Hlavní obsah
Zdraví

Alarmující trend dětské obezity: Je čas jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentina Kovy/OpenAI

Obezita je vážná nemoc. U dětí i u dospělých.

Podle Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce zemřelo v roce 2011 poprvé více lidí na světě v důsledku nadbytku jídla než jeho nedostatku. V roce 2022 bylo na Zemi 890 milionů obézních lidí. Z toho 160 milionů byly děti.

Článek

Česká republika

Také pro ČR jsou statistiky z posledních let neúprosné. Podle WHO bylo v roce 2013 v ČR nejvíce obézních z celého evropského regionu. Navíc polovina našich školáků a tři čtvrtiny adolescentů zůstává v dospělosti obézních.

Dle dat Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) začalo po období několikaleté stagnace, dětí s obezitou opět přibývat. Obezita je nemoc. V mezinárodní klasifikaci nemocí má svůj kód. Chceme-li pro naše děti to nejlepší, je potřeba, abychom se tímto problémem začali intenzivně zabývat a brali ho vážně.

Jak se dětská obezita v ČR sleduje

V České republice se data o váze dětí sbírají pravidelně. Státní zdravotní ústav je sleduje od roku 1996. V delších intervalech probíhají i plošnější sběry dat. Největším byl celostátní antropologický průzkum v roce 1991. Tato data jsou dodnes používána jako referenční hodnoty.

Dalším důležitým výzkumem v této oblasti byl pak sběr dat, iniciovaný sdružením praktických lékařů, v roce 2021. Ve spolupráci se 68 dětskými lékaři byla, v rámci preventivních prohlídek, nasbírána data od více než čtyř tisíc dětí.

Vývoj dětské obezity v posledních dekádách

Na níže uvedeném grafu vidíme, že dětí s nadváhou a obezitou do roku 2011 rovnoměrně přibývalo. Dále graf ukazuje, že v následujících pěti letech k dalšímu nárůstu nedocházelo. Alarmující je poslední sloupec. Ukazuje data z roku 2021. V roce 2021 měla za sebou Česká republika, i celý svět, dva roky covidové pandemie, zahrnujících mnohaměsíční lockdown.

Foto: https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/obezita_web_2023.pdf

Vývoj nadváhy a obezity u českých dětí mezi lety 1991 a 2021. Zdroj: https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/obezita_web_2023.pdf

Skokový nárůst je jasně viditelný. Za pouhých pět let přibylo 6 % dětí v kategorii obezity.

Na konci roku 2022 bylo v České republice 1,75 milion dětí mladších 15 let. I když mezi sebou nemůžeme výše uvedená čísla úplně srovnávat, je jasné, že mluvíme o významné skupině populace, která je nedospělá, nemocná a potřebuje naši pomoc.

Kdo za to může?

To je důležitá, ale zároveň velmi těžká otázka. Odpověď není jednoduchá. Z výše uvedených dat vidíme, že obezita je problém dlouhodobý, související s celkovým vývojem naší společnosti, a to hlavně po průmyslové revoluci. Výrazný nárust během pandemie by pro nás ale měl být velkým varováním.

Studií o příčinách je mnoho. Obecně známý je zvýšený příjem vysoce kalorických, nutričně chudých potravin. Tam patří rychlé občerstvení, sladké nápoje, sladkosti obecně nebo polotovary. Děti dnes konzumují více cukru a trans tuků než kdy jindy.

Je potřeba zmínit i marketing potravinářského průmyslu. Agresivní reklama zaměřená na děti, která propaguje nezdravé potraviny a nápoje, ovlivňuje stravovací preference našich dětí (i nás, rodičů) velmi významně.

Často, a oprávněně, se mluví o snížené fyzické aktivitě. Místo pobíhání venku s kamarády, tráví děti mnohem více času před televizí, počítačem nebo s mobilem. To se za lockdownu ještě více zafixovalo a prohloubilo.

Mezi další faktory patří nedostatek spánku, psychické potíže, nižší socioekonomický status a změny rodinného i společenského prostředí. I tyto faktory prošly během covidové pandemie významnými, často negativními, změnami.

Je potřeba zmínit, že u malého procenta lidí může být obezita způsobena léky nebo probíhajícím onemocněním.

Co s tím?

Něco se s tím dělat musí a mnoho se toho již děje. Bude to ale stačit? A věnujeme tomu my, rodiče, dostatek pozornosti?

Dobrou zprávou je, že nadváha a obezita jsou preventabilní. Je tedy možné se jim vyhnout.

Celkově je potřeba vytvořit ve společnosti prostředí, které bude obezitě aktivně bránit. Které bude podporovat pohyb a zdravou výživu. Které k tomu uvolní prostředky a bude regulovat marketing nezdravých potravin a jejich značení.

Vzdělávací instituce by měly do svých osnov problematiku obezity pravidelně zahrnovat. Myslím si, že my, rodiče, jsme pro naše děti do určité míry také vzdělávací institucí a měli bychom na tuto naši úlohu myslet.

Přestože v jednotlivých zemích se situace může lišit, obezity přibývá celosvětově. Je prostě potřeba s tím něco dělat. Přece není nutné spotřebovat zdroje, které by se mohly využít jinak, na léčbu komplikací obezity a umírat na následky přejídání.

Anketa

Které z níže uvedených faktorů hrají podle vás ve vývoji dětské obezity v ČR největší roli?
Nedostatek pohybu
25 %
Nezdravé stravování
57,1 %
Sociálně-ekonomické faktory
3,6 %
Nedostatečná výchova a osvěta
14,3 %
Genetická predispozice
0 %
Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Zdroje:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

https://www.czso.cz/csu/czso/aktualni-populacni-vyvoj-v-kostce

Kytnarová, J., Boženský, J. & kol. (2011). Obezita u dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz