Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pravda o životě v cizině: Dá vám hodně. Ale vezme všechno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Václav Lang

Ciudad de México, nejlepší město na světě. (Foto: Václav Lang)

Tváří se to světácky i romanticky. Nový život, nové začátky, nové možnosti. Rázem máte dvě vlasti, dva jazyky, dvakrát tolik zážitků. Jenže ne vždycky je 2 víc než 1. Brzy zjistíte, že nežijete dva životy, spíš jeden napůl.

Článek

Když jednou za čas přijedete „domů“, máte pár týdnů na to, abyste do nich vměstnali, co jste zameškali za všechen ten čas mimo: Věnovali se rodině a kamarádům, oběhali úřady, opravili, co se za tu dobu rozbilo, navštívili oblíbená místa, nacpali se oblíbeným jídlem a pitím.

Dva domovy a ani jedno „doma“

Je to závod s časem, který od příletu prohráváte. Protože jak chcete do tří měsíců vecpat to, co jste za rok zameškali? Blbě. A proto i při nejvyšší vůli musely letos v létě, kdy jsem dorazil na skok do ČR, jít některé věci stranou. Dny se plní povinnostmi, plánovanými, a ještě víc těmi neplánovanými, i radostmi a plynou tak rychle, že je nestačíte zaznamenávat. Až budu sedět v letadle zpátky do druhého domova, vezmu si k ruce telefon, otevřu fotky a nebudu věřit vlastním očím, že jsem je pořídil já a co všechno jsem za tu dobu stihnul. To je samozřejmě špatně, já vím, mindfullness a tak. Jenže…

Jenže…

Už jsem zmínil „doma“ a „doma 2“? To je právě ten problém. Pokud se rozhodnete odejít do zahraničí, měli byste to udělat se vším všudy. Říznout. Žádný záložní plán, žádná pootevřená zadní vrátka. Jinak vás to sežere.

Budete mít dva domovy, ale ani jedno doma. Budete mít dvě rodiny, ale jedné se po vás bude vždycky stýskat. Budete mít dvě party kamarádů, ale jednu budete vždycky zanedbávat. Budete mít dvě vlasti, ale pokaždé si mezi nimi budete muset vybrat. Budete mít dvakrát tolik výdajů a dvakrát tolik starostí. Budete žít dva životy a doopravdy ani jeden.

Nechci si stěžovat – jen hodlám varovat. Neměnil bych a jsem rád, že jsem si se svým dvojím životem v posledních sedmi nebo osmi letech došel k tomuhle poznání. Ale asi bych tehdy uvítal, kdybych byl na tohle připravený.

Není cesty zpět

Když žijete na dvou místech zároveň – tedy když neuděláte to zásadní rozhodnutí a nezavřete za sebou dveře zcela – nikdy nebudete žít na obou dvou naplno. Málokdy vybudujete fungující vztah, natož rodinu. Musíte mít velké štěstí, abyste si udrželi stabilní práci. Budete pravděpodobně platit dvoje daně či poplatky, dva nájmy, dvoje energie, dva telefony, dvojí oblečení a tak dále. Zato budete chybět u vánočního stromku a na narozeninových oslavách. Ať už budete v tu chvíli v kterémkoli z těch dvou domovů.

Pokud někoho láká, tak jako to lákalo mě – a vůbec se tomu nedivím – to i tak zkusit a odejít do zahraničí, připravte se, že to není žádná pohádka (tady si můžete přečíst víc o mé cestě do Mexika). Začít od nuly skutečně znamená začít od nuly, ne-li z minusu. Tedy pokud nemáte alespoň někoho k ruce, nebo ještě lépe dopředu ušlapanou cestičku. Ale i tak se připravte, že na každou drobnost budete sami. Každá maličkost, kterou byste doma ani nevnímali a vyřešili ji automaticky, se může v cizím prostředí přerůst v setsakramentský zádrhel. Kvůli jazykové nebo kulturní bariéře. Připravte se, že někde budete mít problém jako cizinec sehnat bydlení a především práci.

Foto: Václav Lang

Šumava, nejkrásnější místo na světě. (Foto: Václav Lang)

Připravte se, že když vám bude blbě, možná nebudete mít nikoho, kdo vás vezme k doktorovi. Občas ani nikoho, komu se svěřit, s kým zajít na pivo a vykecat se. A často ani nikoho, komu zavolat, protože i ve vaší první vlasti na vás zapomenou. Budou mít svoje vlastní starosti.

Na druhou stranu, každým dnem se budete posouvat. Každá taková překonaná překážka vás posílí. Budete růst před očima. Život v cizině plyne jinak, protože jste jako mimino, co nasává každou vteřinou nové vjemy a znovu se učí. Každý den pro vás bude dobrodružstvím, každé nové slovíčko a nové přátelstvím velkým krokem, každé další ponoření mezi místní dalším velkým vítězstvím. A to je to, proč to nebudete chtít přestat dělat. Je to návykové. Jakmile si zvyknete na tenhle neustálý přísun překonaných krůčků, už nebudete chtít přestat růst. Vrátit se zpátky do normálu, do stojatých vod, které už znáte. A nadto: Zahodit teď to všechno, co jste si vybudovali? Jenže…

Jenže…

I když už si budete myslet, že jste vyhráli, že jste zapadli, tak nezapadli. A co hůř. Najednou zjistíte, že už nezapadáte ani do svého původního doma. Přerostli jste ho a nejde se jen tak vrátit. Stali jste se cizincem ve svém vlastním světě.

Dvojí život se může zdát jako skvělá věc. Ale ve výsledku neznamená žít dva životy, nýbrž jeden napůl. Hodně vám to dá, ale hodně taky vezme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz