Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miliardáře z ponorky hledá celý svět, stovky utopených chudáků nikoho nezajímají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hellenic Coast Guard

Rybářská loď přeplněná migranty, kteří krátce na to nalezli u řeckých břehů smrt.

Dá se lidský život měřit penězi? Je život chudáka méně důležitý než život miliardáře? Měly by mít stejnou hodnotu, ale viděno dvěma aktuálními katastrofami na moři nemají.

Článek

V posledních dnech jsme svědky dvou na první pohled podobných příběhů, které ale zároveň nemohly mít odlišnější rozuzlení.

Je to týden, co ve Středozemním moři ztroskotala přeplněná loď s údajně až 750 migranty směřujícími do Evropy za lepším životem. Týden po neštěstí víme, že z lidí, kteří přetížili loď s ani ne poloviční kapacitou, přežila sotva stovka a že se našlo necelých 80 mrtvých těl. U zbylých stovek se suše dovídáme, že jsou stále nezvěstní a pravděpodobně utonuli. Dovídáme se také, že řecká pobřežní stráž nejednala a nepřispěchala na pomoc, dokud loď neskončila pod hladinou moře. Přestože o ní podle vícero přítomných institucí byla informována. Před nedávnem přitom čelila kritice, že záměrně opustila bez pomoci člun s migranty.

Jen o pár dní později zaplavily média zprávy o skupině miliardářů a dobrodruhů, kteří si vyrazili na adrenalinový výlet ponorkou k Titaniku. Zpráva se okamžitě dostala do hlavních zpráv médií po celém světě, lidé od Los Angeles po Tokio se zatajeným dechem bezmála v přímém přenosu sledují, kdy pětici podvodních turistů dojde kyslík, experti analyzují situaci, veřejnost se modlí. Do nákladné pátrací akce se zapojila specializovaná plavidla s nejmodernější vybavením z různých zemí světa, mezinárodní koalice záchranných týmů krouží po Atlantiku a dá se předpokládat, že do pár měsíců nějaká streamovací platforma celé drama zfilmuje. Všichni si v duchu představujeme, jak příšerná smrt nejspíš posádku čeká, a doufáme, že se mýlíme.

Zpráva o jednom z nejtragičtějších námořních neštěstí za poslední dobu taky proletěla médii. Ovšem bez kdovíjakého zájmu, bez všeobecného zděšení společnosti a bez nákladných záchranných operací. Nikdo nestopoval, kolik času nebožákům zamčeným v podpalubí zbývá, ani se nezajímal, jaké byly jejich životy před potopením, jaké byly jejich zájmy a kdo jejich příbuzní. Pro mnohé to totiž byli jen „druhořadí“ lidé, neboť prchali z konflikty a chudobou postižených zemí. Významná část společnosti nad jejich osudem jenom mávne rukou a řekne si: Vždyť to byli nějací utečenci, mají zůstat doma!

Utonulí migranti nemají jméno, neznáme jméno lodi, na které se tísnili, zato nepochybně ještě dlouho budeme slýchat o tragédii ponorky Titan.

Je pozoruhodné sledovat, že v případě party movitých dobrodruhů je soucit světa rázem nesrovnatelně vyšší než u stovek na smrt odsouzených lidí, nejspíš veskrze z chudých poměrů. U nich jako by šlo o pouhou statistiku a snad i životní úděl, za který si mohou sami tím, z jakých poměrů pocházejí. Vždyť od roku 2014 jich takto na moři utonulo přes 20 tisíc. A jistě se neozve nespočet kritiků, kteří řeknou: Když si mohli dovolit plavbu do Evropy, tak na tom asi doma nebyli tak špatně!

Přeji posádce ponorky Titan, aby se ji podařilo zachránit a jejich příběh měl šťastný konec. Stejně jako to přeji jakémukoli jinému nešťastníkovi, jehož potká podobný osud. Nehledě na to, kolik peněz má na kontě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz