Hlavní obsah
Cestování

Chystáte se na vysněnou cestu do Paříže? Pak by vás mohl zajímat fenomén zvaný pařížský syndrom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/Open AI

Paříž. Město plné historie. Ilustační koláž.

Paříž. Město, které se objevuje v mnoha světově proslulých románech i filmech. Je symbolem módy, kultury i skvělé gastronomie. Není divu, že ji každý z nás chce alespoň jednou navštívit. Máme se ale my, Češi, obávat stavu zvaného pařížský syndrom?

Článek

Paříž. Kulturní i společenské centrum

Paříž ročně navštíví přes 30 milionů turistů. Proslavená evropská metropole, kde milovala Dumasova Dáma s kaméliemi, flirtovala Zolova Nana a nešťastnou láskou trpěl Hugův Quasimodo. Město, kde sídlí kanceláře UNESCA či OECD. Kde stojí památky ročně navštěvované miliony turistů z celého světa. Mezi nejznámější patří Katedrála Notre-Dame, Basilika Sacré-Coeeur, Louvre či Eiffelova věž. Není divu, že mnoho z nás o návštěvě Paříže sní a cestu plánuje dlouhá léta.

Když se chystáme na cestu

Většina z nás se na návštěvu Paříže alespoň minimálně připravuje. Plánuje dopravu, ubytování a prohlédne kam a kdy se podívat. Kolik z nás ale někdy slyšelo o fenoménu zvaném pařížský syndrom? Já tedy nikdy. Až do včerejšího odpoledne, kdy mi o něm řekla moje zcestovalá teta. Téma mě opravdu zaujalo a níže nabízím to, co jsem se dočetla.

Pařížský syndrom. Oč přesně jde?

Přestože pro tento stav nenajdete oficiální kód ani v Mezinárodní klasifikace nemocí, ani v Diagnostické manuální mentálních poruch DSM (The Diagnostic and Statistical manual of Mendatl Disorder) jde o skutečný a vědecky pospaný jev.

Pařížský syndrom by měl být vnímán jako extrémní forma kulturního šoku, řekl Deflem. Kulturní šok může v zvláště vážných případech vést k psychickým i fyzickým příznakům. Mezi ty psychická se řadí dezorientace, deprese či podrážděnost. V extrémních případech může postižený turista trpět bludy, halucinacemi a extrémní úzkostí. K fyzickým příznakům pak patří bušení srdce, závratě či pocení.

Kdo bývá nejčastěji postižen?

Profesor sociologie, Mathieu Deflema uvádí, že tento syndrom se nejčastěji projevuje u Japonských turistů. Důvodů proto může být několik. Jednak je Japonská kultura velmi odlišná od té francouzské, Francie a Paříž jsou v japonské kultuře romantizovány a idealizovány a cestovní vytížení japonských turistů je daleko větší než nás, kteří to máme do Paříže, co by kamenem dohodil.

Kombinace těchto faktorů pak může vést k situaci, kdy se nadměrná očekávání natěšeného japonského turisty, který očekává Amélii z Montmartru, setkají se zamračenými Pařížany a ulicemi se všemi nešvary velkoměsta včetně odpadů a dopravního ruchu.

A jak se pařížskému syndromu bránit?

Přes vše výše uveden je potřeba zmínit, že tento stav je sice velmi pozoruhodný, ale nijak zvlášť častý. Ročně postihne několik desítek turistů z celého světa. Projevy jsou dočasné a odezní většinou sami nebo s pomocí odborníků.

Jak mi kdysi řekla jedna moudrá žena: „Očekávání kazí prožitek.“ Proto raději nic neočekávejte a výlet do Paříže si jak se patří užijte. S jeho kladnými i méně kladnými stránkami.

Anketa

Setkali jste se v minulosti s pojmem pařížský syndrom?
Ne. Slyším to prvně.
83,3 %
Ano. Již jsem slyšel/a a věděl/a co znamená.
16,7 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz