechny vrstvy od těch nejprostších ve favelách přes gangstery a umělce až po kancelářské krysy a nechutně bohaté. Lidé se v tomhle mraveništi rádi odlišují a identifikují s nějakou skupinou podobně smýšlejících. A spolu s velmi nespoutaným a kreativním životním stylem tady vzniká pěkná řádka všelijakých skubkulturních projektů.

Problém nastává, když si některé z nich vjedou do vlasů. Nejvíce se to projevilo před 15 lety při dnes už legendární bitce dvou světů: zástupců hnutí punk s dlouhou historií vs. emo, které bylo tehdy na vrcholu své jepičí slávy.

Foto: Fernando Ramírez/El Universal

Momentka z bitky, kterou zachytil fotograf Fernando Ramírez z deníku El Universal

V neděli 16. března 2008 se desítky lidí z těchto skupin střetly na náměstí Glorieta Insurgentes v centrální části města a došlo k surrealistické, až komické bitce mezi ocvočkovanými pankáči v těžkých botách a emaři s natupírovanými účesy. Dodnes se tu na ni vzpomíná a já sám už tuhle komickou historku nesčetněkrát převypravoval svým krajanům jako důkaz toho, že v Mexiku není nic dostatečně ujeté. Magický surrealismus v plné kráse.

Vše se už tehdy rozpoutalo on-line. Stoupenci emo stylu si na sociálních sítích té doby, jako byl MySpace, stěžovali na výhrůžky a agresi ze strany punkerů. Prý jim třeba posílali e-maily hrozbami, že je budou lynčovat. Nakonec se dohodli, že se v osudný den sejdou na zmíněném náměstí k mírové demonstraci za toleranci mezi subkuluturami. Punkeři se ale rozhodli jim jejich setkání znepříjemnit a dostavit se také. Dnes tvrdí, že na emaře zaútočili jen tak pro zábavu, podle dobových zdrojů ale i oni měli svůj důvod k nespokojenosti - vyčítali emařům, že podle nich kopírují některé prvky jejich stylu a nemají vlastní identitu.

Každopádně se tehdy na náměstí sešly masy lidí ze dvou znepřátelených kmenů a začali na sebe pokřikovat. Slovní útoky přerostly ve strkanice a pak v hromadnou bitku. Na místo byla dokonce povolána stovka policistů, těm se však ani po několika hodinách řežby nepodařilo od sebe účastníky odtrhnout.

Co se nepodařilo mužům zákona, se podařilo až mužům víry. Do vřavy totiž vplul průvod stoupenců hnutí Hare Krišna se svými bubínky, kteří obě strany sporu začali vyzývat, aby se k nim připojili. Teprve pak se situace uklidnila a účastníci se rozešli. Kupodivu všech nedošlo k žádným velkým zraněním. Podobné bitky se nicméně po této události rozlily i do několika dalších mexických měst.

Dnes se na tuhle událost vzpomíná s úsměvem a jako důkaz toho, jak bláznivé dovede být všední nedělní odpoledne v Ciudad de México. Aneb jak v úvodu jednoho z mnoha vzpomínkových článků napsal jeden zdejší web: „V Ciudad de México narazíte na nejrůznější události, které překonávají fikci.“

Anketa

Který styl je vám bližší?
Emo
2,5 %
Punk
30,9 %
Jiná subkultura
7,4 %
Žádná subkultura
59,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz