Hlavní obsah
Zdraví

Vykupují i použité náplasti či léčiva z vykradených sanitek: Flirt Čechů se smrtícím fentanylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DEA

Dva miligramy. Už takové množství fentanylu může být pro běžného člověka smrtící.

Syntetický opioid fentanyl – 50krát silnější než heroin - denně pošle do márnice 200 Američanů a za oceánem má na svědomí víc životů než terorismus či rakovina. Své příznivce si nachází i  v Česku, kde ve formě léčivých náplastí nahrazuje heroin.

Článek

Před pár týdny jsem zde publikoval příspěvek popisující, jak mexické kartely zásobují americký trh lačný po fentanylu. Americký Úřad pro potírání drog (DEA) totiž ve své nejnovější zprávě označil za viníky tamní opioidové krize syny drogového narkobarona Joaquína „El Chapo“ Guzmána a v rozsáhlé obžalobě detailně popsal, jak infiltrace nebezpečné drogy do USA pod vedením Ovidia „El Ratóna“ Guzmána a jeho bratří probíhala. Článek si můžete přečíst zde.

Nabízela se proto otázka, zda je tento opioid, který mexická pašerácká skupina dostává ve velkém ke svým severním sousedům už od roku 2014, populární i mezi tuzemskými narkomany a zda i České republice nehrozí podobná krize jako za oceánem. Účinná látka fentanyl totiž bývá i u nás součástí na předpis podávaných analgetik, ale její zneužití může vést k fatálnímu konci. Už dva miligramy fentanylu, což podle DEA odpovídá množství, jež se vejde na hrot tužky, může uživatele zabít.

Fentanyl se v České republice skutečně objevil. Odpovědné instituce na něj začaly upozorňovat zhruba před deseti lety, zejména ve spojení s výskytem na severovýchodě republiky. Deník Právo přinesl v roce 2011 informaci o tom, že Národní protidrogová centrála zaznamenala poprvé tuto drogu na severní Moravě, a to o dva roky dříve. „Ale nyní již nejde o náhodný výskyt,“ uvedl tehdy deníku ředitel protidrogového útvaru Jakub Frydrych. Podle Práva tou dobou úřady evidovaly v souvislosti s fentanylem tři úmrtí.

Pan Frydrych se nyní vyjádřil i k mému dotazu ohledně aktuální situace. Uvedl, že se protidrogová centrála setkává se zneužívání fentanylu „s lokální podmíněností“ jen na několika málo místech: „Konkrétně v Ústeckém, Plzeňském, Moravskoslezském, Středočeském kraji a v Praze,“ uvedl.

Doposud se podle něj jednalo výlučně o zneužívání fentanylových transdermálních náplastí, které pomáhají od bolesti vážně nemocným lidem, například onkologickým pacientům. Nalepená náplast do těla dotyčného uvolňuje po dobu několika dnů pravidelnou dávku fentanylu. Problém je, když je narkomani vyvařují a roztok si potom vpichují do žíly. Není totiž snadné odhadnout množství látky.

„Jsi sjetej tak, že kdyby kolem tebe šlo 100 slonů, tak tě neprobudí.“

Jen zřídka se u fentanylu česká policie setkává s běžnou drogovou distribucí a jeho tabletovou formou, jako je tomu právě v Americe. „S případem distribuce fentanylu jsme se historicky setkali pouze jednou v roce 2012, kdy byl fentanyl vyrobený ve Slovenské republice distribuován na Severní Moravě jako lepší heroin. Fentanyl se objevuje v malých poštovních zásilkách zachycovaných na vstupu do ČR, nicméně velmi sporadicky. Kolegové z Celní správy mají zkušenost i s tabletovanou formou v rámci záchytu průvozu směrem do Skandinávie,“ doplnil.

I tak ale prý jeho útvar fenomén fentanylu s ohledem na jeho toxicitu nepodceňuje a je si vědom, že „stejně jako pronikají mexické vlivy do evropského obchodu s metamfetaminem, lze očekávat i zvýšení poptávky po syntetických opiátech, fentanyl nevyjímaje“.

K podobným závěrům dospělo i Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti pod vedením Pavly Chomynové. Na černém trhu se podle ní v poslední době objevují zcela nové syntetické opioidy včetně například derivátů fentanylu. „V EU je monitorováno 67 nových syntetických opioidů. V ČR také evidujeme záchyty nových syntetických opioidů, žádný z nich se neetabloval v nějaké větší míře mezi uživateli. Spíš se jednalo o izolované případy, kdy si nějaká osoba zakoupila látku přes internet,“ sdělila mi Pavla Chomynová.

Také ona potvrzuje, že se v Česku fentanyl užívá především po extrakci látky z náplastí a mezi uživateli jsou častěji lidé, kteří již užívají drogy rizikově. Drogová situace v Česku je podle paní Chomynové v posledních letech stabilní, přesto užívání fentanylu hlásí nízkoprahové služby v Praze, Plzeňském, Libereckém, Karlovarském a Zlínském kraji. „Liberecký a Karlovarský kraj informovaly v roce 2022 o nárůstu počtu klientů užívajících fentanyl, nicméně z celkového pohledu nepozorujeme nějaký výrazný nárůst,“ ujistila.

Adiktoložka Markéta Ackrmannová z plzeňského neziskové organizace Spolek Ulice Plzeň mi nicméně řekla, že zneužívání fentanylových náplastí je alespoň v  Plzni velkým problémem. Ostatně už v roce 2015 publikovala se svým kolegou Jiřím Frýbertem analýzu tohoto fenoménu.

„U fentanylu jsi sjetej tak, že kdyby kolem tebe šlo 100 slonů, tak tě to neprobudí,“ cituje například text jednoho z uživatelů. „Velkej respekt před fentanylem, nejhorší absťáky na detoxu v Červeným Dvoře po asi měsíci užívání - peklo!!!!“ uvádí další.

Ve své zprávě vysvětlují, že ke zneužívání různých opioidních léků vede v některých krajích nedostatek heroinu. Nebezpečí fentanylu prý poprvé zaznamenali v létě roku 2011. Markéta Ackrmannová mi nově potvrdila, že trend zneužívání fentanylových náplastí na Plzeňsku pokračuje. „Na černém trhu je to látka číslo jedna,“ konstatovala. „Heroin tam vůbec není.“

Náplasti na černém trhu

Klienti podle zprávy plzeňské organizace Ulice nejčastěji vyvařují fentanylové náplasti a roztok si pak vstřikují do žíly. Problém je ale v tom, že u takového postupu nelze jednoduše dávkovat množství látky – už proto, že náplasti různých výrobců obsahují různé množství fentanylu, na což už nejeden uživatel doplatil životem. „O jeho síle se přesvědčilo již nemalé množství uživatelů drog v Plzeňském kraji. V loňském roce zaznamenala média dvě tragické události. V prvním případě se jednalo o muže, který po jeho injekční aplikaci na místě zemřel. Ve druhém pak o ženu, která sice aplikaci přežila, ale protože byla delší čas v bezvědomí, došlo k poškození mozku a nyní je odkázána na péči druhých osob,“ uvádí zpráva z roku 2015.

A jak se uživatelé k těmto medikamentům na předpis dostávají? „V rámci kontaktní práce se setkáváme s klienty, kteří většinou nakupují nové a nepoužité náplasti na černém trhu. Jsou od lidí, kteří je sami mají na předpis a přebytek rozprodávají, nebo se sami klienti dostanou k lékařům, kteří jsou ochotni požadovaný recept napsat,“ uvedli autoři analýzy. „Setkali jsme se i s klientem, který nakoupil náplasti od pozůstalých po člověku, jenž zemřel na rakovinu, a tyto náplasti po něm zbyly doma. Slyšeli jsme o klientech, kteří se k náplastem dostali z vykradené sanitky,“ popsali.

Někteří terénní pracovníci Spolku Ulice se prý setkali dokonce s tím, že jejich klienti užívají fentanyl z již použitých náplastí, které našli v odpadu z nemocnic nebo v odpadu vytipovaných pacientů. „Pracujeme i s klientem, který kupoval použitou náplast po samotném dealerovi, jenž je zároveň pacientem, který má náplasti předepsané od lékaře,“ uzavírá zpráva.

Pokud hledáte odbornou pomoc kvůli závislosti na drogách, můžete využít například Mapu pomoci od Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Narkomafie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz